Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Foliumzuur gebruiken tijdens de zwangerschap is een bekend advies van verloskundigen en de Gezondheidsraad. Inname van de voedingsstof heeft namelijk verschillende voordelen voor de gezondheid van het ongeboren kind. Is het erg als je geen foliumzuur slikt? Hoe lang moet je foliumzuur slikken als je zwanger bent? Waarom foliumzuur tot 10 weken? Wat zijn de nadelen van foliumzuur? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Foliumzuur, wat is het?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een van de dertien vitamines die we kennen. Deze voedingsstof komt van nature voor in kleine hoeveelheden voedingsmiddelen zoals: bladgroenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkorenproducten en zuivelproducten. Hoewel de vitamine in voedsel aanwezig is, is de hoeveelheid te laag voor zwangere vrouwen. Dit komt omdat de voedingsstof een grote invloed heeft op de zwangerschap, de aanstaande moeder en het ongeboren kind.

Foliumzuur zwangerschap

Foliumzuur is een essentiële vitamine voor ieders gezondheid, alleen telt het zwaarder tijdens de zwangerschap van een vrouw. De voedingsstof beïnvloedt namelijk de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus, waaruit later de hersenen en het ruggenmerg ontstaan. Deze periode van de zwangerschap is ongelooflijk belangrijk, want hier is de kans op het ontwikkelen van een afwijking groot.

Een afwijking die hier kan optreden is spina bifida, ook wel neurale buisdefect genoemd. Het gevolg van deze afwijking is dat de baby geboren wordt met een geestelijke of lichamelijke handicap. Ook komt het voor dat de baby geboren wordt zonder volledig ontwikkelde hersenen, waarna de baby binnen de eerste week na de geboorte komt te overlijden. Deze afwijking komt voor bij 1 op de 700-1000 kinderen die in Nederland worden geboren.

De kans dat de baby een open ruggetje krijgt, wordt verkleind door tijdens de zwangerschap foliumzuur te slikken. Niettemin garandeert foliumzuur niet dat het kind de afwijking niet krijgt, maar inname ervan vermindert de kans aanzienlijk. Daarom adviseren verloskundigen zwangere vrouwen altijd om foliumzuur in te nemen.

Is het erg als je geen foliumzuur slikt?

Zoals eerder besproken is het slikken van foliumzuur geen garantie tegen het krijgen van een baby met een open ruggetje. Toch is de kans aanzienlijk kleiner als de (aanstaande) moeder tijdens de zwangerschap geen extra foliumzuur slikt. 

Hoe lang moet je foliumzuur slikken als je zwanger bent?

Het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap heeft een geadviseerde aanloopfase en een gemiddelde loopduur.

 

Fase

Uitleg

Opmerking

Hoeveelheid

1

Start

Begin met het slikken van foliumzuur op het moment dat er gestopt wordt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Minimaal 4 weken van tevoren.

Hierdoor is er voldoende foliumzuur aanwezig in het lichaam bij de ontwikkeling van de foetus. De zwangerschap is niet altijd direct merkbaar.

400-500 microgram foliumzuur per dag

2

 

Blijf foliumzuur slikken ook als het niet direct lukt om zwanger te raken.

 

400-500 microgram foliumzuur per dag

3

 

Slik tot week 10 van de zwangerschap foliumzuur. De verloskundige verteld wanneer dit moment is.

Tijdens deze fase ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus zich.

400-500 microgram foliumzuur per dag

4

 

Bij het overstappen naar een zwangerschapssupplement, kan er gestopt worden met het gebruik van foliumzuur tabletten. Mits er voldoende foliumzuur in het zwangerschapssupplement aanwezig is.

Tijdens deze fase ontwikkelt het zenuwstelsel van de foetus zich.

400-500 microgram foliumzuur per dag

5

Stop

Bij een zwangerschap van 10 weken kan er gestopt worden met het gebruik van foliumzuur.

Het blijven innemen heeft geen negatieve bijwerkingen voor de aanstaande moeder of het ongeboren kind

 

Is foliumzuur veilig?

Het is veilig voor zwangere vrouwen om 400-500 microgram foliumzuur per dag in te nemen. De voedingsstof is namelijk vrij van bijwerkingen voor de aanstaande moeder, het ongeboren kind en de zwangerschap. Bovendien is het ook niet schadelijk om foliumzuur gedurende een langere periode in te nemen, bijvoorbeeld na de tiende week van de zwangerschap.

Foliumzuur supplementen

Het toevoegen van foliumzuur tijdens de zwangerschap kan met behulp van een foliumzuur supplement. Hierbij is het belangrijk een supplement te kiezen dat speciaal voor de zwangerschap is ontwikkeld. De aanbevolen dosering van verloskundigen en de Gezondheidsraad is 400-500 microgram foliumzuur per dag. 

Samenvatting foliumzuur zwangerschap

1 op de 700-1000 kinderen in Nederland krijgt te maken met spina bifida, ook wel een afwijking aan het zenuwstelsel genoemd. De gevolgen kunnen leiden tot lichamelijke afwijkingen, geestelijke afwijkingen en het vroegtijdig overlijden van de baby. Met behulp van foliumzuur kan de kans op deze afwijking worden verkleind.

  • De kans op spina bifida bij de baby wordt verkleind door inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap.
  • Aanbevolen door verloskundigen en de Gezondheidsraad.
  • Het niet innemen van foliumzuur kan de kans op een open ruggetje bij de (ongeboren) baby vergroten.
  • Begin minstens vier weken voor de gewenste zwangerschap met het innemen van foliumzuur.
  • Neem dagelijks 400-500 microgram foliumzuur.
  • Stop met het innemen van foliumzuur na de tiende week van de zwangerschap. Langer gebruik heeft geen bijwerkingen.

Inname van foliumzuur heeft geen bijwerkingen voor de aanstaande moeder, de ongeboren baby of de zwangerschap. Ook niet na de tiende week van de zwangerschap.

Shop gerelateerd aan foliumzuur zwangerschap

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Foliumzuur zwangerschap’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *