Skip to content

Gastric bypass: mini, operatie en nadelen

Een Gastric Bypass operatie wordt vooral gebruikt om gewicht te verliezen. Maar wat houdt deze operatie precies in? Wanneer kom je in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen? En wordt het vergoed door de ziektekostenverzekering? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die samenhangen met een Gastric Bypass.

Gastric Bypass operatie

Een Gastric Bypass, ook wel maagverkleining genoemd, is een chirurgische verkleining van de maag en een gedeeltelijke omleiding van het spijsverteringskanaal. Het doel is om minder voedsel te consumeren, doordat het gevoel van verzadiging snel wordt bereikt. Daardoor verliest men sneller gewicht. Bij deze operatie wordt de maag permanent verkleind en wordt een deel van de dunne darm verwijderd. Hierdoor verandert de opname van voedingsstoffen. In feite wordt al het voedsel door het lichaam opgenomen, maar de opname van vitaminen in het spijsverteringsstelsel wordt verminderd.

 

Voordelen Gastric Bypass

Het ondergaan van een Gastric Bypass operatie heeft verschillende voordelen:

 • Snel afvallen
 • Minder hongergevoel
 • Relatief eenvoudige (kijk)operatie
 • Kleine littekens
 • Goede resultaten op lange termijn
 • Goed herstel
 • Positief effect bij diabetes

 

Nadelen Gastric Bypass

Naast de bovengenoemde voordelen heeft de Gastric Bypass ook een aantal nadelen:

 • Het optreden van een vitaminetekort
 • Minder betrouwbare anticonceptie
 • Stortingsverschijnselen/hypoglykemie
 • Te weinig gewichtsverlies
 • Volledige narcose tijdens de operatie

Wie komt ervoor in aanmerking?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een Gastric Bypass. De ingreep wordt voornamelijk uitgevoerd bij mensen die lijden aan overgewicht. Daarnaast wordt de operatie ook uitgevoerd bij mensen die vaak last hebben van brandend maagzuur, complicaties die kunnen optreden bij een maagband, mensen die aan diabetes lijden of problemen hebben met hun bloedsuikerspiegel. 

Impact Gastric Bypass

Het ondergaan van een Gastric Bypass heeft een grote impact op het leven. Behalve dat het afvallen gemakkelijker wordt, is het belangrijk om bewuster met voeding om te gaan. Het lichaam kan namelijk minder voeding verwerken en opnemen, waardoor vitaminetekorten ontstaan. Het nemen van een vitaminesupplement wordt daarom geadviseerd. Ook is het belangrijk om veranderingen in de levensstijl aan te brengen om een positieve invloed op de gezondheid te hebben en gezondheidsklachten te verminderen. 

Mogelijke bijwerkingen

Er kunnen verschillende bijwerkingen optreden bij een Gastic Bypass. Het is belangrijk dat u zich hiervan bewust bent.

 

Vitamine tekort

Een vitaminetekort kan optreden bij iedereen die een Gastric Bypass heeft ondergaan, omdat het lichaam de benodigde voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Daarom wordt geadviseerd om voor de rest van het leven speciaal voor mensen met een Gastric Bypass ontwikkelde vitaminesupplementen te nemen.

 

Naadlekkage

Bij naadlekkage kunnen de nieuwe verbindingen in het spijsverteringsstelsel gaan lekken. Dit is te verhelpen door een her operatie en heeft minimale gevolgen als het vroegtijdig wordt ontdekt.

 

Braken

Omdat de maag na de operatie gezwollen is, kan de doorgang in het spijsverteringskanaal vernauwd zijn. Hierdoor kan men gaan braken, de zwelling verdwijnt daarentegen na enkele dagen vanzelf.

 

Galstenen

Omdat er na een operatie snel gewicht wordt verloren, is de kans op galstenen groter.

 

Dumping

Dumping treedt op wanneer calorierijk voedsel (dat veel suikers, vetten of koolhydraten bevat) te snel de dunne darm bereikt. Het bloed gaat dan naar de darmen, waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt. Dit veroorzaakt duizeligheid en slaperigheid. De hormonen die hiermee samenhangen kunnen hartkloppingen veroorzaken. Dit kan overmatig zweten en verlaging van de bloeddruk veroorzaken.

Kosten Gastric Bypass

Een Gastric Pypass operatie wordt volledig vergoed door de ziektekostenverzekering, mits aan de gezondheidscriteria wordt voldaan. Het is ook belangrijk een verwijsbrief van de huisarts te ontvangen. 

Shop gerelateerd aan een maagverkleining

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Gastric Bypass: mini, operatie en nadelen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.