Afvallen lukt niet

Afvallen lukt niet? Een groot gedeelte van de bevolking geeft aan dat het afvallen niet lukt tijdens een gewichtsbeheersing traject. Maar waarom lukt het niet? Wat zijn de meest voorkomende redenen? En hoe gaat het wel lukken? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Afvallen lukt niet

Het is ontzettend frustrerend als u voor uw gevoel er alles aan doet om gewicht te verliezen, maar het afvallen lukt niet. Dit werkt demotiverend en de doelen die u gesteld had worden niet behaald. Als het verliezen van gewicht niet gaat zoals verwacht, is het belangrijk om te achterhalen waarom het afvallen niet lukt. 

Waarom het afvallen niet lukt

Er zijn verschillende oorzaken waarom het afvallen niet (meer) lukt. Dit wil niet zeggen dat dit voor eenieder geld, maar de meest voorkomende oorzaken worden besproken.

 

1. Te weinig eten

Een van de redenen waarom het afvallen niet lukt is dat u te weinig eet. Het gaat hierbij om crash diëten waarbij de caloriebehoefte gemiddeld 1200-1500 is. De suikers, koolhydraten en vetten worden volledig vermijdt. Het gevolg hiervan is dat het lichaam in eerste instantie gewicht verliest. Dit is echter vocht en geen vetmassa. Vervolgens gaat het lichaam in crisismodus omdat het te weinig calorieën binnenkrijgt, met als gevolg dat spiermassa verloren gaat in plaats van vetmassa. Hierdoor zal het afvallen niet (meer) lukken.

 

2. U denkt gezond te eten

Daarnaast is een veel voorkomende fout, het feit dat mensen denken gezond te eten en drinken maar dit in werkelijkheid niet doen. De verpakkingen in de supermarkt suggereren dat een yoghurtdrankje, ontbijtreep of tussendoortje gezond is, maar dit bevat in werkelijk ontzettend veel suiker. Het is daarom ten alle tijden geadviseerd om de calorieën te tellen die op een dag geconsumeerd worden. Alleen op deze manier wordt u bewust van wat u daadwerkelijk eet.

 

3. Geen beweging

Beweging heeft voor 30% invloed op het verliezen van gewicht, omdat het de stofwisseling en hiermee de vetverbranding stimuleert. Op het moment dat er niet consequent gesport wordt, heeft dit dus invloed op de mate waarin u gewicht verliest.

 

4. Toenemende spiermassa

Daarentegen kan sporten het voor de fanatiekeling die 4-5 keer per week aan krachttraining doet, het de reden kan zijn waarom het afvallen niet lukt omdat de spiermassa toeneemt. Spiermasse is zwaarder dan vetmassa en kan daarom de indruk wekken dat gewicht niet verloren gaat.

 

5. Te weinig slaap

Ook door te weinig te slapen kan het afvallen niet lukken. Het is geadviseerd om 6-8 uur per nacht te slapen om te voorkomend dat het lichaam spiermassa afbreekt tijdens het slapen. Het gevolg hiervan is dat er in verhouding meer vetmassa ontstaat en hierdoor de doelen van gewichtsverlies niet behaald worden. 

 

6. Hormonale schommelingen (vrouwen)

Daarnaast kunnen hormonale schommelingen bij vrouwen rondom hun menstruatiecyclus van grote invloed zijn op het gewicht. Zo houdt het lichaam twee weken na de ovulatie meer vocht vast dan in de twee weken voor de menstruatie. Het gevolg hiervan is dat het lijkt alsof afvallen niet lukt. Het is daarom geadviseerd om iedere dag te wegen en te focussen op het gemiddelde gewicht van de week.

 

7. Trage schildklier

Ook het hebben van een trage schildklier kan ervoor zorgen dat het afvallen niet lukt. Dit heeft te maken met de hormonale disbalans die ervoor zorgt dat de verbandingsnelheid van vetmassa niet optimaal is. Het gevolg hiervan is dat er geen gewicht verloren gaat.

 

8. Gebruik medicatie

Tevens kan het gebruik maken van bepaalde medicatie van invloed zijn op het gewicht verliezen. Zo hebben voornamelijk medicatie gericht op psychologische functies, epileptici, diabetes en geslachtshormonen invloed op het gewicht.

 

9. Ervaart stress

Ook het ervaren van stress heeft invloed op het niet behalen van successen met betrekking tot gewichtsverlies. Bij constante stress maakt het lichaam namelijk het hormoon Cortisol aan, dit hormoon speelt een grote rol bij de vetopslag van de buik. Het ervaren van stress kan hierdoor een grote invloed hebben op het afvallen.

 

10. Onrealistische verwachtingen

Tot slot hebben onrealistische verwachtingen een grote invloed op het denken van het niet behalen van de doelen. De meeste mensen willen zo veel mogelijk gewicht afvallen binnen een hele korte periode, bijvoorbeeld 5-10 kilo binnen 2-4 weken. Het gevolg hiervan is dat dit onrealistische doel de verwachtingen niet haalt en hierdoor denkt dat het afvallen niet lukt.

Afvallen tips

Naast de vele redenen waarom het afvallen niet lukt, zijn er ook verschillende manieren die wel bijdragen aan het gewichtsverlies. Zo zijn er een aantal afval tips die wetenschappelijk bewezen invloed hebben, bijvoorbeeld; calorieën tellen, veel water drinken en een cheat day inplannen.

Shop gerelateerd aan afvallen lukt niet

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Afvallen lukt niet’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *