foliumzuur zwangerschap
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Foliumzuur tijdens de zwangerschap kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.Daarnaast heeft het ook positieve effecten op de gezondheid van de aanstaande moeder. In dit artikel wordt uitgelegd wat foliumzuur precies is, wat de effecten zijn tijdens de zwangerschap en wanneer foliumzuur te gebruiken.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, wat ook wel wordt aangeduid als vitamine B11, is een vitamine die voornamelijk voorkomt in groene groente en volkorenproducten. Het lichaam kan deze vitamine niet zelf aanmaken en zal dus dus altijd gewonnen moeten worden uit voeding of supplementen.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen en op de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is foliumzuur onwijs belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Zoals eerder genoemd is foliumzuur onwijs belangrijk voor het ongeboren kind. Het zorgt er namelijk voor dat de kans op een afwijking van het ongeboren kind, in een vroeg stadium verkleint wordt. Voorbeelden van een zogenoemde afwijking zijn:

Een tekort aan foliumzuur (vitamine b11) kan deze afwijkingen veroorzaken. Daarom wordt geadviseerd om extra foliumzuur te nemen vóór de zwangerschap en gedurende een periode van 10 weken tijdens de zwangerschap. Alleen foliumzuur door voeding draagt niet genoeg bij aan het gewenste gehalte, daarom wordt een supplement geadviseerd.

foliumzuur zwangerschap open ruggetje

Voordelen van foliumzuur

Een toevoeging van foliumzuur tijdens de zwangerschap draagt verschillende voordelen met zich mee:

  • Het draagt bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap
  • Heeft invloed op weefselgroei tijdens de zwangerschap
  • Draagt bij tot de vorming van de placenta
  • Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje of open schedel.

Wanneer te gebruiken?

Doordat het ongeveer vier weken (28 dagen) duurt voordat het lichaam foliumzuur opneemt, wordt geadviseerd om vroegtijdig  foliumzuur bij te nemen. Begin daarom bij het hebben van een zwangerschapswens met het slikken van foliumzuur.

  • Start met slikken van foliumzuur op het moment van een kinderwens (400-500 mg foliumzuur).
  • Stop met slikken van foliumzuur bij 10 weken zwangerschap. Het kan geen kwaad om de gehele zwangerschap foliumzuur te slikken, alleen heeft het geen extra gezondheidsvoordelen voor het ongeboren kind.

Foliumzuur supplementen

De juiste hoeveelheid foliumzuur tijdens de zwangerschap is tussen de 400-500 microgram (mcg). Deze supplementen zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek en (online)drogist. Zo is Multi Vitamine Zwanger is een supplement dat 500 mcg foliumzuur bevat. De multivitamine is speciaal ontwikkeld vóór, tijdens en na de zwangerschap. Het bevat een hoogwaarde dosering voedingsstoffen die bijdragen aan het ongeboren kind en (toekomstige) moeder.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *