Skip to content

Calcium: voeding, tabletten en tekort

Calcium is een onmisbare voedingsstof voor het lichaam en de gezondheid. Maar wat doet een tekort aan calcium? Wat doet calcium in het lichaam? Hoe merk je calcium tekort? Welke voeding bevat veel calcium? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Calcium – wat is calcium?

Calcium is een mineraal dat van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van sterke botten en tanden, en speelt ook een rol bij het samentrekken van spieren, het functioneren van zenuwen en de bloedstolling. Het lichaam heeft calcium nodig om vitamine D op te nemen, wat nodig is voor de botgroei. Het meeste calcium in het menselijk lichaam wordt opgeslagen in de botten en tanden, maar kleine hoeveelheden komen ook voor in het bloed. Wanneer het lichaam niet voldoende calcium uit de voeding haalt, onttrekt het calcium aan de botten, wat kan leiden tot osteoporose. Calcium zit in veel voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten, groene bladgroenten, vis met eetbare graten en bepaalde soorten bonen. Het is ook verkrijgbaar als supplement.

Wat doet calcium in het lichaam?

Zoals besproken is calcium een essentieel mineraal voor de gezondheid. Het beïnvloed acht verschillende aspecten van het lichaam.

 

Bloedstolling

Calcium draagt bij aan een goede bloedstolling in het lichaam. Deze bloedstolling is nodig om beschadigde bloedvaten te laten genezen. Als dit niet gebeurt, gaat er te veel bloed verloren, wat nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid.

 

Botten

Daarnaast heeft het mineraal een effect op het calciummetabolisme, dat op zijn beurt de botten beïnvloedt. Het helpt dus de botten sterk te houden en is goed voor hun samenstelling. Dit aspect is ongelooflijk belangrijk voor de botten.

 

Celdeling

Calcium heeft ook een gunstig effect op het celdelingsproces in het lichaam. Het draagt namelijk bij aan het proces van cel vernieuwing door de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels te beïnvloeden.

 

Energie

Daarnaast beïnvloedt de voedingsstof de activering van natuurlijke energie in het lichaam. Wat betekent dat het helpt energie vrij te maken uit voedsel. Zo zorgt het voor de opname en omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

Tanden

Net als bij botten heeft calcium een effect op het sterk houden van tanden en kiezen. Het zorgt namelijk voor ondersteuning van de tandopbouw, wat gunstig is voor het hebben van sterke tanden.

 

Spieren

Het mineraal heeft ook een effect op de spierfunctie. Het speelt namelijk een rol bij het soepel en sterk houden van de spieren in het lichaam. Dit heeft vooral invloed op de hartspier.

 

Spijsvertering

Daarnaast ondersteunt calcium een gezonde spijsvertering. Deze spijsvertering is belangrijk om het geconsumeerde voedsel goed te kunnen verwerken in het lichaam.

 

Zenuwstelsel

Tot slot heeft het mineraal een positieve invloed op het functioneren van het zenuwstelsel. Het zorgt er namelijk voor dat de werking van de zenuwen in het lichaam zo optimaal mogelijk is, waardoor de cellen in het lichaam informatie goed kunnen verwerken.

Calcium in voeding - Welke voeding bevat veel calcium?

Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas behoren tot de beste bronnen van calcium. Andere goede opties zijn groene bladgroenten, vis met eetbare graten en tofu. Sommige voedingsmiddelen zoals cornflakes en brood zijn vaak verrijkt met calcium, dus let op het etiket hoeveel calcium ze bevatten.

Calcium tekort - Wat doet een tekort aan calcium?

Een calcium tekort kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Een van de meest voorkomende is osteoporose, een aandoening waarbij de botten zwak en broos worden. Een tekort aan calcium kan ook leiden tot spierkrampen, stuiptrekkingen en een onregelmatige hartslag. In ernstige gevallen kan het zelfs tot de dood leiden. Een calciumtekort wordt meestal veroorzaakt door een slecht dieet of een onvermogen om calcium uit de darmen op te nemen. Het kan echter ook worden veroorzaakt door bepaalde medische aandoeningen, zoals een nierziekte of kanker. 

Calcium tabletten

Om een calcium tekort te voorkomen, kan het raadzaam zijn calcium tabletten in de vorm van een supplement in te nemen. Calcium, magnesium en zink ondersteunen het calciumgehalte in het lichaam. Dit supplement is ontworpen met de juiste doseringen om een goede ondersteuning te bieden. 

Shop gerelateerd aan calcium

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Calcium: voeding, tabletten en tekort’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.