Foliumzuur mannen

foliumzuur mannen

Foliumzuur voor mannen voor de vruchtbaarheid is een veel gemaakte opmerking, omdat foliumzuurbij vrouwen geadviseerd is om supplementen bij te namen voor en tijdens de zwangerschap. Maar wat is foliumzuur precies? Wat zijn de voordelen tijdens de zwangerschap? En moeten mannen ook een foliumzuur supplement nemen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die bij dit onderwerp horen.

In dit artikel

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een onmisbare vitamine voor de gezondheid. De voedingsstof komt voornamelijk voor in groente, fruit, vlees, zuivelproducten en volkoren producten. Foliumzuur kan het lichaam niet zelf aanmaken en zal dus altijd geconsumeerd moeten worden door middel van voeding.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Ondanks dat foliumzuur bijdraagt aan ieder zijn of haar gezondheid, is dit in het bijzonder erg belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn. De voedingsstof draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van het ongeboren kindje. Zo heeft het voornamelijk invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Deze delen worden ontwikkeld tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap.

Bij een tekort aan foliumzuur wordt de kans vergroot op een geboren lichamelijke of psychologische afwijking. Hierbij komt de afwijking van een open ruggetje het meeste voor, ook wel Spina Bifida. Het gevolg hiervan is dat het kindje binnen de eerste week na de geboorte komt te overlijden of dat het te maken krijgt met een geestelijke of lichamelijke handicap.

Deze afwijking komt onder de Nederlandse bevolking bij één op de 700-1000 kindjes voor. Door het extra innemen van foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap wordt de kans op het krijgen van een kindje met deze afwijking aanzienlijk verkleint. Het is daarom dat verloskundige altijd adviseren om 400 microgram extra foliumzuur te slikken vanaf het moment van gewenste zwangerschap tot minimaal de tiende week van de zwangerschap.

Voordelen foliumzuur mannen

Naast dat het wetenschappelijk bewezen is dat vrouwen baat hebben bij het slikken van extra foliumzuur tijdens de zwangerschap, tonen verschillende onderzoeken aan dat mannen ook voordeel hebben bij het innemen van foliumzuur.

 

Vruchtbaarheid van mannen

Een onderzoek uit Nijmegen onderzocht de vruchtbaarheid van mannen in relatie tot het slikken van foliumzuur supplementen. De groep mannen die deelnam aan het onderzoek waren verdeeld in mannen die vruchtbaar waren en mannen die minder vruchtbaar waren. Eenieder van hen slikte dagelijks een foliumzuur supplement gedurende 26 weken. Uit dit onderzoek bleek dat de zaadcellen van de minder vruchtbare mannen met 74% was toegenomen en bij de vruchtbare mannen was er een toenemen van 10% in het aantal zaadcellen.

 

Foliumzuur en DNA

Daarnaast is er onafhankelijk onderzoek gedaan door een Amerikaanse wetenschapper, waarbij de vruchtbaarheid van een man werd onderzocht gefocust op het DNA (uitgevoerd bij muizen). Dit onderzoek toonde aan dat de groep die een foliumzuur arm dieet consumeerde, een verhoogde kans van 30% had op het krijgen van een nakomeling met een afwijking. Daarnaast had het gewicht van de muizen ook een grote invloed op de verandering van het DNA. Bij muizen met overgewicht was de kans op het krijgen van een nakomeling met een afwijking vele malen groter dan bij een muis met een normaal gewicht.

Moet je foliumzuur supplementen slikken als man?

Ondanks dat het verband tussen foliumzuur supplementen en de vruchtbaarheid van een man nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen is om de gezondheidsclaims te kunnen maken, tonen verschillende onderzoeken aan dat het zeker kan bijdragen aan de vruchtbaarheid van mannen. Daarnaast is het in ieder geval geadviseerd om een gezond gewicht te hebben en gezonde voeding te consumeren. Dit heeft namelijk grote invloed op de kwaliteit van de zaadcellen.

Foliumzuur Forte

  • Tijdens en vóór de zwangerschap
  • Aanbevolen door verloskundigen
  • 400 mcg actieve voedingsstof
  • Zwitserse kwaliteit
  • 100% GMO vrij
  • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Foliumzuur tijdens de zwangerschap’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.