Artrose hand (handen)

Artrose in de hand komt bij 400.000 Nederlanders voor en kan van grote invloed zijn op iemand zijn of haar leven. Maar wat zijn de symptomen van hand Artrose? Hoe voelt artrose in de hand? Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor artrose? Wat kan ik doen bij artrose in handen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Artrose hand – wat is het precies?

Artrose aan de hand of handen is een vorm van Reuma dat bij een groot gedeelte van de bevolking voorkomt. Bij deze aandoening verandert de structuur van het kraakbeen in de gewrichten. Het gaat van dik en glad, naar dun en egaal kraakbeen. Het gevolg hiervan is dat de botten en gewrichten langs elkaar heen schuren waardoor bewegingen moeizaam en pijnlijk kunnen worden.

Symptomen hand Artrose

Hoe voelt artrose in de hand? De symptomen die bij hand Artrose horen kunnen zeer uiteenlopen. Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor Artrose? De meest voorkomende symptomen en klachten worden besproken.

 

Pijn en stijfheid

Een van de meest voorkomende symptomen van hand Artrose is pijn en stijfheid. Het gaat hierbij om pijn of stijfheid van de vinger of pols. Dit komt voornamelijk voor nadat de vingers of polsen enige tijd niet bewogen zijn.

 

Langdurige beweging

Bij langdurige beweging kunnen de symptomen en klachten van de handen verergeren. Het gaat hierbij voornamelijk om herhaaldelijke bewegingen.

 

Verminderde kracht

Ook is het ervaren van minder kracht een van de bekendste symptomen van Artrose in de hand. Hierdoor kan knijpen, grijpen of draaien moeilijker zijn dan normaal.

 

Ontstekingen

Daarnaast kunnen er ook ontstekingen in de gewrichten optreden. Hierdoor worden de gewrichten, dik, rood en kunnen warm aanvoelen.

 

Ander uiterlijk

Tot slot kan als meest voorkomende symptoom van Artrose in de handen het uiterlijk veranderen. Hierbij kunnen de knokkels verdikken en van vorm veranderen.

Oorzaak artrose hand

Hoe Artrose in de hand ontstaat is nog onbekend. Echter is er wel bekend dat er een aantal factoren zijn die invloed kunnen hebben op de ontwikkeling ervan. Deze factoren zijn;

  • Vrouwen hebben een grotere kans op Artrose als mannen.
  • Na de leeftijd van 45 jaar neemt de kans op hand Artrose toe.
  • Overgewicht versnelt de kans op het krijgen van de aandoening.
  • Wanneer iemand last heeft gehad van een botbreuk, is de kans op Artrose in de hand groter.
  • Bij overige gevallen van reuma in het lichaam, vergroot het de kans op de aandoening.

Behandeling hand Artrose

Wat kan ik doen bij Artrose in handen? Momenteel zijn er nog geen behandelingen om hand Artrose volledig te genezen. Wel zijn er behandelingen om de symptomen en pijn te verminderen.

 

Beweging

Door voldoende en op de juiste manier te bewegen, wordt er voorkomen dat de gewrichten verder verstijven. Daarnaast zorgt de beweging voor het sterker worden van de spieren, wat een positieve invloed heeft op de ondersteuning.

 

Pijnbestrijding

Met behulp van verschillende pijnbestrijdingen (paracetamol, ibuprofen) kan de pijn die bij de symptomen hoort verminderd worden.

 

Voedingsstoffen (supplementen)

Er zijn verschillende voedingsstoffen en supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij het verminderen van de symptomen van hand Artrose.

Shop gerelateerd aan artrose

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Artrose hand (handen)’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *