Skip to content

L lysine

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

L lysine, een essentieel aminozuur, speelt een cruciale rol in de gezondheid en het welzijn van ons lichaam, maar kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Van het ondersteunen van het immuunsysteem tot het bevorderen van de gezondheid van huid en spieren, L lysine biedt een scala aan voordelen die niet over het hoofd gezien kunnen worden. Dit deskundige artikel gaat dieper in op wat L lysine precies is, hoe het werkt en hoe u ervoor kunt zorgen dat u voldoende binnenkrijgt, of dat nu via uw voeding is of via supplementen

Wat is L Lysine?

L lysine, ook bekend als lysine, is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken; het moet worden verkregen via de voeding of supplementen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder weefselgroei en -herstel, de productie van hormonen en enzymen en de ondersteuning van het immuunsysteem.

L lysine is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid, de productie van collageen, de opname van calcium en de ondersteuning van de immuun functie. Het wordt in hoge concentraties gevonden in spierweefsel, waardoor het een belangrijk aminozuur is voor mensen die herstellen van een operatie of sportblessure.

Hoe werkt L lysine?

L lysine werkt op verschillende manieren in het lichaam, voornamelijk door bij te dragen aan de eiwitsynthese en als voorloper voor verschillende biologisch actieve moleculen. Een van de meest opvallende functies van lysine is zijn rol in de productie van collageen, een essentieel eiwit dat helpt bij de vorming van huid, pezen, ligamenten en botten. Dit ondersteunt niet alleen de structurele stevigheid van deze weefsels, maar bevordert ook de genezing van wonden.

Lysine helpt ook bij de opname van calcium uit de darmen, wat cruciaal is voor de gezondheid van de botten en het voorkomen van osteoporose. Bovendien speelt het een rol bij de productie van carnitine, een stof die essentieel is voor het omzetten van vetzuren in energie en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.

Op immunologisch niveau draagt lysine bij aan de verdediging van het lichaam tegen virussen. Er wordt aangenomen dat het de vermenigvuldiging van virussen remt, zoals het herpes simplex virus (verantwoordelijk voor koortslip), door de opname van arginine te blokkeren, een ander aminozuur dat het virus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen.

Deze diverse en vitale rollen maken lysine een essentieel onderdeel van een gezond dieet en een belangrijk supplement voor bepaalde mensen, met name mensen die herstellen van verwondingen of chirurgische ingrepen, sporters en mensen met bepaalde huidaandoeningen of botproblemen. 

Voordelen van l lysine

L lysine is meer dan alleen een eiwitbouwsteen; het biedt meerdere voordelen voor de gezondheid die het welzijn op verschillende manieren ondersteunen. Hieronder verkennen we de voordelen van l lysine, waaronder de stimulans voor het immuunsysteem, ondersteuning voor de gezondheid van de huid, bijdrage aan spieropbouw en de specifieke effectiviteit tegen koortslip.

Immuniteit boost

Een van de meest waardevolle voordelen van l lysine is de stimulans voor het immuunsysteem. Studies suggereren dat lysine de productie van antilichamen en de activiteit van natuurlijke afweercellen kan verhogen, wat essentieel is voor de verdediging tegen ziekteverwekkers. Door het lichaam te helpen vechten tegen virussen en bacteriën, kan lysine de duur en ernst van infecties verminderen, vooral die van de bovenste luchtwegen.

Ondersteuning van de gezondheid van de huid

Lysine speelt een cruciale rol bij de productie van collageen, een belangrijk bestanddeel van de huid. Door bij te dragen aan de goede werking van de huidbarrière helpt lysine niet alleen de huid er jeugdig en veerkrachtig uit te zien, maar ondersteunt het ook het genezingsproces van wonden. Er zijn ook aanwijzingen dat lysine kan helpen bij de behandeling van acne door zijn rol bij wondgenezing en mogelijk door zijn invloed op de hormoonhuishouding die acne kan beïnvloeden.

L lysine en spieropbouw

Voor atleten en mensen die regelmatig sporten kan lysine een belangrijke voedingsstof zijn voor spierherstel en spieropbouw. Het bevordert de eiwitsynthese, wat essentieel is voor de groei en het herstel van spierweefsel na het sporten. Daarnaast kan de rol van lysine bij het omzetten van vetzuren in energie helpen om de algehele prestaties te verbeteren en het herstel te versnellen.

L lysine bij een koortslip

Koortslip, veroorzaakt door het herpes simplex virus, kan pijnlijk en hardnekkig zijn. L lysine heeft laten zien dat het kan helpen bij zowel de preventie als de behandeling van een koortslip. Het mechanisme lijkt te liggen in de competitie van lysine met arginine, een ander aminozuur dat het herpesvirus gebruikt om te repliceren. Door arginine in cellen te verdringen, kan lysine de virusreplicatie remmen, wat leidt tot minder frequente en minder ernstige uitbraken. 

L lysine in voeding

Hoewel L lysine essentieel is voor de gezondheid, maakt ons lichaam dit aminozuur niet zelf aan. Gelukkig kan lysine worden verkregen uit verschillende voedingsbronnen, waardoor het mogelijk is om de dagelijkse inname via de voeding te verhogen. Hier bespreken we de belangrijkste voedingsbronnen van l lysine en geven we tips om de inname te verhogen.

Belangrijkste voedingsbronnen van l lysine

L lysine komt voornamelijk voor in eiwitrijke voedingsmiddelen. Hier zijn enkele van de beste bronnen:

 • Vlees: Rundvlees, kip en varkensvlees zijn uitstekende bronnen van lysine.
 • Vis en zeevruchten: Vooral zalm, garnalen en sardines bevatten veel lysine.
 • Zuivelproducten: Kaas, yoghurt en melk leveren niet alleen lysine, maar ook calcium en andere belangrijke voedingsstoffen.
 • Eieren: Een zeer goede bron van lysine en andere essentiële aminozuren.
 • Peulvruchten: Linzen, bonen en erwten zijn goede plantaardige bronnen van lysine, vooral belangrijk voor vegetariërs en veganisten.
 • Noten en zaden: Pompoenpitten, cashewnoten en amandelen bevatten lysine, hoewel in mindere mate dan dierlijke producten. 

L lysine supplementen

Voor mensen die hun lysine-inname willen aanvullen of specifieke gezondheidsdoelen hebben, zoals het onder controle houden van een koortslip, kunnen L lysine supplementen een nuttige aanvulling zijn. Deze supplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder pillen, capsules, poeders en zelfs vloeistoffen, waardoor consumenten flexibel zijn in hoe in te nemen. 

Soorten supplementen

 • Pillen en capsules: Dit zijn de meest voorkomende vormen van L lysine supplementen, handig voor degenen die een nauwkeurig gedoseerde en gemakkelijk in te nemen optie willen.
 • Poeders: Lysine poeder kan worden gemengd met water, sap of worden toegevoegd aan smoothies. Het is een goede optie voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen of hun dosering willen aanpassen.
 • Vloeistoffen: Vloeibare supplementen bieden een andere gemakkelijk te consumeren optie en kunnen vooral nuttig zijn voor kinderen of ouderen. 

Er zijn een aantal algemene kenmerken waar u op kunt letten bij het kiezen van een kwaliteit L lysine supplement;

 • Zuiverheid: Zoek naar supplementen die weinig tot geen vulstoffen, kunstmatige kleurstoffen of conserveringsmiddelen bevatten.
 • Dosering: Zorg ervoor dat het supplement een dosering biedt die past bij uw specifieke behoeften.
 • Vorm: Kies de vorm van het supplement (pil, poeder, vloeistof) die het beste bij uw levensstijl past.

L lysine bijwerkingen

L lysine wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt ingenomen. De typische dagelijkse dosis voor volwassenen varieert van 1.000 tot 3.000 mg, maar dit kan variëren afhankelijk van specifieke gezondheidsdoelen of medisch advies.

Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert