Skip to content

Functie lever

De lever functie is essentieel voor de gezondheid. Maar wat is de lever precies? Wat zijn de functies van het orgaan? En hoe draagt het bij aan de gezondheid? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

De lever – wat is het precies?

De lever is een orgaan dat onmisbaar is voor het lichaam, het heeft namelijk essentiële functies voor de gezondheid. Het orgaan bevindt zich onder het middenrif aan de rechterkant van het lichaam en heeft de vorm van een kegel. De kleur van de lever is bruin en het gewicht van de lever van een volwassenen is gemiddeld 1,2 kilogram.

Functie lever

Zoals eerder besproken zijn de functies van de lever essentieel voor de gezondheid. Het orgaan heeft namelijk effect op verschillende uiteenlopende aspecten.

 

Ontgiften en reinigen van het lichaam

De lever zorgt ervoor dat afvalstoffen en gifstoffen die terechtkomen in het lichaam verwerkt worden, om vervolgens het lichaam te verlaten. Deze stoffen komen in het lichaam terecht door het consumeren van alcohol, ongezonde voeding, medicijn gebruik, etc. Dit heet ontgiften van het lichaam.

 

Aanmaak van gal

Het orgaan zorgt ervoor dat er gal wordt gevormd, wat helpt om vetten uit voeding af te breken. Dit gal wordt opgeslagen in de galblaas, wat vlak onder de lever ligt.

 

Vetstofwisseling 

De lever heeft als functie om de verzadigde vetten in onze voeding om te zetten in onverzadigde vetten. Deze vetten zijn namelijk beter voor de gezondheid dan verzadigde vetten.

 

Eiwitstofwisseling

De lever heeft als functie om de aminozuren die in ons lichaam terecht komen om te zetten in eiwitten. Deze eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak en opbouw van bijvoorbeeld spieren.

 

Koolhydraatstofwisseling

De lever heeft als functie om suikers die door voedsel in ons lichaam terecht komen om te zetten in glycogeen. Dit kan tijdens een fysieke inspanning weer omgezet worden in suikers, wat zorgt voor energie.

 

Opslag van essentiële stoffen

De lever zorgt ervoor dat essentieel stoffen worden opgeslagen. Op het moment dat het lichaam deze stoffen (vetten, aminozuren, vitamines en mineralen) weer nodig heeft, scheidt de lever deze weer uit. 

Shop gerelateerd aan de lever functie

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Lever functie’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.