Skip to content

Haaruitval: vrouwen, oorzaken en vitamine

Haaruitval is iets normaals, tenzij men overmatig haar verlies. Dit kan van grote invloed zijn op iemand zijn of haar leven. Wat is de oorzaak van veel haaruitval? Welke vitamine kom je tekort bij haaruitval? Wat moet je doen als je haaruitval hebt? Wat kan de oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Haaruitval – wat is haaruitval?

Haaruitval, ook bekend als alopecia, is een aandoening waarbij haar van de hoofdhuid of andere delen van het lichaam verloren gaat. Haaruitval kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetica, ziekte, stress en bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen is haarverlies geen permanente aandoening en kan het effectief worden behandeld. In sommige gevallen kan haaruitval echter permanent zijn. Er bestaan een aantal behandelingen tegen haaruitval, waaronder medicatie, chirurgie en veranderingen in levensstijl. De beste behandelingsoptie hangt af van de oorzaak van het haarverlies.

Haaruitval oorzaak: Wat is de oorzaak van veel haaruitval?

Er zijn verschillende oorzaken die horen bij haaruitval. De meest voorkomende oorzaken van het haarverlies worden besproken.

 

Haaruitval door ouderdom

Naarmate men ouder wordt speelt haarverlies op volgens een bepaald patroon. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen en meestal speelt erfelijkheid hierbij een grote rol.

 

Diffuse haaruitval (hormonen, stress, ziekte)

Bij deze oorzaak wordt het haar geleidelijk dunner en verliest men meer haar dan normaal. Dit kan te maken hebben met koorts, ondergewicht, stress, ziekte, zwangerschap en/of het gebruik van medicijnen.

 

Littekenvorming

Bij de vorming van littekens op de hoofdhuid, kan er haarverlies optreden. Deze littekens kunnen ontstaan door ziekte of verwonding.

 

Haaruitval na chemotherapie

Bij de behandeling van een chemotherapie is een mogelijke bijwerking haaruitval. De een heeft hier echter meer last van dan de ander.

 

Te strak kapsel

Het dragen van een te strak kapsel (staart, knot, vlecht), kan ervoor zorgen dat het haar snel uitvalt. De haarzakjes raken zodanig beschadigd dat dit haarverlies veroorzaakt.

 

Haaruitval bij Syfilis

Syfilis is een geslachtsziekte waarbij men na enkele weken na besmetting kale plekken op het hoofd krijgt als gevolg van haarverlies.

 

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie op de hoofdhuid kan een oorzaak zijn voor haaruitval. Schubbige, rode plekken zorgen ervoor dat het haar afbreekt.

 

Alopecia areata

Hierbij krijgt men plotseling ronde, ovale kale plekken op de hoofdhuid. Deze plekken kunnen ook verschijnen bij de wenkbrauwen, baard of schaamstreek.

Haaruitval vrouwen: Wat kan de oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen?

Hoewel haaruitval vaak wordt beschouwd als een probleem voor mannen, komt het ook vaak voor bij vrouwen. Volgens de American Academy of Dermatology zijn ongeveer 40% van de haaruitvalpatiënten vrouwen. Er zijn veel verschillende oorzaken van haaruitval bij vrouwen, variërend van genetische factoren tot medische aandoeningen. Een van de meest voorkomende oorzaken is kaalheid volgens het vrouwelijk patroon, dat vermoedelijk wordt veroorzaakt door een combinatie van hormonale veranderingen en genetica. Andere veel voorkomende oorzaken zijn stress, bepaalde medicijnen en ondervoeding. Behandelingen voor haaruitval variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen, zoals bij vrouwelijke kaalheid, is behandeling niet mogelijk. Maar in andere gevallen, zoals stress of bijwerkingen van medicijnen, zijn er vaak wel mogelijkheden.

Behandeling: Wat moet je doen als je haaruitval hebt?

Het behandelen van haaruitval kan op verschillende manieren en is afhankelijk van de oorzaak ervan. De meest effectieve manieren ‘wat moet je doen als je haaruitval hebt?’ worden besproken

 

Goede voedingsstoffen

Als eerste bij een behandeling tegen haaruitval, is het essentieel om goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede gezondheid en conditie van het haar; biotine (vitamine B8), koper, seleen en zink.

 

Haarverzorging

Daarnaast is een goede haarverzorging van essentieel behalang. Zo zijn er verschillende shampoos, lotions en tools om het haar en de hoofdhuid te verzorgen.

 

Gezonde levensstijl

Ook is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Hierbij gaat het om voldoende water drinken, nachtrust, beweging en vermindering van stress.

 

Medicatie

Tot slot kan behulp van medicatie een uitkomst bieden om haaruitval tegen te gaan. Deze medicatie dient voorgeschreven te worden door een (huis)arts. 

Haaruitval vitamine: Welke vitamine kom je tekort bij haaruitval?

Hoewel er veel mogelijke oorzaken van haaruitval zijn, is een veelvoorkomende boosdoener een vitaminetekort. Helaas kan het moeilijk zijn om te bepalen welke vitamines men tekort komt, omdat haaruitval een symptoom kan zijn van verschillende tekorten. Er zijn echter enkele algemene voedingsstoffen die kunnen helpen de schade te beperken. Zo heeft men voornamelijk een vitamine B8, koper, seleen of zink tekort.

Shop gerelateerd aan het haaruitval

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Haaruitval: vrouwen, oorzaken en vitamine’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.