Skip to content

Alcohol en antibiotica

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Het combineren van alcohol en antibiotica roept vaak vragen op bij patiënten die het medicijn gebruiken. Dit deskundige artikel gaat dieper op de kwestie in met als doel een duidelijk, wetenschappelijk onderbouwd beeld te schetsen van de interactie tussen alcohol en antibiotica.

Hoe werkt antibiotica?

Antibiotica zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Ze werken op verschillende manieren, afhankelijk van het type. Sommige antibiotica doden bacteriën direct (bactericide antibiotica), terwijl andere de groei en vermenigvuldiging van bacteriën remmen (bacteriostatische antibiotica). Het juiste gebruik van antibiotica is essentieel; onjuist gebruik kan leiden tot weerstand, waarbij bacteriën ongevoelig worden voor de medicatie. 

alcohol en antibiotica
alcohol en antibiotica

Antibiotica en alcohol bijwerkingen

De interactie tussen antibiotica en alcohol kan variëren afhankelijk van het type antibioticum. Hoewel veel antibiotica veilig gebruikt kunnen worden zonder ernstige bijwerkingen in combinatie met alcohol, zijn er enkele uitzonderingen. Bijwerkingen kunnen versterkt worden, zoals maagklachten, duizeligheid en slaperigheid. Dit kan het moeilijker maken om aan dagelijkse activiteiten deel te nemen en kan potentieel gevaarlijke situaties creëren, zoals het bedienen van zware machines of autorijden. 

Welke antibiotica niet combineren met alcohol

Er zijn specifieke antibiotica waarbij het gebruik van alcohol sterk wordt afgeraden. Voorbeelden hiervan zijn;

 • Metronidazol
 • Tinidazol
 • Sommige cefalosporines

De combinatie van deze antibiotica met alcohol kan ernstige reacties veroorzaken, waaronder hartkloppingen, plotselinge bloeddrukdaling, hoofdpijn, misselijkheid, braken en zelfs huiduitslag. 

Gevolgen van antibiotica en alcohol combineren

De combinatie van alcohol en antibiotica kan de effectiviteit van de medicatie verminderen en het herstelproces vertragen. Alcohol is een onderdrukker van het immuunsysteem, wat betekent dat het de effectiviteit van het immuunsysteem tijdelijk kan verminderen. Dit kan het moeilijker maken voor het lichaam om infecties te bestrijden. Daarnaast kan alcohol de bijwerkingen van antibiotica verergeren en de lever extra belasten, een orgaan dat essentieel is voor het verwerken van veel medicijnen. 

Wanneer weer alcohol consumeren na antibiotica?

Het algemene advies is om alcohol te vermijden zolang u antibiotica gebruikt en tot minstens 48 uur na het beëindigen van de behandeling. Dit kan variëren afhankelijk van het type antibioticum. Bij twijfel is het verstandig advies te vragen aan uw arts of apotheker, die rekening kan houden met uw specifieke situatie en medische voorgeschiedenis. 

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**

Veel gestelde vragen over alcohol en antibiotica

Als u antibiotica slikt, moet u geen alcohol drinken.

Medicijnen die niet samengaan met alcohol variëren, maar algemene categorieën omvatten antibiotica, slaapmiddelen, pijnstillers en medicijnen voor hoge bloeddruk.

 1. Abraham-Inpijn, L. (2016). Patiëntgebonden eigenschappen bij infecties en het gebruik van antimicrobiële middelen. In: Antibiotica en infecties. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0542-1_4
 2. Graham, G.G., Scott, K.F. & Day, R.O. Tolerability of Paracetamol. Drug-Safety 28, 227–240 (2005). https://doi.org/10.2165/00002018-200528030-00004 
 3. Timmermans, L. Colonhydrotherapie: een oude vogel in een nieuw jasje. BIJB 26, 21–27 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03088734
 4. Donker, A. (2013). Voeding bij lever- en galaandoeningen. In: Informatorium Voeding en Diëtetiek – Dieetleer. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_6
 • Curcuma Longa ondersteunt de spijsvertering, stimuleert de eetlust en is goed voor de lever en galfunctie2
 • Silybum marianum is goed voor de spijsvertering
 • Silybum marianum draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie
 • Silybum marianum ondersteunt de reinigende werking van de lever
 • Silybum marianum goed voor de galfunctie
 • Silybum marianum heeft een positieve invloed op lever
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**