Het hoort bij het leven en bij het ouder worden, namelijk: het ontstaan van rimpels. Ondanks dat het voor vele geen prettige bijkomstigheid is ontkomt men er niet aan. Toch is het goed om te weten hoe rimpels en huidveroudering ontstaat en wat de voornaamste oorzaak hiervan is. Het antwoord op deze onderwerpen worden in deze blog toegelicht.

 

Als eerste is het belangrijk om te weten dat huidveroudering twee verschillende oorzaken kan hebben: intrinsiek of extrinsiek. Deze oorzaken zijn twee verschillende processen hoe rimpels kunnen ontstaan. Beiden worden toegelicht.

 

Intrinsiek

Intrinsieke huidveroudering is een biologisch proces in het lichaam van collageen en elastineafbraak. Dit komt bij iedereen voor en begint rond de 25ste of 30ste levensjaar. Dit gehele proces is echter niet tegen te gaan. Er zijn daarentegen wel producten die uw huidveroudering kunnen vertragen.

 

Extrinsiek

Naast het intrinsieke proces bestaat het extrinsieke proces. Zoals het woord al aangeeft heeft het met de externe factoren te maken. Dit proces van huidveroudering is volledig te controleren en heeft u zelf invloed op. Zo zijn er enkele extrinsieke factoren die van grote invloed zijn op de huidveroudering:

 

De invloed van de zon

De zon speelt de grootste rol in huidveroudering. Hoe door de zon rimpels kunnen ontstaan komt door UV straling. Zonneschade kan lange of korte termijn gevolgen hebben. Zonneschade op korte termijn is bijvoorbeeld wanneer de huid verbrand. Daarnaast veroorzaakt UV straling op lange termijn rimpels. Dit ontstaan doordat de elastische vezels in de huid worden aangetast wat rimpels veroorzaakt en vroegtijdige veroudering van de huid. 

 

Roken

Vele zijn er mee bekend dat roken rimpels veroorzaakt, ook wel een rokershuid. Bij langdurig roken kan de huid er gemakkelijk 10 tot 15 jaar ouder uitzien. Het effect van roken op de huid kan onderverdeeld worden in twee processen.

Als eerste vermindert roken de bloedvoorziening. De stoffen nicotine en koolmonoxide zorgen voor een zuurstoftekort in het bloed. Dit heeft gevolgen op de huid waardoor rimpels ontstaan en het verstoort de wondgenezing.

Ten tweede veroorzaakt sigarettenrook een toename van vrije zuurstofradicalen in de huid. Dit zorgt uiteindelijk weer voor het afbreken van collageen en elastine en ook hierdoor ontstaan rimpels. Daarnaast worden bij het roken voortdurend de spieren rond de mond gebruikt bij het inhaleren en dit zorgt voor de typische rokers rimpels rond de mond.

 

Tip: Anti-aging Collageen supplement voor huid, haar en nagels

 

Bent u benieuwd wat u kunt doen om het ontstaan van rimpels en huidveroudering tegen te gaan? Lees dan deze blog!

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.