Skip to content

Haar: alles over het haar

Het haar heeft verschillende functies en groeit aan de hand van een bepaalde cyclus. Daarnaast is uitwendige verzorging en inwendige verzorging met de juiste voedingsstoffen essentieel voor de gezondheid ervan. Waar is je haar van gemaakt? Wat voor soorten haar zijn er? Waarom heb je haar op je hoofd? Hoeveel nieuwe haren groeien er per dag? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Waar is je haar van gemaakt?

De meeste mensen besteden niet veel aandacht aan hun haar, maar het is een verbazingwekkend materiaal. Elke haarlok bestaat uit een proteïne genaamd keratine, die ook voorkomt in nagels en huid. De haarschacht, het deel van het haar dat zichtbaar is boven de huid, bestaat uit drie lagen: de cuticula, de cortex en de medulla. De cuticula is de buitenste laag en bestaat uit harde, taaie eiwitten die de binnenste lagen van de haarschacht beschermen. De cortex is de middelste laag en bevat lange strengen keratine. Deze laag geeft het haar zijn kracht en elasticiteit. De medulla is de binnenste laag en bestaat uit losse cellen. Deze laag is niet altijd aanwezig, maar als het aanwezig is, geeft het een sponsachtige textuur.

Wat voor soorten haar zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten menselijk haar, variërend van het dikke, grove haar van de hoofdhuid tot het fijne, donzige haar op het lichaam. De drie belangrijkste haartypes zijn terminaal, vellus en tussenliggend haar. Terminaal haar is het dikste en langste haartype en groeit het langzaamst. Vellus haar is veel dunner en korter dan terminaal haar, en komt meestal alleen voor op het gezicht, de borst en de rug. Tussenliggend haar ligt tussen deze twee uitersten in en komt voor op de armen en benen. Naast deze drie hoofdtypen is er ook nog schaamhaar, een type terminaal haar dat in de schaamstreek groeit. Tot slot zijn er ook nog de wenkbrauwen en wimpers, die beide soorten vellushaar zijn. 

Wat is de functie van haren?

Hoewel haar vaak wordt beschouwd als niets meer dan dode cellen, heeft het een aantal belangrijke functies. Bij zoogdieren zorgt haar voor isolatie, waardoor het lichaam warm blijft bij koud weer. Het helpt ook de huid te beschermen tegen ultraviolette straling en andere omgevingsgevaren. Bovendien kan haar een belangrijke rol spelen bij sociale interacties. Mensen gebruiken bijvoorbeeld kapsels om hun culturele verbondenheid, sociale status en zelfs stemming te communiceren. In veel gevallen kan haar ook dienen als een sensuele stimulans, die een aangename sensatie geeft wanneer het wordt aangeraakt of geborsteld. Hoewel de precieze functie per diersoort kan verschillen, lijdt het geen twijfel dat haar een belangrijke rol speelt in het leven van veel dieren en mensen.

Hoeveel nieuwe haren groeien er per dag?

Gemiddeld groeien er bij de mens ongeveer zeshonderd nieuwe haren per dag. Dat zijn ongeveer honderdvijftigduizend nieuwe haren per jaar. De snelheid van haargroei varieert van persoon tot persoon en kan worden beïnvloed door factoren als leeftijd, voeding en stress. Tieners hebben bijvoorbeeld meestal een snellere haargroei dan volwassenen. Mensen met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen merken dat hun haar langzamer groeit. Hoewel de gemiddelde persoon ongeveer vijftig tot honderd haren per dag verliest, maakt de nieuwe haargroei dit ruimschoots goed. Maakt u zich dus geen zorgen als u een paar lokken op uw borstel vindt – dat hoort allemaal bij de natuurlijke haarcyclus.

Shop gerelateerd aan het haar

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Haar’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.