Bloed(suiker)
Het bloed zorgt voor het transport in het lichaam van stoffen tussen cellen en organen. Zo heeft een volwassen persoon gemiddeld 4 tot 6 liter bloed in zijn of haar lichaam. Dit bloed zorgt onder anderen voor de bloedstolling en de bloedsuikerspiegel. Met behulp van vitamines en supplementen kunnen deze twee aspecten ondersteunt worden. Lees meer (drop down) over bloedstolling, de bloedsuikerspiegel, bloedsuiker te hoog en oorzaken hoge bloedsuiker.
- Shop nu. Betaal later met Billink.
- Gratis verzending vanaf €35.-
- Voor 23:59 besteld, volgende werkdag in huis.
- 2500+ beoordelingen
Bloedstolling
Bloedstolling is een onmisbaar mechanisme van het lichaam. Het zorgt ervoor dat wanneer een bloedvat beschadigd is, het zo snel mogelijk wordt afgesloten, zodat er zo weinig mogelijk bloed verloren gaat. Als de bloedstolling niet goed zou functioneren, zou er te veel bloed uit een wond verloren gaan.
Hoe werkt de bloedstolling? De bloedstolling verloopt in drie fases:
- Primaire fase: bloedplaatjes vormen korst aan de binnenkant van het bloedvat.
- Secundaire fase: korst verstevigd en gaat helen.
- Fibrinolyse: korst wordt afgebroken nadat de wond volledig geheeld is.
Wat is het gevaar van bloedstolling? Bij een stollingsstoornis kan er gevaar zijn bij de bloedstolling, deze functioneert dan niet naar behoren.
Bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid opgeloste suikers die zich in het bloed bevinden. Het doel van de bloedsuikers, is om energie vanuit voeding de transporteren naar de cellen en weefsels. Deze suikers worden beïnvloed door het consumeren van koolhydraten en veranderd hierdoor continu. Een te hoge bloedsuiker of een te lage bloedsuiker is daarom ook slecht voor de gezondheid.
Wat is een normale bloedsuikerspiegel? Als de bloedsuikerwaardes in de ochtend op een nuchtere maag tussen 4,5 en 8 mmol/l is dit normaal. Nadat er eten geconsumeerd is stijgt de bloedsuikerspiegel. Als deze 2 uur na het eten lager is dan 9 mmol/l, is dit een gezonde waarde.
Bloedsuiker te hoog
Bloedsuiker te hoog? Dit kan op langer termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Er wordt gesproken van een te hoge bloedsuiker als deze op een nuchtere maag boven de 6,9 mmol/l is en op een niet nuchtere maag boven de 11 mmol/l.
De oorzaken van een verhoogde waarde zijn:
- Bovengemiddelde consumptie koolhydraten
- Geen beweging
- Stress
- Ziekte
- Vergeten van medicatie
Wat merk je als je bloedsuiker te hoog is? De symptomen die kunnen optreden als je bloedsuiker te hoog is, zijn; erge dorst, vaak moeten plassen, last van jeuk en het hebben van een droge tong.
Oorzaken hoge bloedsuiker
Wat veroorzaakt een te hoge bloedsuiker? Oorzaken van een hoge bloedsuiker kunnen zeer uiteenlopen en komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 2. Zo kan te weinig eten of drinken een oorzaak zijn, maar ook het ervaren van stress.