Aften: behandelen, mond en oorzaak
Aften komen bij een op de vijf Nederlanders regelmatig voor. De pijnlijke blaasjes kunnen een negatieve invloed hebben op het dagelijkse leven. Maar wat zijn aften precies? Hoe behandel je een aft? En wat is de oorzaak van een uitbraak? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.
Aften (aft) – wat is het precies?
Aften zijn kleine blaasjes of zweertjes in de mond, keel, op de tong of lip. Deze zijn te herkennen aan de ronde gele of witte vorm, met een rode buitenste rand. De gemiddelde aft wordt ongeveer 3 tot 4 millimeter in diameter. Zo heeft onderzoek aangetoond dat 20% van de Nederlandse bevolking te maken heeft of te maken krijgt met aften.
Aften symptomen
Er zijn verschillende symptomen die bij een aft horen en waaraan deze herkend kan worden. De meest voorkomende symptomen van aften zijn:
- Pijnlijke blaasjes
- Gele en/of witte ronde vorm
- Diameter van 3-4 millimeter
- Aan de binnenkant van de lip
- Op de wang
- Onder en op de tong
- De aft verdwijnt binnen 1-2 weken
Oorzaak aft
Helaas is de exacte oorzaak hoe een aft zich ontwikkelt onbekend. Toch zijn er verschillende factoren die de kans op een aft verhogen, namelijk;
- Een verlaagde weerstand
- Een virus of bacterie besmetting
- Het ervaren van stress
- Last hebben van vermoeidheid
- Het gebruik van medicatie
- Een beschadigd slijmvlies in de mond
- Hormonale disbalans
- Erfelijke invloeden
- Last hebben van een droge mond
- Minimale mondhygiëne
- Last hebben van een allergie
Soorten aften
Naast dat er verschillende symptomen zijn die bij een aft horen, zijn er ook drie verschillende soorten aften:
- Kleine aft – De meest voorkomende aft is een kleine aft. De naam heeft het te danken aan het feit dat de aft nooit groter wordt dan 1 centimeter. Daarnaast verdwijnt deze aft vanzelf binnen 1-2 weken zonder littekens achter te laten.
- Grote aft – Naast de kleine aft is er een grote aft. De naam heeft het te danken aan de grootte ervan, deze is namelijk groter dan 1 centimeter. Daarnaast verdwijnt de aft gemiddeld binnen enkele weken tot maanden. Ook de kans op littekens is bij deze soort aanzienlijker.
- Herpetiforme aft – Bij een herpetiforme aft, bestaat de aft uit tientallen kleine aften bij elkaar wat samen een kolonie vormt. Het genezingsproces is gemiddeld twee weken tot enkele maanden. Ook hier is de kans op littekens aanzienlijk groter.
Aften behandelen
Het behandelen van aften is niet eenvoudig, omdat een uitbraak van een aft te maken heeft met verschillende factoren. Toch zijn er een aantal manieren hoe een aft zo goed mogelijk behandeld kan worden:
- Verhoog de weerstand
- Gezonde voeding
- Gezonde levensstijl
- Voldoende rust en slaap
- Voldoende beweging
- Goede persoonlijke hygiëne
- Hulp van vitamines en supplementen
Shop gerelateerd aan aften
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Aften: behandelen, mond en oorzaak’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.
Lees meer
Nog geen reacties, wees de eerste!