Voeding is momenteel een hot topic. Of iemand zich nu bezig houdt met gezonde voeding, óf juist helemaal niet, we hebben er allemaal mee te maken. Toch is er vaak onduidelijkheid over wat er nou wél of niet goed is voor ons lichaam. Om wat duidelijkheid te creëren hebben wij een aantal fabels over voeding opgesomd;

 

  1. Brood is een dikmaker.

Veel mensen denken dat brood ervoor zorgt dat ze dikker worden door de hoeveelheid koolhydraten. Terwijl het brood vaak niet de oorzaak is maar juist het beleg dat gebruikt wordt. Daarbij is volkoren brood gezonder dan wit brood. Volkoren brood is een bron van Vitamine B en vezels.

 

  1. Het maakt niet uit hoeveel eieren je per week eet.

Door het hoge cholesterolgehalte hadden eieren lange tijd een slechte reputatie. Maar er zitten ook een hoop gezonde stoffen zoals vitamines in. Af en toe een eitje eten is daarom best gezond. Toch blijft de richtlijn om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten (voor vegetariërs is dit 4-5 eieren per week). Ook voor fanatieke sporters gelden er andere richtlijnen.

 

  1. Vitamines en mineralen zitten alleen in groente en fruit.

Het klopt dat in groente en fruit veel vitamines zitten, bijvoorbeeld vitamine C en vitamine B. Maar ook andere voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er namelijk in vlees, vis en zuivel veel vitamine B12. Het is voor veganisten dus van belang om extra van deze vitamine binnen te krijgen.

 

  1. Koffie zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden.

De cafeïne in koffie heeft juist een tegenoverstellende werking, het zorgt ervoor dat vocht sneller wordt uitgescheden. Het betekend niet dat koffie meer vocht uitscheidt, maar wel sneller.

 

  1. Glutenvrij eten is gezonder dan gluten.

Het zomaar weglaten van gluten en dus ook granen uit de voeding is echter niet per definitie gezond. Granen zijn in Nederland namelijk een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Het weglaten van deze producten uit de voeding kan dan ook leiden tot een eenzijdig eetpatroon en daardoor kunnen er tekorten ontstaan aan de bovengenoemde voedingsstoffen

 

Heeft u vragen of opmerkingen over de bovengenoemde fabels over voeding? Laat het ons gerust weten.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.