Skip to content

Artrose

Artrose is een aandoening waar een groot gedeelte van de bevolking mee te maken heeft. De een heeft nauwelijks last van de symptomen, terwijl het bij de ander van grote invloed is op het dagelijkse leven. Maar wat is artrose? Wat is er te doen tegen artrose? Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor artrose? Wat moet je niet eten bij artrose? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is Artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner wordt. Dit kraakbeen heeft de functie om botten en gewrichten soepel en vloeiend langs elkaar te laten bewegen doordat het een gladde structuur heeft. Bij artrose is dit kraakbeen onregelmatig en dun geworden waardoor bewegingen minder gemakkelijk gaan. Hierdoor kunnen symptomen en klachten optreden.

Artrose symptomen

Welke 3 symptomen zijn kenmerkend voor artrose? Er zijn verschillende symptomen en klachten die bij artrose horen. Deze symptomen komen voornamelijk voor in de gewrichten van de knie, handen, heup, voet, rug, schouder en duim. De meest voorkomende symptomen worden besproken.

 

Pijn

Pijn aan de gewrichten is de meest voorkomende symptoom van Artrose. Deze pijn kan onderverdeeld worden in drie verschillende soorten, namelijk; startpijn, pijn bij bewegen en pijn door ontstekingen.

 

Stijfheid

Ook stijfheid is een van de meest voorkomende symptomen. Ook dit symptoom is onder te verdelen in drie verschillende soorten, namelijk; startstijfheid, kortdurende ochtendstijfheid en stijf door bewegingsbeperkingen.

 

Krakende gewrichten

Daarnaast kan het voorkomen dat de gewrichten in het lichaam kraken. Dit heeft te maken met het dunner wordende kraakbeen in de gewrichten dat een krakend geluid veroorzaakt.

 

Zwelling en vochtophoping

Ook zwellingen en vochtophopingen van en rondom de gewrichten is een veel voorkomend symptoom. Deze zwellingen komen voornamelijk voor na een periode van veel bewegingen en/of overbelasting.

 

Andere lichaamshouding

Tot slot kan er een andere lichaamshouding ontstaan als gevolg van artrose. Dit heeft te maken met het feit dat de stand van de botten en gewrichten veranderd. Hierdoor kan een nieuwe houding bij bijvoorbeeld de knieën of heupen ontstaan.

Oorzaken artrose

Over de exacte oorzaak van artrose is weinig bekend en hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Echter zijn er wel een aantal factoren die invloed hebben op het krijgen van de aandoening:

  • Erfelijkheid – Bij de oorzaken van Artrose speelt erfelijkheid een grote rol.
  • Geslacht – Het komt ruim twee keer zo vaak voor bij vrouwen, dan bij mannen.
  • Leeftijd – Veroudering speelt een rol bij de ontwikkeling ervan
  • Overgewicht – Door overgewicht worden de gewrichten extra belast.
  • Blessures – Na het oplopen van een blessure, wordt de kans op klachten vergroot.
  • Overbelasting – Door zwaar te sporten wordt de kans vergroot.
  • Aangeboren afwijking – Een aangeboren afwijking kan de gewrichten overbelasten.

Soorten artrose

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten artrose, namelijk primaire en secundaire artrose. Bij de primaire soort heeft de aandoening geen directe oorzaak. Daarentegen heeft de secundaire soort wel een directe oorzaak. Deze twee verschillende soorten komen voor op verschillende plekken in het lichaam.

 

Artrose knie

De meest voorkomende vorm van de aandoening, is artrose in de knie. Hierbij wordt het kraakbeen in de knie dunner waardoor pijn en stijfheid ontstaat. Het is belangrijk om te blijven bewegen en eventueel overgewicht te verliezen.

 

Artrose hand/handen

Daarnaast komt artrose voor in de hand of handen. Hierbij is het kraakbeen in de gewrichten van de pols, duim of vingers dunner. Het is belangrijk om de handen te blijven gebruiken om pijn en stijfheid te voorkomen.

 

Artrose heup

Ook de aandoening in de heup komt geregeld voor. Hierbij veroorzaakt het dunner wordende kraakbeen pijn en stijfheid in de lies, bil/billen en bovenbeen.

 

Artrose voet/voeten

Tevens komen de symptomen ook voor in de voet of voeten. Dit is vooral te merken aan pijn en stijfheid in de enkel van de voet.

 

Artrose rug

Ook artrose in de rug komt regelmatig voor. Hierbij wordt het kraakbeen tussen de wervels dunner. Het is hierbij belangrijk om de bekken, benen en rug goed te blijven bewegen.

 

Artrose schouder

Daarnaast is schouder artrose een bekende vorm van de aandoening. Hierbij hoort voornamelijk pijn in de schouder in de ochtend.

 

Artrose duim

Tot slot komt de aandoening vaak voor in de duim van de hand. Dit heeft te maken met de grijpbewegingen die wordt gemaakt met de duim.

Behandeling

Wat is er te doen tegen artrose? Er zijn verschillende behandelingen om de symptomen en klachten van artrose te verminderen. Echter is er nog geen behandeling om de aandoening volledig te genezen.

 

Medicatie

Als eerste behandeling wordt er medicatie voorgeschreven dat dient als pijnbestrijding. Dit begint meestal met het gebruik van paracetamol. Bij eventueel verergerde pijn kan Ibuprofen of Diclofenac worden ingezet.

 

Beweging

Als de aangetaste gewrichten niet worden bewogen, worden ze alleen maar stijver en pijnlijker. Bovendien kan artrose van de betrokken spieren ontstaan. Daarom is het belangrijk om te blijven bewegen. De beweging mag de gewrichten niet te veel belasten.

 

Voedingssupplementen

Het voedingssupplement Glucosamine kan effect hebben op de pijnperceptie bij artrose. Bovendien kan het de progressie van artrose in de knie remmen. Glucosamine veroorzaakt zelden bijwerkingen en is zonder recept verkrijgbaar.

Shop gerelateerd aan artrose

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Artrose: symptomen, hand en knie’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.