Skip to content

Spieren

Spieren zijn onmisbaar voor de gezondheid, omdat deze verweven zijn met vele verschillende processen. Vooral als het gaat om de kracht en flexibiliteit van de spieren. Zo zijn er verschillende vitamines en supplementen die bijdragen aan de gezondheid van de spieren en hun beweeglijkheid. 

vitamine d3
Vitamin D3 Forte
 22,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 4.47 uit 5
multivitamine
Multivitamin Forte
 26,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 4.33 uit 5
Magnesium citraat
Magnesium Citrate
 25,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 4.29 uit 5
calcium magnesium zink
Calcium Magnesium Zinc
 29,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 4.38 uit 5
vitamine d3 vegan
Vitamin D3 Vegan
 22,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 4.13 uit 5
ashwagandha kopen
Ashwagandha Forte
 29,95
Unieke dosering en krachtige formule
Waardering 0 uit 5
4.8/5

Welke spieren zijn er allemaal?

Er zijn meer dan 650 spieren in het menselijk lichaam. Deze spieren zijn verdeeld over de botten, gewrichten en organen. Skeletale spieren zijn de spieren die aan de botten vastzitten en die ervoor zorgen dat we kunnen bewegen. Hartspieren zorgen ervoor dat het hart kan kloppen en bloed rondpompen door het lichaam. Gladde spieren bevinden zich in de wanden van de bloedvaten, maag, darmen en urinewegen. Ze helpen bij de peristaltische bewegingen, waardoor voedsel door het lichaam kan worden verplaatst. Spierspanning wordt geregeld door het centrale zenuwstelsel, dat bestaat uit het ruggenmerg en hersenen. Het ruggenmerg is een bundel van zenuwvezels die via bloedvaatjes naar de hersenen lopen. De hersenstam regelt de automatische (onbewuste) processen in het lichaam, zoals hartslag en ademhaling. De hersenkwabben regelen bewuste handelingen, zoals praten en bewegen. Eigenlijk gebruiken we onze spieren elke dag, soms zonder er ook maar bij stil te staan.

Wat zijn de 4 functies van de spieren?

Spieren dienen 4 fundamentele functies: beweging, stabiliteit, houding en warmte. Beweging is mogelijk dankzij de aanwezigheid van spieren, die werken in koppels om bot tegen bot te zetten. Stabiliteit wordt bereikt doordat spieren aangrijpen op botten via pezen, en door het evenwicht tussen antagonistische spierparen – spieren die tegengestelde bewegingen uitvoeren. Houding wordt behouden door de spanning die spieren leveren op ons lichaam, wat ervoor zorgt dat we niet voorovervallen. Warmte wordt geproduceerd door het metabolische proces dat plaatsvindt in de spieren – elke keer dat een spier samentrekt, wordt er energie vrijgemaakt in de vorm van warmte. Dit is de reden waarom we extra inspanning voelen wanneer we kouder weer hebben.

Waar zitten de meeste spieren in je lichaam?

Het gezicht telt de meeste spieren, namelijk 57. 28 spieren daarvan dienen voor de gezichtsuitdrukking. Hiermee is het gezicht het meest gespierder gedeelte van het lichaam.