Bloedsuikerspiegel: bloedsuiker meten, waarde en lage bloedsuiker
De bloedsuikerspiegel zegt veel over de gezondheid van iemand. Maar wat is de normale bloedsuikerspiegel? Wat zijn de symptomen van een te hoge bloedsuikerspiegel? Wat is een gevaarlijke suikerwaarde? Hoe hoog mag de bloedsuikerspiegel zijn? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.
Bloedsuiker: wat is de bloedsuikerspiegel?
Bloedsuiker, ook wel bloedglucose genoemd, is de suiker die in de bloedbaan circuleert. Het is afkomstig van het voedsel dat wij eten en is van vitaal belang voor de energie en de stofwisseling. Het lichaam regelt nauwgezet de bloedsuikerspiegel om deze binnen een bepaald bereik te houden. De bloedsuikerspiegel kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder voeding, lichaamsbeweging, stress, medicijnen en ziekten. Daarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en bij twijfel een arts te raadplegen.
Bloedsuiker meten: wat is de normale bloedsuikerspiegel?
Het meten van de bloedsuikerspiegel is belangrijk voor mensen met diabetes, omdat het kan helpen de insulinespiegel te reguleren en complicaties zoals hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) en hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) te voorkomen. De normale bloedsuikerspiegel varieert afhankelijk van wanneer u voor het laatst hebt gegeten, maar over het algemeen moet de waarde vóór de maaltijd tussen 70-140 mg/dl liggen en twee uur na het eten minder dan 180 mg/dl.
Bloedsuiker waarde te hoog
Als de bloedsuikerspiegel te hoog wordt, kan dit leiden tot hyperglykemie, oftewel een hoge bloedsuikerspiegel. Symptomen van hyperglykemie zijn onder meer toegenomen dorst, meer plassen, vermoeidheid en wazig zien.
Men spreekt van een te hoge bloedsuiker wanneer de waarde op een lege maag boven 6,9 mmol/l ligt en op een niet nuchtere maag boven 11 mmol/l. Deze verhoging wordt hyper genoemd en kan zeer ongezond zijn. De oorzaken van een verhoogde waarde zijn:
- Bovengemiddelde consumptie van koolhydraten
- Minder intensieve lichaamsbeweging
- Zich gestrest voelen
- Ziek zijn
- Medicijnen vergeten
Bloedsuiker waarde te laag
Als de bloedsuikerspiegel te laag wordt, kan dit leiden tot hypoglykemie, oftewel een lage bloedsuikerspiegel. Symptomen van hypoglykemie zijn duizeligheid, zweten, hoofdpijn en slaperigheid.
Men spreekt van een te lage bloedsuiker wanneer de waarde lager is dan 4 mmol/l. Deze verlaging wordt een hypo genoemd en kan zeer ongezond zijn. De oorzaken van een verlaagde waarde zijn:
- Te weinig eten
- Te laat eten
- Overmatige lichamelijke inspanning
- Infecties of ontstekingen
- Te veel medicijnen
- Te veel alcohol
- Medicijnen niet goed innemen
Stabiel houden bloedsuikerspiegel
Het is belangrijk voor de gezondheid om waarden stabiel te houden. Er zijn een aantal effectieve manieren die bijdragen tot deze stabiliteit:
- Drink voldoende water (1,5-2 liter per dag)
- Eet gevarieerde en gezonde voeding
- Eet minstens één keer per week (vette) vis
- Eet zo min mogelijk rood en bewerkt vlees
- Vermijd suikers
- Vermijd alcohol
- Lichaamsbeweging 30-60 minuten per dag
Shop gerelateerd aan de bloedsuikerspiegel
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Bloedsuikerspiegel: bloedsuiker meten, waarde en lage bloedsuiker’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.
Nog geen reacties, wees de eerste!