Skip to content

Antioxidanten: betekenis, voeding en pillen

Antioxidanten zijn een populair onderwerp, omdat ze onmisbaar zijn voor de gezondheid. Wat is de functie van antioxidanten? Waar zit veel antioxidanten in? Wat zijn de beste antioxidanten? Kan je te veel antioxidanten eten? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Antioxidanten betekenis

Antioxidanten is een verzamelnaam van verschillende vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere voedingsstoffen. Toch heeft elke antioxidant zijn eigen werking die essentieel is voor de gezondheid.

Wat is de functie van antioxidanten?

Antioxidanten zijn voedingsstoffen die cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze onstabiele moleculen worden geproduceerd als bijproduct van de normale stofwisseling en zij kunnen cel schade veroorzaken wat leidt tot ontstekingen en andere gezondheidsproblemen. Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren en voorkomen dat ze cel schade veroorzaken.

Gezondheidsvoordelen

Omdat antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam uit te roeien, leveren ze verschillende gezondheidsvoordelen op:

  • Bescherming tegen luchtvervuiling
  • Bescherming tegen de effecten van Uv-straling van zonlicht
  • Helpen de natuurlijke afweer van cellen
  • Beschermt cellen en weefsels

Waar zitten antioxidanten in?

De voedingsstoffen die cellen en weefsels beschermen zitten in verschillende voedingsmiddelen. Zo zit het vooral in (pure) chocolade, diverse noten, volkoren granen, olijfolie, zeevruchten, gevogelte, groenten (boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, rode bieten, aubergine, rode ui) en fruit (druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien, frambozen).

Shop gerelateerd aan antioxidanten

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Antioxidanten: betekenis, voeding en pillen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.