Skip to content

Stoelgang & spijsvertering

Foto van Robin
Robin

Gezondheidsdeskundige Vaud

Een goede stoelgang en spijsvertering is essentieel voor een goede gezondheid. Er zijn verschillende vitamines en supplementen die bijdragen aan de gezondheid van de spijsvertering.

Ons advies

vezel supplement

Stomach Support

 23,95
Voor een gezonde spijsvertering
probiotica

Probiotic Support

 36,95
Unieke dosering en krachtige formule
chlorella

Chlorella Forte

 29,95
Supergreen rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten
lactose intolerantie

Lactose Support

 39,95
Voor lactosevertering in de darmen
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

Relevante informatie

Darmklachten kunnen variëren van lichte verstoringen tot ernstige aandoeningen die de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere buikpijn, opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en constipatie. De oorzaken van darmklachten zijn divers en kunnen variëren van voedingsintoleranties en infecties tot chronische ziekten zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn. Een juiste diagnose is cruciaal voor een effectieve behandeling en kan behelzen dat men wijzigingen in de levensstijl doorvoert, medicatie gebruikt of, in ernstige gevallen, chirurgische ingrepen ondergaat. Preventieve maatregelen, waaronder een gebalanceerd dieet rijk aan vezels en voldoende hydratatie, kunnen helpen bij het verminderen van de kans op darmklachten. 

Darmflora, ook bekend als het microbioom, verwijst naar de triljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels, die in het maag-darmstelsel van mensen en dieren leven. Deze micro-organismen spelen een cruciale rol in de gezondheid, van het helpen bij de spijsvertering tot het beschermen tegen ziekteverwekkende bacteriën. Een evenwichtige darmflora is essentieel voor het behouden van een sterk immuunsysteem, het synthetiseren van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K en B-vitaminen, en het beïnvloeden van het algehele welzijn, inclusief de geestelijke gezondheid via de darm-hersenconnectie. Veranderingen in de samenstelling van de darmflora kunnen gelinkt worden aan een verscheidenheid van ziektes, waaronder obesitas, diabetes type 2, en inflammatoire darmziekten. Het behouden van een gezonde darmflora kan bevorderd worden door een dieet rijk aan vezels, gefermenteerde voedingsmiddelen en door het vermijden van overmatig gebruik van antibiotica. 

De spijsvertering is een complex proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan gebruiken. Dit proces begint in de mond, waar speeksel het voedsel helpt afbreken tijdens het kauwen. Vervolgens verplaatst het voedsel zich via de slokdarm naar de maag, waar het wordt gemengd met maagsap dat eiwitten afbreekt. In de dunne darm worden de afgebroken voedingsstoffen opgenomen in het bloed, terwijl de dikke darm water absorbeert en afvalstoffen voorbereidt op uitscheiding. De lever en alvleesklier spelen ook een cruciale rol door enzymen en andere stoffen te leveren die het verteringsproces ondersteunen. 

Obstipatie, ook wel bekend als verstopping, is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door moeilijke of onregelmatige stoelgang. Het ontstaat wanneer de beweging van de darm vertraagt, waardoor de ontlasting hard en droog wordt. Mensen met obstipatie kunnen last hebben van buikpijn, een opgeblazen gevoel en het gevoel niet volledig te kunnen legen. Een dieet rijk aan vezels, voldoende hydratatie en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen de symptomen van obstipatie te verlichten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om laxeermiddelen te gebruiken of medisch advies in te winnen om de onderliggende oorzaken aan te pakken. 

Lactose intolerantie is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose, een suiker die in melk en zuivelproducten voorkomt. Dit komt doordat de dunne darm niet genoeg van het enzym lactase produceert, dat nodig is om lactose af te breken. Mensen met lactose-intolerantie kunnen symptomen ervaren zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, en gasvorming na het consumeren van lactosebevattende voedingsmiddelen. De mate van intolerantie kan variëren per persoon, waardoor sommigen kleine hoeveelheden lactose kunnen verdragen, terwijl anderen striktere dieetbeperkingen moeten volgen. Er zijn lactase-supplementen en lactosevrije alternatieven beschikbaar om mensen met lactose-intolerantie te helpen hun symptomen te beheersen en een gebalanceerd dieet te onderhouden.

Psyllium vezels, gewonnen uit de zaadhulzen van de Plantago ovata plant, staan bekend om hun uitstekende wateroplosbaarheid en worden veel gebruikt als voedingssupplement voor de verbetering van de spijsvertering. Deze vezels zwellen op wanneer ze in contact komen met water, waardoor ze een gel vormen die helpt bij de stoelgang en effectief constipatie kan verlichten. Door hun vermogen om het cholesterol gehalte in het bloed te verlagen, dragen psyllium vezels ook bij aan de preventie van hartziekten. Bovendien kunnen ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren, wat ze bijzonder gunstig maakt voor mensen met diabetes. Door de veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen worden psyllium vezels vaak toegevoegd aan verschillende voedingsproducten en als los supplement aangeboden.

Probioticum verwijst naar levende micro-organismen, vaak bacteriën of gist, die gezondheidsvoordelen bieden wanneer ze in adequate hoeveelheden worden ingenomen. Ze zijn bekend om het bevorderen van een gezonde darmflora, wat kan helpen bij de spijsvertering en de absorptie van voedingsstoffen. Probiotica worden vaak aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kombucha, of als supplementen. Ze kunnen ook het immuunsysteem ondersteunen en bescherming bieden tegen bepaalde infecties. Onderzoek naar de exacte werking en de optimale stammen van probiotica voor specifieke gezondheidsvoordelen is nog steeds gaande, wat wijst op het groeiende belang van probiotica in de voedingswetenschap en geneeskunde.