Skip to content

Arginine

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Arginine, ook bekend als L-arginine, is een essentieel aminozuur dat een cruciale rol speelt in verschillende fysiologische processen in het menselijk lichaam. Dit aminozuur is niet alleen belangrijk voor de eiwitsynthese, maar fungeert ook als een belangrijke voorloper van stikstofmonoxide, een molecuul dat de bloedsomloop en bloeddruk reguleert. Daarnaast ondersteunt arginine het immuunsysteem, bevordert het de wondgenezing en speelt het een rol bij spiergroei en herstel. Door een dieet te eten dat rijk is aan arginine of supplementen te nemen, kunt u de gezondheidsvoordelen van dit aminozuur maximaliseren. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van arginine, de voordelen voor de gezondheid en de beste voedingsbronnen van deze essentiële voedingsstof. 

Wat is arginine?

Arginine, ook bekend als L-arginine, is een semi-essentieel aminozuur dat een cruciale rol speelt in verschillende fysiologische processen. Hoewel het lichaam in staat is om zelf arginine aan te maken, is inname via de voeding essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid, vooral onder bepaalde omstandigheden zoals stress, ziekte of letsel. 

Werking arginine: wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Arginine kent verschillende functies in het lichaam. De meest belangrijke werkingen van arginine zijn; 

Belang van arginine in eiwitsynthese

Arginine is een belangrijk aminozuur in de eiwitsynthese. Het draagt bij aan de productie van eiwitten, die nodig zijn voor de groei en het herstel van spieren, weefsels en cellen. Zonder voldoende arginine zou het lichaam niet in staat zijn om de vereiste eiwitten effectief te synthetiseren.

Functie als voorloper van stikstofoxide

Arginine werkt als een voorloper van stikstofmonoxide (NO), een molecuul dat essentieel is voor vaatverwijding. Stikstofmonoxide helpt bloedvaten ontspannen en verwijden, wat leidt tot een betere bloedcirculatie en een lagere bloeddruk. Dit proces is cruciaal voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem. 

Invloed op de bloedcirculatie en bloeddruk

Door stikstofmonoxide te produceren heeft arginine een directe invloed op de bloedsomloop en de bloeddruk. Een betere bloedsomloop betekent dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door het lichaam worden vervoerd, wat de algehele gezondheid van hart en bloedvaten bevordert. 

Effect op het immuunsysteem

Arginine speelt een rol in de werking van het immuunsysteem. Het bevordert de productie en activiteit van witte bloedcellen, die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties en ziekten. Daarnaast ondersteunt arginine wondgenezing en weefselherstel, wat bijdraagt aan een sneller herstel na verwondingen of operaties. 

Rol in de wondgenezing en weefselherstel

Arginine is cruciaal voor de synthese van collageen, een eiwit dat nodig is om weefsels op te bouwen en te herstellen. Als gevolg hiervan speelt het een belangrijke rol bij wondgenezing en weefselherstel, waardoor het herstelproces na een verwonding of operatie wordt versneld. 

Seksuele gezondheid

Er is bewijs dat arginine de seksuele gezondheid kan verbeteren door de bloedcirculatie naar de genitaliën te verhogen. Dit kan bijdragen aan een verbeterde erectiele functie bij mannen en een verhoogde seksuele respons bij vrouwen.

arginine supplement
arginine supplement

Arginine in voeding

Arginine is een semi-essentieel aminozuur dat in verschillende voedingsmiddelen voorkomt. Door te begrijpen welke voedingsmiddelen rijk zijn aan arginine kunt u voldoende van dit aminozuur binnenkrijgen via een uitgebalanceerd dieet. 

Voedselrijke bronnen van arginine

Arginine komt voor in een groot aantal verschillende voedingsmiddelen, waardoor het relatief makkelijk is om voldoende binnen te krijgen via een normaal dieet. Hier zijn enkele van de rijkste bronnen:

 • Noten en zaden: Pinda’s, walnoten, amandelen en pompoenpitten zijn uitstekende bronnen van arginine. Pinda’s bevatten bijvoorbeeld ongeveer 3 tot 4 gram arginine per 100 gram.
 • Vlees: Kip, kalkoen en varkensvlees bevatten aanzienlijke hoeveelheden arginine. Rundvlees en wild zoals hertenvlees zijn ook goede bronnen.
 • Zuivelproducten: Melk, kaas en yoghurt bieden arginine, maar in minder significante hoeveelheden in vergelijking met noten en vlees.
 • Peulvruchten: Sojabonen, linzen en kikkererwten zijn niet alleen goede bronnen van plantaardige eiwitten, maar ook rijk aan arginine.
 • Granen: Volle granen zoals havermout, gerst en bruine rijst bevatten ook arginine, zij het in lagere concentraties dan noten en vlees. 

Het belang van een uitgebalanceerd dieet

Hoewel arginine in veel voedingsmiddelen voorkomt, varieert de hoeveelheid sterk. Een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan verschillende groepen voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat er voldoende arginine aanwezig is om de normale lichaamsfuncties te ondersteunen. Dit is vooral belangrijk voor individuen met hogere behoeften, zoals atleten of mensen die herstellen van een ziekte of operatie. 

Verschil in argininegehalte tussen verschillende voedingsbronnen

Het argininegehalte kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van de voedingsbron. Bijvoorbeeld, terwijl noten en zaden een zeer hoge concentratie arginine bieden, kunnen sommige zuivelproducten slechts een matige hoeveelheid bevatten. Dit betekent dat het kiezen van voedingsmiddelen uit verschillende groepen essentieel is om een goede balans te krijgen. Variatie in argininegehalte is ook een factor om te overwegen bij het plannen van diëten voor specifieke gezondheidsdoelen of dieetbeperkingen. 

Arginine supplementen

Hoewel arginine van nature in veel voedingsmiddelen voorkomt, kan suppletie in bepaalde gevallen aanbevolen of noodzakelijk zijn. Dit gedeelte geeft een overzicht van wanneer arginine supplementen nuttig kunnen zijn, de verschillende vormen van supplementen die beschikbaar zijn en algemene richtlijnen voor hun dosering en gebruik. 

Wanneer is suppletie met arginine aanbevolen of noodzakelijk?

Suppletie met arginine wordt overwogen in verschillende specifieke situaties:

 • Verhoogde fysieke belasting: Atleten of mensen die regelmatig intensieve oefeningen doen kunnen baat hebben bij arginine suppletie om het spiermetabolisme en de prestaties te ondersteunen.
 • Herstel na ziekte of operatie: Arginine kan helpen bij het herstelproces door zijn rol bij de eiwitsynthese en weefselherstel.
 • Dieet beperkingen: Mensen die een plantaardig dieet volgen of bepaalde gezondheidsbeperkingen hebben die hun inname van arginine beperken. 

Verschillende vormen van arginine supplementen

Arginine supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, elk met specifieke kenmerken en toepassingen:

 • L-Arginine: De meest voorkomende vorm, L-arginine wordt snel geabsorbeerd en gebruikt in het lichaam, wat effectief is voor het stimuleren van de productie van stikstofmonoxide.
 • Arginine HCL (hydrochloride): Deze vorm is gebonden aan een waterstofchloride molecuul om de absorptie te verbeteren en de spijsvertering aangenamer te maken.
 • Arginine AKG (alfa-ketoglutaraat): Deze variant is gebonden aan alfa-ketoglutaraat, dat vooral populair is onder atleten vanwege de betere betrokkenheid bij de Krebs-cyclus en energieproductie. 

Arginine kopen

Arginine supplementen kopen vereist aandacht voor verschillende factoren die de kwaliteit en effectiviteit van het product kunnen beïnvloeden. 

Waar moet je op letten bij het kopen van arginine supplementen?

 • Zuiverheid: Controleer of het supplement vrij is van onnodige toevoegingen, vulstoffen en kunstmatige ingrediënten. Arginine supplementen van hoge kwaliteit bevatten weinig tot geen extra stoffen die de zuiverheid kunnen verminderen.
 • Dosering: Zorg ervoor dat de dosering van het supplement past bij jouw specifieke behoeften. Dit kan variëren afhankelijk van uw gezondheidsdoelen, zoals algemene gezondheidsondersteuning of prestatieverbetering.
 • Certificering: Zoek naar producten die gecertificeerd zijn door onafhankelijke derde partijen zoals de EFSA. Deze certificeringen helpen de kwaliteit en veiligheid van het supplement te garanderen.
 • Transparant etiket: Een duidelijk en transparant etiket dat alle ingrediënten en hun hoeveelheden vermeldt, is een teken van een betrouwbaar product.
4.8/5

Voor de natuurlijke erectie van de man

Veel gestelde vragen over arginine

Arginine helpt bij de productie van stikstofoxide, wat de bloedvaten verwijdt en de bloedcirculatie verbetert.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan arginine omvatten pompoenpitten, soja, kalkoen, kip en pinda’s.

Ja, arginine is over het algemeen veilig wanneer het in matige hoeveelheden wordt ingenomen.

 1. Tapiero, H., Mathé, G., Couvreur, P., & Tew, K. D. (2002). I. arginine. Biomedicine & pharmacotherapy, 56(9), 439-445.
 2. Morris Jr, S. M. (2006). Arginine: beyond protein. The American journal of clinical nutrition, 83(2), 508S-512S.
 3. Popovic, P. J., Zeh III, H. J., & Ochoa, J. B. (2007). Arginine and immunity. The Journal of nutrition, 137(6), 1681S-1686S.
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor de natuurlijke erectie van de man