Foliumzuur tekort: symptomen, oorzaak en zwangerschap
Foliumzuur tekort komt bij een deel van de bevolking voor en kan zeer schadelijk zijn. Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort? Wat gebeurt er als je foliumzuur te laag is? Hoe krijg je tekort aan foliumzuur? Wat te eten bij foliumzuur tekort? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.
Wat is foliumzuur (vitamine B11)?
Foliumzuur (vitamine B11) is een vitamine die ook wel folaat of vitamine B9 wordt genoemd. De voedingsstof komt vooral voor in supplementen en in kleine hoeveelheden in voedsel. Voedingsmiddelen die een dosis foliumzuur bevatten zijn; (blad)groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, vlees, volkorenproducten en zuivelproducten.
Gezondheidsvoordelen foliumzuur
De voedingsstof is essentieel voor de gezondheid, omdat het een positieve invloed heeft op verschillende aspecten. Zo heeft foliumzuur, ook bekend als folaat, invloed op:
- De vorming van rode en witte bloedcellen
- Draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels
- Helpt het immuunsysteem en de weerstand
- Goed voor de psychologische functies
- Helpt vermoeidheid te verminderen
- Speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind
Foliumzuur tekort
Een foliumzuur tekort kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid, met name voor de groei en ontwikkeling van een ongeboren kind. In feite verhoogt het de kans op het krijgen van spina bifida. Bovendien kunnen de symptomen gevolgen hebben voor ieders gezondheid. Daarom beveelt de Gezondheidsraad voor elke bevolkingsgroep een minimale dagelijkse dosis foliumzuur aan.
Foliumzuur tekort symptomen: wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort?
Omdat de voedingsstof bijdraagt aan meerdere aspecten van de gezondheid, zijn er verschillende symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan foliumzuur:
- Bloedarmoede
- Vermoeidheid
- Depressie
- Geboorteafwijkingen bij kinderen
- Te hoge homocysteïneniveaus in het bloed
- Een mogelijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Foliumzuur tekort oorzaak: hoe krijg je tekort aan foliumzuur?
Naast de verschillende symptomen die samenhangen met een tekort aan foliumzuur, zijn er ook verschillende oorzaken die ertoe kunnen leiden. De meest voorkomende oorzaken voor dit tekort zijn:
- Het niet consumeren van voldoende voedsel dat foliumzuur bevat
- Het hebben van een leverziekte
- Overmatig alcoholgebruik
- Het nemen van medicijnen
- Problemen met de opname van voedingsstoffen in de darmen
- Zwangerschap
- Borstvoeding
Wat te doen bij een foliumzuur tekort?
Om een tekort aan de voedingsstof te voorkomen heeft de Gezondheidsraad een advies gegeven voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid per doelgroep.
Doelgroep | Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur |
6-11 maanden | 60 microgram |
1-3 jaar | 85 microgram |
4-8 jaar | 150 microgram |
9-13 jaar | 225 microgram |
14-17 jaar | 300 microgram |
18 jaar en ouder | 300 microgram |
Zwangere vrouwen | 400 microgram als basis en 400 extra door middel van een supplement vanaf het moment dat de zwangerschap gewenst is. Tot minimaal de 10de week van de zwangerschap. |
Vrouwen die borstvoeding geven | 400 microgram |
Foliumzuur tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het essentieel om voldoende foliumzuur binnen te krijgen om tekorten te voorkomen. De voedingsstof beïnvloedt de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus, waaruit later de hersenen en het ruggenmerg ontstaan. Deze periode van de zwangerschap is enorm belangrijk omdat de kans op het ontwikkelen van een afwijking groot is. Een afwijking die hier kan optreden is spina bifida, ook wel een afwijking van de neurale buis genoemd. Het gevolg van deze afwijking is dat het kind geboren wordt met geestelijke of lichamelijke handicaps. Ook komt het voor dat de baby geboren wordt zonder volledig ontwikkelde hersenen, waarna de baby binnen de eerste week na de geboorte komt te overlijden.
In Nederland komt deze afwijking bij 1 op de 700-1000 geboren kinderen voor. De kans dat een baby een open ruggetje krijgt, wordt verkleind door tijdens de zwangerschap foliumzuur te slikken. Hoewel inname van foliumzuur geen garantie is dat de afwijking niet optreedt, vermindert het risico wel aanzienlijk. Daarom adviseren verloskundigen zwangere vrouwen om altijd foliumzuur in te nemen.
Shop gerelateerd aan foliumzuur tekort
Heeft u vragen?
Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Foliumzuur tekort: symptomen, oorzaak en zwangerschap’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.
Lees meer
Nog geen reacties, wees de eerste!