Skip to content

Huid: uitslag, schimmel en huidziekten

De huid is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is daarom noodzakelijk om zorgvuldig met dit orgaan om te gaan. Hoe heten de 3 lagen huid? Waaruit bestaat de huid? Wat zijn de 4 functies van de huid? Welke taak heeft de huid? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

De huid, wat is het precies?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en biedt bescherming tegen invloeden van buitenaf. Deze bescherming is ongelooflijk belangrijk voor de gezondheid. De huid wordt beschouwd als het grootste orgaan omdat het gewicht en de oppervlakte ervan verreweg het grootste en zwaarste is in vergelijking met de andere organen.

Waaruit bestaat de huid?

De huid bestaat uit drie verschillende lagen, elk met een unieke functie. Hoe heten de 3 lagen huid? De opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel worden besproken.

 

1. De epidermis (opperhuid)

Deze bovenste laag is het zichtbare deel en bestaat dan weer uit vijf verschillende lagen:

 • Hoorn laag
 • Heldere laag
 • Korrelige laag
 • Stamcellen laag
 • Grondlaag

 

2. De lederhuid

De middelste laag is de lederhuid. Deze laag bestaat voornamelijk uit bindweefsel en is essentieel voor de gezondheid. Deze lederhuid bevat:

 • Bloedvaten
 • Lymfevaten
 • Talgklieren
 • Zenuwen

 

De functie van deze laag is het voeden van het bovenste deel en het geven van stevigheid en elasticiteit aan de huid. Het zorgt er ook voor dat het lichaam wordt beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals; bacteriën, virussen en andere organisme.

 

3. Onderhuids bindweefsel

De onderste laag vormt de barrière tussen de huidcellen en de spieren en pezen. De functie ervan is de andere organen te beschermen. Deze laag bestaat voornamelijk uit vetcellen die voor extra isolatie zorgen.

Wat zijn de functies van de huid?

Welke taak heeft de huid? De functies van de huid zijn onmisbaar voor de gezondheid, bijvoorbeeld de huid beïnvloedt:

 • Het beschermen tegen invloeden van buitenaf
 • Het reguleren van de lichaamstemperatuur
 • Het opslaan van energie in vetcellen
 • Het produceren van vitamine D door Uv-straling
 • Sensorische prikkels verwerken (kou, pijn, warmte, druk, spanning, trillingen)
 • Tegengaan van lichaamsvloeistoffen

Huiduitslag

Huiduitslag is een veel voorkomend symptoom dat kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder allergieën, infecties en auto-immuunziekten. Huiduitslag kan er verschillend uitzien, van kleine rode bultjes tot grote vlekken, en kan in ernst variëren van licht irriterend tot pijnlijk en jeukerig. Sommige huiduitslag verdwijnt vanzelf, maar voor andere is behandeling met medicijnen of andere therapieën nodig.

Allergische reactie huid

Allergische reacties van de huid kunnen verschillende symptomen veroorzaken zoals jeuk, zwelling en roodheid. Veel mensen zijn zich bewust van de meer algemene allergieën, zoals die voor pollen of pinda’s. Het is echter ook mogelijk om een allergische reactie te krijgen op iets dat in contact komt met de huid. Veel voorkomende boosdoeners zijn latex handschoenen, nikkelen sieraden en kleefstoffen.

Droge huid

Iedereen kan een droge huid hebben en een van de symptomen krijgen. De meest voorkomende oorzaak van een droge huid is contact met een irriterende stof, zoals zeep, wasmiddel of ontsmettingsmiddel. Een droge huid kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen die het vermogen van het lichaam aantasten om vocht te produceren of vast te houden zoals psoriasis, eczeem en diabetes. In sommige gevallen is een droge huid een bijwerking van bepaalde medicijnen of behandelingen, zoals bestralingstherapie.

Verbrande huid

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan Uv-stralen van de zon, kan deze verbranden. Dat komt doordat de Uv-stralen het DNA in uw huidcellen beschadigd, waardoor ze ontstoken raken. Een door de zonverbrande huid is meestal rood en voelt zacht aan en kan ook zwellingen en blaren veroorzaken. In ernstige gevallen kan zonnebrand leiden tot uitdroging en een hitteberoerte. 

Shop gerelateerd aan de huid

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Huid: uitslag, schimmel en huidziekten’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.