Gastric Bypass

gastric bypass

Een Gastric Bypass operatie wordt voornamelijk ingezet voor gewichtsverlies. Maar wat houdt deze operatie precies in? Wanneer kom je in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen? En wordt het vergoed door de zorgverzekering? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die bij een Gastric Bypass horen.

In dit artikel

Gastric Bypass – wat is het precies?

Een Gastric Bypass, ook wel een maagverkleining genoemd, is het operatief verkleinen van de maag en het gedeeltelijk omleggen van het spijsverteringskanaal. Het doel hiervan is dat er minder voedsel geconsumeerd kan worden, omdat het gevoel van verzadiging snel bereikt wordt. Hierdoor verliest iemand sneller gewicht. Bij het uitvoeren van deze operatie wordt de maag definitief verkleint en een gedeelte van de dunne darm wordt uitgeschakeld. Dit zorgt voor een verandering in de opnamen van voedingsstoffen. Al de voeding wordt namelijk wel opgenomen door het lichaam, maar de opname van vitamines in de spijsvertering wordt verkleind.

Wie komt ervoor in aanmerking?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Gastric Bypass. De ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd bij mensen die last hebben van obesitas. Daarnaast wordt de operatie ook uitgevoerd bij mensen die vaak last hebben van maagzuur, bij complicaties die kunnen optreden bij een maagband, mensen die last hebben van diabetes of bij mensen die problemen ervaren met hun bloedsuikerspiegel.

Voordelen Gastric Bypass

Het ondergaan van een Gastric Bypass operatie brengt verschillende voordelen met zich mee:

 • Snel gewicht verliezen
 • Minder honger gevoel
 • Vrij eenvoudige (kijk)operatie
 • Kleine littekens
 • Goede resultaten op langer termijn
 • Goed herstelverloop
 • Positief effect bij diabetes

Nadelen Gastric Bypass

Naast de genoemde voordelen, heeft een Gastric Bypass ook verschillende nadelen:

 • Optreden van een vitamine tekort
 • Minder betrouwbare anticonceptie
 • Dumpingklachten/Hypoglykemie
 • Niet voldoende gewichtsverlies
 • Volledige narcose tijdens de operatie

Impact

Het ondergaan van een Gastric Bypass heeft een grote impact op het leven. Naast dat gewichtsverliezen makkelijker gaat, is het belangrijk om bewuster te leven met betrekking tot voeding. Het lichaam kan namelijk minder voeding verwerken en opnemen, met als gevolg dat er een vitamine tekort kan ontstaan. Het innemen van een vitamine supplementen is daarom geadviseerd. Daarnaast is het belangrijk om de levensstijl aan te passen, zodat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid en het verminderen van gezondheidsklachten.

Mogelijke bijwerkingen

Bij het ondergaan van een Gastic Bypass kunnen verschillende mogelijke bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn.

 

Vitamine tekort

Een vitamine tekort kan bij iedereen die een maagverkleining heeft ondergaan optreden, omdat het lichaam minder goed de benodigde voedingsstoffen kan opnemen. Het is daarom geadviseerd om voor de rest van het leven speciaal ontwikkelde vitamine supplementen te slikken, ontwikkeld voor mensen met een Gastric Bypass.

 

Naadlekkage

Bij het hebben van een naadlekkage, kunnen de nieuwe verbindingen in de spijsvertering gaan lekken. Dit is te verhelpen door middel van een heroperatie en heeft bij een vroegtijdige ontdekken minimale impact.

 

Braken

Doordat de maag gezwollen is na de operatie kan de doorgang in de spijsvertering vernauwd zijn. Dit kan ervoor zorgen dat er wordt overgegeven. Deze zwelling neemt na een aantal dagen vanzelf af.

 

Galstenen

Doordat na het ondergaan van de operatie er snel gewicht wordt verloren, is het risico op galstenen verhoogd.

 

Dumping

Dumping vindt plaats wanneer voeding met veel calorieën (met veel suikers, vetten of koolhydraten) te snel de dunne darm bereikt. Het bloed gaat dan naar de darmen, wat de bloeddruk in de hersenen verlaagt. Hierdoor ontstaan duizelingen en slaperigheid. De hormonen die hiermee samenhangen, kunnen hartkloppingen veroorzaken. Hierdoor kan men overmatig gaan transpireren en kan de bloeddruk dalen.

Vergoeding van de verzekering

De operatie van een Gastric Bypass wordt volledig vergoed door de zorgverzekering, mits wordt voldaan aan de gezondheidscriteria. Ook is het belangrijk om een verwijsbrief te ontvangen van de huisarts.

Gastric Bypass Support

 • Na het ondergaan van een WLS (Weight Loss Surgery)
 • Goed opneembaar
 • Voorkomt een tekort
 • Zwitserse kwaliteit
 • Natuurlijke voedingsstoffen
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gastric Bypass’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.