Foliumzuur mannen

Foliumzuur voor mannen voor de vruchtbaarheid is een gebruikelijke opmerking, zoals foliumzuur bij vrouwen is geadviseerd om supplementen te nemen voor en tijdens de zwangerschap. Wat doet foliumzuur voor mannen? Wat zijn de symptomen van foliumzuur tekort? Hoeveel foliumzuur mannen? Wat zijn de nadelen van foliumzuur? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een essentiële vitamine voor de gezondheid. De voedingsstof komt vooral voor in groenten, fruit, vlees, zuivelproducten en volkorenproducten. Foliumzuur kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, dus moet het altijd via de voeding worden ingenomen.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Hoewel foliumzuur bijdraagt aan ieders gezondheid, is het vooral belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden en zwanger zijn. De voedingsstof draagt namelijk bij aan de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Zo heeft het vooral invloed op de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en het ruggenmerg. Deze onderdelen worden ontwikkeld tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap.

Bij een tekort aan foliumzuur is de kans op een geboren lichamelijke of psychische afwijking groter. Hierbij komt de afwijking spina bifida, beter bekend als open ruggetje, het meest voor. Als gevolg daarvan kan de baby binnen de eerste week na de geboorte overlijden of met een geestelijke of lichamelijke handicap worden geconfronteerd.

Onder de Nederlandse bevolking komt deze afwijking voor bij één op de 700-1000 zuigelingen. Extra foliumzuur innemen voor en tijdens de zwangerschap vermindert het risico op een baby met deze afwijking aanzienlijk. Daarom adviseren verloskundigen altijd om 400 microgram extra foliumzuur in te nemen vanaf het moment van de gewenste zwangerschap tot ten minste de tiende week van de zwangerschap.

Wat doet foliumzuur voor mannen?

Behalve dat het wetenschappelijk bewezen is dat vrouwen baat hebben bij de inname van extra foliumzuur tijdens de zwangerschap, tonen verschillende studies aan dat ook mannen baat hebben bij de inname van foliumzuur.

 

Mannelijke vruchtbaarheid

Een studie uit Nijmegen onderzocht de vruchtbaarheid van mannen in relatie tot het slikken van foliumzuursupplementen. De groep mannen die deelnam aan de studie werd verdeeld in mannen die vruchtbaar waren en mannen die minder vruchtbaar waren. Elk van hen nam gedurende 26 weken dagelijks een foliumzuursupplement. Uit deze studie bleek dat het aantal zaadcellen van de minder vruchtbare mannen met 74% was toegenomen en bij de vruchtbare mannen was er een toename van 10% van het aantal zaadcellen.

 

Foliumzuur en DNA

Daarnaast werd onafhankelijk onderzoek gedaan door een Amerikaanse wetenschapper, waarbij de vruchtbaarheid van een man werd onderzocht aan de hand van DNA (uitgevoerd bij muizen). Deze studie toonde aan dat de groep die een foliumzuur deficiënt dieet consumeerde een 30% verhoogde kans had op nakomelingen met een afwijking. Daarnaast had ook het gewicht van de muizen een grote invloed op de verandering van het DNA. Muizen met overgewicht hadden een veel grotere kans op nakomelingen met een afwijking dan muizen met een normaal gewicht.

Moet je foliumzuur supplementen slikken als man?

Ondanks het feit dat het verband tussen foliumzuur supplementen en de vruchtbaarheid van de man nog niet wetenschappelijk genoeg is aangetoond om gezondheidsclaims te maken, blijkt uit verschillende studies dat het zeker kan bijdragen aan de vruchtbaarheid van de man. Daarnaast wordt in ieder geval geadviseerd om een gezond gewicht te behouden en een gezond dieet te consumeren. Dit heeft immers een grote invloed op de kwaliteit van het sperma.

Shop gerelateerd aan foliumzuur mannen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Foliumzuur mannen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *