Bloedstolling: hoe werkt de bloedstolling?
De bloedstolling is een onmisbaar proces in het lichaam. Maar hoe werkt de bloedstolling? Is een bloedstolling gevaarlijk? Wat is een bloedstolling aandoening? Welke 2 processen zorgen voor bloedstolling? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.
Bloedstolling: hoe werkt de bloedstolling?
De bloedstolling is een onmisbaar lichamelijk mechanisme wat ervoor zorgt dat het bloed zo snel mogelijk stolt. Als dit niet zou gebeuren zou iemand snel uitdrogen en sterven. Bloedstolling is een complex proces dat wordt geleid door bloedplaatjes en eiwitten in het bloed. Wanneer er sprake is van bloeding, gaan de bloedplaatjes naar de wond om de bloeding te stoppen. Ze komen samen met andere stoffen in het bloed, zoals fibrine, om een netwerk te vormen dat de wond bedekt en hecht. Dit netwerk dient als een soort pleister die de wond beschermt en helpt bij het genezingsproces. Bloedstolling is een levensreddend proces dat ervoor zorgt dat men niet uitdroogt en doodgaat wanneer je gewond bent. Het is echter ook mogelijk om te veel bloed te stollen, wat kan leiden tot trombose of een beroerte. Om deze reden moeten mensen met een verhoogd risico op trombose hun bloeddruk, cholesterol en suiker levels in het bloed in de gaten houden.
Bloedstolling in drie fases
De bloedstolling verloopt in drie verschillende fases. Met behulp van deze fases wordt duidelijk beschreven hoe het stollingsproces van het bloed verloop.
Primaire fase bloedstolling
Tijdens deze primaire fase van de stolling werken de bloedvaten en bloedplaatjes in het lichaam nauw samen. Op het moment dat er een wond ontstaat knijpen de beschadigde bloedvaten samen, waardoor de bloedplaatjes in het bloed aan de verbouwing blijven kleven. Deze verkleefde bloedplaatjes vormen een fragiele inwendige korst die ervoor zorgt dat de bloeding stopt.
Secundaire fase bloedstolling
Tijdens de secundaire fase van de stolling wordt de fragiele inwendige korst verstevigd met behulp van stollingsfactoren. Hierdoor ontstaat een stevige korst die ervoor zorgt dat het bloedvat gemakkelijk kan helen. Dit proces is noodzakelijk, omdat bij de primaire fase de bloedstolling nog niet stevig genoeg was om de wond te laten genezen.
Fibrinolyse
De laatste fase van de stolling zorgt ervoor dat het bloedvat zich volledig hersteld. Tijdens deze fase breken lichaamseigen stoffen de inwendige korst af waardoor het laatste gedeelte van het bloedvat kan genezen. Dit is ook het moment dat de korst lost laat.
Stollingsstoornis: wat is een bloedstolling aandoening?
Helaas kan het voorkomen dat iemand lijdt aan een stollingsstoornis. Op dat moment functioneert de bloedstolling niet optimaal, omdat één van de stollingsfactoren verstoord is. Bij deze stoornis blijven bloedingen langer aanhouden en kunnen wonden niet zo goed en gemakkelijk genezen.
Shop gerelateerd aan bloedstolling
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Bloedstolling: hoe werkt de bloedstolling?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.
Nog geen reacties, wees de eerste!