Bloedstolling: alles wat u moet weten

bloedstolling

De bloedstolling speelt een grote rol bij bloedingen in het lichaam. Toch zijn er verschillende veel gestelde vragen rondom het bloedstollingproces. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die hierbij horen.

In dit artikel

Wat is bloedstolling precies?

De bloedstolling is een onmisbaar mechanisme van het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat wanneer een bloedvat beschadigd is, deze zo snel mogelijk gedicht wordt zodat er zo min mogelijk bloed verloren gaat. Wanneer de bloedstolling niet naar behoren zou functioneren, dan zou er te veel bloed verloren gaan bij een wond. Daarnaast is het ook belangrijk dat een bloedstolling alleen ontstaat op een plek waar dit noodzakelijk is. Als er bijvoorbeeld een snee ontstaat op de hand is het belangrijk dat daar de stolling ontstaat en niet in een slagader in de nek, dit zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Bloedstolling in drie fases

De bloedstolling verloopt in drie verschillende fases. Met behulp van deze fases wordt het duidelijk hoe het stollingsproces van het bloed verloopt:

  1. Primaire fase – Tijdens deze primaire fase van de stolling werken de bloedvaten en bloedplaatjes in het lichaam nauw samen. Op het moment dat er een wond ontstaat knijpen de beschadigde bloedvaten samen, waardoor de bloedplaatjes in het bloed aan de verbouwing blijven kleven. Deze verkleefde bloedplaatjes vormen een fragiele inwendige korst die ervoor zorgen dat de bloeding stopt.
  2. Secundaire fase – Tijdens de secundaire fase van de stolling wordt de fragiele inwendige korst verstevigd met behulp van stollingsfactoren. Hierdoor ontstaat een stevige korst die ervoor zorgt dat het bloedvat gemakkelijk kan helen. Dit proces is noodzakelijk, omdat bij de primaire fase de bloedstolling nog niet stevig genoeg was om de wond te laten genezen. 
  3. Fibrinolyse – De laatste fase van de stolling zorgt ervoor dat het bloedvat zich volledig hersteld. Tijdens deze fase breken lichaamseigen stoffen de inwendige korst af waardoor het laatste gedeelte van het bloedvat kan genezen. Dit is ook het moment dat de korst lost laat.

Stollingsstoornis

Het kan helaas voorkomen dat iemand last heeft van een stollingsstoornis. Op dat moment functioneert de stolling niet optimaal, omdat een van de stollingsfactoren verstoord is. Bij deze stoornis blijven bloedingen langer aanhouden en kunnen wonden minder goed en gemakkelijk genezen.

Vitamine K2 (MK7)

  • Voor de bloedstolling
  • Hoge dosering
  • 100% natuurlijk
  • Zwitserse kwaliteit
  • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Bloedstolling’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Your email address will not be published.