lever functie
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Wat is de functie van de lever? Het is een vraag die vele stellen. Dat de lever onmisbaar is voor de gezondheid is algemeen bekend, echter is de functie ervan onduidelijk. In dit artikel wordt antwoord gegeven op die vraag.

De lever

De lever is een orgaan en onmisbaar voor het lichaam, het heeft namelijk essentiële functies voor de gezondheid. Het orgaan bevindt zich onder het middenrif aan de rechterkant van het lichaam en heeft de vorm van een kegel. De kleur van de lever is bruin en het gewicht van de lever van een volwassenen is gemiddeld 1,2 kilogram.

Functie van de lever

Zoals eerder besproken zijn de functies van de lever essentieel voor de gezondheid. Het orgaan heeft namelijk effect op verschillende uiteenlopende aspecten:

  • Ontgiften en reinigen van het lichaam. De lever zorgt ervoor dat de afvalstoffen en gifstoffen die terecht komen in het lichaam verwerkt worden, om vervolgens het lichaam te verlaten. Deze stoffen komen in het lichaam terecht door het consumeren van alcohol, ongezonde voeding, medicijn gebruik, etc.
  • Aanmaak van gal. Het orgaan zorgt ervoor dat er gal wordt gevormd, wat helpt om vetten uit voeding af te breken. Deze gal wordt opgeslagen in de galblaas, wat vlak onder de lever ligt.
  • Vetstofwisseling. De lever heeft als functie om de verzadigde vetten die in onze voeding voorkomen, om te zetten in onverzadigde vetten. Deze vetten zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetten.
  • Eiwitstofwisseling. De lever heeft als functie om de aminozuren die in ons lichaam terecht komen om te zetten in eiwitten. Deze eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak en opbouw van bijvoorbeeld spieren.
  • Koolhydraatstofwisseling. De lever heeft als functie om suikers die door voedsel in ons lichaam terecht komen om te zetten in glycogeen. Dit kan tijdens een fysieke inspanning weer omgezet worden in suikers, wat zorgt voor energie.
  • Opslag van essentiële stoffen. De lever zorgt ervoor dat essentieel stoffen worden opgeslagen. Op het moment dat het lichaam deze stoffen (vetten, aminozuren, vitamines en mineralen) weer nodig heeft, scheidt de lever deze weer uit.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *