Calcium

calcium

Calcium is een van de bekendste mineralen en onmisbaar voor de gezondheid van het lichaam.Maar wat doet het eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En hoeveel calcium heb je per dag nodig? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die bij dit onderwerp horen.

In dit artikel

Calcium – wat is het precies?

Calcium (kalk) is een mineraal dat onmisbaar is voor de gezondheid. Zo heeft het invloed op verschillende aspecten van de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Het mineraal komt voornamelijk voor in zuivelproducten (kaas, yoghurt, melk), brood, peulvruchten, groente, fruit en aardappelen. Echter bevatten zuivelproducten de grootste hoeveelheid van het mineraal.

Gezondheidsvoordelen calcium

Zoals eerder besproken is calcium een onmisbaar mineraal voor de gezondheid. Zo heeft het effect op acht verschillende aspecten van het lichaam.

 

Bloedstolling

Calcium draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling in het lichaam. Deze bloedstolling is noodzakelijk om beschadigde bloedvaten te laten genezen. Wanneer dit niet gebeurt, zou er te veel bloed verloren gaan wat nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

 

Botten

Daarnaast heeft het mineraal effect op de kalkhuishouding, wat weer effect heeft op de botten. Zo draagt het bij aan het sterk houden van de botten en is het goed voor de samenstelling ervan. Dit aspect is ontzettend belangrijk voor de botten.

 

Celdeling

Ook heeft calcium een gunstige invloed op het celdelingproces in het lichaam. Het draagt namelijk bij aan het proces van celvernieuwing doordat het invloed heeft op de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels.

 

Energie

Daarnaast heeft de voedingsstof invloed op het activeren van de natuurlijke energie in het lichaam. Hiermee wordt bedoeld dat het helpt om energie vrij te maken uit voeding. Zo zorgt het voor de opname en omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

Tanden

Net als bij de botten heeft calcium effect op het sterk houden van de tanden. Het zorgt er namelijk voor dat de opbouw van tanden wordt ondersteund, wat gunstig is voor het hebben van een sterk gebit.

 

Spieren

Ook heeft het mineraal effect op de werking van spieren. Het speelt namelijk een rol bij het soepel en sterk houden van spieren in het lichaam. Dit heeft voornamelijk effect op de hartspier.

 

Spijsvertering

Daarnaast ondersteunt calcium een gezonde spijsvertering. Deze spijsvertering is belangrijk om het geconsumeerde voedsel op een goede manier te verwerken in het lichaam.

 

Zenuwstelsel

Tot slot heeft het mineraal een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het zorgt er namelijk voor dat het functioneren van de zenuwen in het lichaam zo optimaal mogelijk verloopt, waardoor de cellen in het lichaam de informatie goed kunnen verwerken.

Hoeveel per dag?

De Gezondheidsraad heeft een algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld voor elke groep van de bevolking. Hiermee wordt een calcium tekort beperkt:

CategorieLeeftijdAlgemene aanbevolen hoeveelheid calcium per dag
Kinderen6-12 maanden450 mg
 1-3 jaar500 mg
 4-8 jaar700 mg
Vrouwen9-13 jaar1100 mg
 14-17 jaar1100 mg
 18-24 jaar1000 mg
 25-50 jaar950 mg
 51-69 jaar1100 mg
 70 jaar en ouder1200 mg
Mannen9-13 jaar1200 mg
 14-17 jaar1200 mg
 18-24 jaar1000 mg
 25-69 jaar950 mg
 70 jaar en ouder1200 mg
Zwangerschap18-24 jaar1000 mg
 25 jaar en ouder tot week 20950 mg
 25 jaar en ouder vanaf week 201000 mg
BorstvoedingAltijd1000 mg

Calcium tabletten

Om te voorkomen dat een calcium tekort ontstaat, kan het geadviseerd zijn om calcium tabletten te nemen in de vorm van een supplement. Calcium, magnesium, zink dient als ondersteuning van het calcium gehalte in het lichaam. Dit supplement is met de juiste doseringen ontwikkeld om goede ondersteuning te bieden.

  • Uitgebalanceerd calcium, magnesium, zink preparaat
  • Hoge dosering
  • Benodigde dagelijkse aanvulling
  • Zwitserse kwaliteit
  • 100% GMO vrij
  • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Calcium’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.