Foliumzuur tijdens de zwangerschap

foliumzuur zwangerschap

Foliumzuur gebruik tijdens de zwangerschap is een bekend advies van verloskundigen en de Gezondheidsraad. Het gebruik van de voedingsstof heeft namelijk meerdere gezondheidsvoordelen voor het ongeboren kindje. Maar wat is foliumzuur precies? Wat zijn de effecten tijdens de zwangerschap? Wanneer moet je het nemen? En hoeveel? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

In dit artikel

Wat is foliumzuur precies?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een van de dertien vitamines die we kennen. Deze voedingsstof komt van nature in kleine hoeveelheden voor in voeding, zoals: bladgroenten, fruit, aardappel, peulvruchten, volkoren producten en zuivelproducten. Ondanks dat de vitamine in voeding aanwezig is, is dit in een te lage hoeveelheid voor zwangere vrouwen. De voedingsstof heeft namelijk een grote invloed op de zwangerschap, de aanstaande moeder en het ongeboren kind.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is een onmisbare vitamine voor ieder zijn of haar gezondheid, alleen telt dit voor zwangere vrouwen heviger. De voedingsstof heeft namelijk invloed op de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus zich, waaruit later de hersenen en het ruggenmerg zich ontwikkelen. Deze periode van de zwangerschap is ontzettend belangrijk, omdat hierbij de kans op het ontwikkelen van een afwijking groot is. Een afwijking die hierbij kan voorkomen is een open ruggetje (Spina Bifida), ook wel een afwijking aan het neurale buiseffecten. Het gevolg van deze afwijking is dat het kindje geboren wordt met een geestelijke of lichamelijke handicap. Ook komt het voor dat het kindje geboren wordt zonder volledig volgroeide hersenen, waarna het kindje binnen de eerste week na de geboorte komt te overlijden.

Deze afwijking komt in Nederland bij 1 op de 700-1000 kinderen die in Nederland geboren worden. De kans dat het kindje te maken krijgt met een open ruggetje wordt verkleind door het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap. Desondanks geeft foliumzuur geen garantie op het niet krijgen van de afwijking, maar het gebruik ervan maakt de kans wel aanzienlijk kleiner. Het is daarom dat verloskundigen altijd adviseren aan zwangere vrouwen om foliumzuur te slikken.

Wat als je geen foliumzuur neemt?

Zoals eerder besproken is het slikken van foliumzuur geen garantie op het niet krijgen van een kindje met een open ruggetje. Toch is de kans aanzienlijk hoger als de (aanstaande) moeder geen extra foliumzuur slikt tijdens de zwangerschap.

Wanneer en hoeveel foliumzuur innemen?

Het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap heeft een geadviseerde aanloopfase en een gemiddelde loopduur.

 FaseUitlegOpmerkingHoeveelheid
1StartBegin met het slikken van foliumzuur op het moment dat er gestopt wordt met het gebruiken van anticonceptiemiddelen. Minimaal 4 weken van tevoren.Hierdoor is er voldoende foliumzuur aanwezig in het lichaam bij de ontwikkeling van de foetus. De zwangerschap is niet altijd direct merkbaar.400-500 microgram foliumzuur per dag
2 Blijf foliumzuur slikken ook als het niet direct lukt om zwanger te raken. 400-500 microgram foliumzuur per dag
3 Slik tot week 10 van de zwangerschap foliumzuur. De verloskundige verteld wanneer dit moment is.Tijdens deze fase ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus zich.400-500 microgram foliumzuur per dag
4 Bij het overstappen naar een zwangerschapssupplement, kan er gestopt worden met het gebruik van foliumzuur tabletten. Mits er voldoende in het zwangerschapssupplement aanwezig is.Tijdens deze fase ontwikkelt het zenuwstelsel van het de foetus zich.400-500 microgram foliumzuur per dag
5StopBij een zwangerschap van 10 weken kan er gestopt worden met het gebruik van foliumzuur.Het blijven innemen heeft geen negatieve bijwerkingen voor de aanstaande moeder of het ongeboren kind.

Is het veilig te gebruiken?

Het is voor zwangere vrouwen veilig om 400-500 microgram foliumzuur te gebruiken per dag. De voedingsstof is namelijk vrij van bijwerkingen voor de aanstaande moeder, het ongeboren kind en de zwangerschap. Daarnaast is het ook niet schadelijk om voor een langere periode foliumzuur te gebruiken, bijvoorbeeld na de tiende week van de zwangerschap.

Foliumzuur supplementen

De toevoeging van foliumzuur tijdens de zwangerschap kan met behulp van een foliumzuur supplement. Het is hierbij belangrijk om een supplement te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor de zwangerschap. De aanbevolen dosering van verloskundige en de Gezondheidsraad is 400-500 microgram foliumzuur per dag dosering.

Samenvatting foliumzuur zwangerschap

1 op de 700-1000 kinderen in Nederland krijgt te maken met een open ruggetje, ook wel een afwijking aan het zenuwstelsel genoemd. De gevolgen hiervan kunnen leiden tot lichamelijke afwijkingen, geestelijke afwijkingen en het vroegtijdig overlijden van het kindje. Met behulp van foliumzuur kan de kans op deze afwijking afnemen.

 • De kans dat het kindje te maken krijgt met een open ruggetje wordt verkleind door het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap.
 • Geadviseerd gebruik door verloskundigen en de Gezondheidsraad.
 • Het niet slikken van foliumzuur kan de kans op een open ruggetje vergroten bij het (ongeboren)kindje.
 • Begin minimaal vier weken voor de gewenste zwangerschap met het slikken van foliumzuur.
 • Slik dagelijks 400-500 microgram foliumzuur per dag.
 • Stop met het slikken van foliumzuur na de tiende week van de zwangerschap. Langer gebruik heeft geen bijwerkingen.
 • Het slikken van foliumzuur heeft geen bijwerkingen voor de aanstaande moeder, het ongeboren kindje of de zwangerschap. Ook niet na de tiende week van de zwangerschap.

Foliumzuur Forte

 • Tijdens en vóór de zwangerschap
 • Aanbevolen door verloskundigen
 • 400 mcg actieve voedingsstof
 • Zwitserse kwaliteit
 • 100% GMO vrij
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Foliumzuur tijdens de zwangerschap’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.