Gewricht & kraakbeen

Gewricht en kraakbeen ondersteuning kan essentieel zijn voor iedereen die problemen ervaart met zijn of haar gewrichten. Meer dan 2 miljoen Nederlanders ervaart dagelijks gewrichtsproblemen die het dagelijks leven beïnvloeden. Er zijn dus verschillende vitaminen en supplementen die helpen de gewrichten te ondersteunen. Lees verder. 

Collageen poeder
Met vitamine C voor elasticiteit van de huid (bij huidveroudering)
 39,95
kurkuma supplement
Krachtige Curcuma Longa en Orthosiphon formule
 24,95
glucosamine
Met vitamine C voor het kraakbeen en gewrichten
 25,95
groenlipmossel supplement
Met vitamine C voor het kraakbeen en gewrichten
 39,95
4.8/5

Gewrichten

Gewrichten zijn de plaatsen waar twee of meer beenderen in het lichaam samenkomen. Er zijn drie soorten gewrichten: vaste, licht beweeglijke en vrij beweeglijke. Vaste gewrichten worden ook wel onbeweeglijke gewrichten genoemd. Een voorbeeld van een vast gewricht is het gewricht tussen de schedelbeenderen. De schedelbeenderen zijn met vezelweefsel aan elkaar verbonden en kunnen niet bewegen. Licht beweeglijke gewrichten laten slechts een beperkt bewegingsbereik toe. Een voorbeeld van een licht beweeglijk gewricht is het gewricht tussen de wervels in de wervelkolom. De wervels zijn verbonden door ligamenten, en ze kunnen slechts een klein beetje bewegen. Vrij beweeglijke gewrichten laten een groot bewegingsbereik toe. De knie- en ellebooggewrichten zijn voorbeelden van vrij beweeglijke gewrichten. De uiteinden van de botten in deze gewrichten zijn bedekt met kraakbeen, en ze worden bijeengehouden door gewrichtsbanden. De spieren rond deze gewrichten helpen ze te bewegen.

Gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een vervelende aandoening die veel mensen treft. Het kan erg pijnlijk zijn en beperken in je dagelijkse activiteiten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Voeding is een belangrijke factor bij het beheersen van gewrichtspijn. Een dieet rijk aan anti-inflammatoire voedingsmiddelen, zoals groene groenten, noten en vis, kan helpen de symptomen te verlichten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken om de gewrichten goed te hydrateren. Ook lichaamsbeweging is cruciaal voor het behoud van gezonde gewrichten. Zorg ervoor dat je elke dag wat beweegt om spierkracht op te bouwen en de gewrichten soepel te houden. Als je last hebt van gewrichtspijn, raadpleeg dan altijd eerst je arts voor advies over de beste behandeling voor jouw situatie.

SI gewricht

Het SI-gewricht is een cruciaal onderdeel van het skelet, dat zich bevindt waar de wervelkolom het bekken ontmoet. Dit gewricht zorgt voor een kleine hoeveelheid beweging tussen de wervels en de bekkenbeenderen, waardoor we ons lichaam kunnen buigen en draaien. Het SI-gewricht kan echter door letsel of ziekte beschadigd raken, wat pijn en onbeweeglijkheid tot gevolg heeft. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om het gewricht te herstellen. Er zijn echter ook veel niet-chirurgische behandelingsmogelijkheden, zoals fysiotherapie, die patiënten kunnen helpen hun mobiliteit terug te krijgen en de pijn te verminderen.

Kraakbeen

Kraakbeen is een stroef, elastisch weefsel dat zich bevindt in veel van onze gewrichten. Het is belangrijk om te weten wat kraakbeen is, omdat het kan helpen voorkomen dat blessures optreden en beschadigd raken. Kraakbeen heeft een aantal unieke eigenschappen die het ideaal maken voor gebruik in gewrichten. Ten eerste is het zeer elastisch, waardoor het schokken en trillingen kan opvangen. Kraakbeen is ook hydrogelachtig, wat betekent dat het water kan vasthouden en de jointmobiliteit kan verbeteren. Kraakbeen wordt ook geleverd met glycosaminoglycanen, moleculaire componenten die helpen bij het vasthouden van water en voeden van cellen. Het is duidelijk dat kraakbeen een complex weefsel is, maar het kan eenvoudig worden samengevat als een soort “kussen” voor onze gewrichten. Het beschermt de botten en helpt ons soepel te bewegen. Zonder kraakbeen zou elke stap pijnlijk zijn en zou ons lichaam snel beschadigen.

Bindweefsel

Bindweefsel is een belangrijk onderdeel van het lichaam, zowel voor structuur als voor functie. Er zijn verschillende soorten bindweefsel, elk met een unieke taak. Collageen is een van de meest voorkomende typen bindweefsel, en helpt bij het geven van steun aan de huid en botten. Elastische weefsels, zoals elastine, helpen spieren samentrekken en ondersteunen ook de huid en bloedvaten. Andere soorten bindweefsel, zoals kraakbeen en tandglazuur, helpen ook bij het beschermen van het lichaam tegen schade. Bindweefsel is dus een belangrijk onderdeel van het lichaam, zonder welke we niet goed zouden kunnen functioneren. 

Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen wordt dunner en gaat steeds meer brokkelig aanvoelen. Dit kan pijnlijk zijn en ernstige gevolgen hebben voor de beweeglijkheid van het gewricht. Artrose is een chronische aandoening, dat wil zeggen, het is niet genezen. Wel kan de pijn en stijfheid verminderd worden met behandeling. Fysiotherapie, oefeningen en pijnstillers kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen. In sommige gevallen kan ook operatieve ingreep nodig zijn. Artrose (hand) is een veel voorkomende aandoening, vooral bij oudere mensen. Het is belangrijk om ermee te leren leven en de juiste behandeling te krijgen, zodat je zo goed mogelijk kan blijven functioneren.

Reuma

Reuma is een aandoening die gekenmerkt wordt door ontsteking en pijn in de gewrichten. De term reuma wordt echter ook vaak gebruikt als verzamelnaam voor alle aandoeningen die gepaard gaan met ontsteking en/of pijn in de gewrichten. Dit betekent dat de term niet alleen wordt gebruikt voor artritis, maar ook voor bijvoorbeeld fibromyalgie, tendinitis, bursitis en spier reuma. Onderzoek heeft aangetoond dat reuma steeds vaker voorkomt in de westerse wereld. Dit komt waarschijnlijk door verschillende factoren, zoals een veranderde levensstijl, obesitas en veroudering. Helaas is er nog geen genezing voor reuma, maar gelukkig zijn er wel verschillende behandelingen die de symptomen kunnen verminderen. Reuma is dus niet meer alleen een probleem van oudere mensen, maar ook steeds vaker van jongeren. Daarom is het belangrijk om je hierin te laten informeren als je last hebt van reumatische klachten.