Skip to content

Gewricht & kraakbeen

Foto van Robin
Robin

Gezondheidsdeskundige Vaud

Een goede werking van kraakbeen en gewrichten is cruciaal voor soepele bewegingen. Verschillende supplementen en vitamines kunnen bijdragen aan het ondersteunen van de gezondheid van zowel gewrichten als kraakbeen.

Ons advies

collageen poeder

Collagen Protect 4 in 1

 39,95
Voor de aanmaak van collageen
kurkuma supplement

Curcuma Forte

 24,95
Unieke dosering en krachtige formule
glucosamine

Glucosamine Forte

 25,95
Unieke dosering en krachtige formule
groenlipmossel forte

Movement Support

 39,95
Voor bot- en kraakbeenfunctie
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

Relevante informatie

Bindweefsel is een veelzijdig weefsel in het menselijk lichaam dat ondersteuning biedt aan organen en structuren, zoals spieren en botten, door ze met elkaar te verbinden. Het bestaat uit cellen, vezels en een grondsubstantie en speelt een cruciale rol bij het handhaven van de structuur en functie van verschillende lichaamsdelen. Bindweefsel kan variëren in samenstelling en functie, en omvat typen zoals losmazig bindweefsel, dicht bindweefsel, elastisch bindweefsel en kraakbeen. 

Kraakbeen is een stevig en flexibel weefsel dat zich bevindt tussen de botten van gewrichten, zoals de knieën, ellebogen en schouders. Het fungeert als een soort schokdemper en zorgt voor soepele bewegingen door wrijving te verminderen. Kraakbeen bevat geen bloedvaten of zenuwen, waardoor het langzaam herstelt en gevoelloos is. Beschadiging of slijtage van kraakbeen kan leiden tot pijn, stijfheid en ontsteking, wat vaak voorkomt bij aandoeningen zoals artrose. Het behoud van gezond kraakbeen is essentieel voor het behoud van gewrichtsfunctionaliteit en het verminderen van pijn en ongemak.

Gewrichten zijn de verbindingen tussen botten die het menselijk lichaam in staat stellen te bewegen en flexibel te zijn. Ze zijn cruciaal voor dagelijkse activiteiten, variërend van eenvoudige bewegingen zoals buigen en strekken tot complexere handelingen zoals lopen en tillen. Gewrichten bestaan uit verschillende componenten, waaronder kraakbeen, gewrichtsbanden, synoviaal vocht en slijmbeurzen, die samen zorgen voor stabiliteit en soepele beweging. Er zijn verschillende soorten gewrichten, zoals scharniergewrichten (bijvoorbeeld ellebogen), kogelgewrichten (zoals schouders) en glijdende gewrichten (bijvoorbeeld polsen), elk met hun eigen bewegingsbereik en functies. Het onderhouden van gezonde gewrichten is essentieel voor een actieve levensstijl en het voorkomen van gewrichtsaandoeningen zoals artritis.

Gewrichtspijn kan variëren van een milde, irriterende ongemak tot een ernstige, invaliderende aandoening, en kan gepaard gaan met symptomen zoals zwelling, stijfheid en verminderde bewegingsbereik. Oorzaken van gewrichtspijn zijn divers en kunnen worden veroorzaakt door letsels, ontstekingen, degeneratieve aandoeningen zoals artrose, of systemische aandoeningen zoals reumatoïde artritis. De pijn kan acuut zijn, optreden na letsel of plotselinge overbelasting, of chronisch zijn, aanhoudend gedurende langere perioden van tijd. Behandelingen voor gewrichtspijn omvatten medicatie, fysiotherapie, oefeningen ter versterking van de spieren rondom het gewricht, en in sommige gevallen chirurgische ingrepen om beschadigd weefsel te herstellen. Een multidisciplinaire aanpak gericht op het verminderen van ontsteking, het verbeteren van mobiliteit en het verlichten van pijn kan helpen bij het beheersen van gewrichtsgerelateerde aandoeningen.

Het SI-gewricht, of sacro-iliacale gewricht, bevindt zich tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken (ilium) en speelt een cruciale rol bij het overbrengen van gewicht en krachten tussen de wervelkolom en de benen. Hoewel het een relatief kleine structuur is, kan het SI-gewricht bij sommige mensen pijn veroorzaken, meestal aan de onderrug of bilregio, als gevolg van overmatige beweging, letsel of zwangerschap. Pijn in het SI-gewricht wordt vaak beschreven als een diepe, doffe pijn die kan uitstralen naar de heupen, benen of liesstreek, en kan worden verergerd door activiteiten zoals lopen, staan of traplopen. Behandelingen voor SI-gewrichtspijn kunnen variëren van fysiotherapie, stabilisatie-oefeningen en pijnmedicatie tot injecties of in zeldzame gevallen chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de respons op conservatieve behandelingen. Een juiste diagnose en gerichte behandeling zijn essentieel om de symptomen van SI-gewrichtspijn te beheersen en de mobiliteit en kwaliteit van leven te verbeteren. 

Artrose is een veelvoorkomende vorm van gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk verslechtert en afbreekt, resulterend in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Risicofactoren voor artrose zijn onder meer leeftijd, genetica, overgewicht, letsel aan gewrichten en overmatige belasting door herhaalde activiteiten. Symptomen van artrose kunnen variëren afhankelijk van het aangetaste gewricht, maar omvatten vaak pijn bij beweging, zwelling en een verminderd bewegingsbereik. Hoewel artrose niet volledig te genezen is, kunnen behandelingen zoals medicatie, fysiotherapie, leefstijlaanpassingen en soms chirurgie helpen om de symptomen te verlichten en de progressie van de aandoening te vertragen. Een multidisciplinaire aanpak, inclusief regelmatige monitoring en zelfmanagement strategieën, is essentieel voor het beheersen van artrose en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor degenen die eraan lijden. 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die betrekking hebben op het bewegingsapparaat, gewrichten, spieren en pezen, waarbij ontsteking een gemeenschappelijk kenmerk is. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis, artrose en jicht, die elk verschillende symptomen en oorzaken hebben. Symptomen van reuma kunnen variëren van pijn, zwelling en stijfheid tot verminderde mobiliteit en vermoeidheid, en de ernst ervan kan fluctueren afhankelijk van de specifieke aandoening en individuele factoren. Behandelingen voor reuma zijn divers en omvatten medicatie, fysiotherapie, leefstijlaanpassingen en soms chirurgie, afhankelijk van de specifieke behoeften en ernst van de aandoening. Een vroege diagnose, gevolgd door een effectieve behandeling en het beheersen van ontsteking, zijn essentieel om complicaties te voorkomen en de levenskwaliteit van mensen met reuma te verbeteren.

Spier reuma, ook bekend als polymyalgia rheumatica (PMR), is een aandoening die gepaard gaat met pijn en stijfheid in de spieren, voornamelijk in de nek, schouders, heupen en bovenarmen. Het wordt vaak geassocieerd met ontstekingen en kan leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks functioneren. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, wordt aangenomen dat genetische factoren en het immuunsysteem een rol spelen bij de ontwikkeling van spierreuma. Behandeling omvat meestal corticosteroïden om ontstekingen te verminderen, evenals fysiotherapie en leefstijlaanpassingen om de symptomen te beheren en de mobiliteit te verbeteren. Een vroege diagnose en een nauwgezette behandeling zijn cruciaal om complicaties te voorkomen en de levenskwaliteit van mensen met spierreuma te verbeteren.