Skip to content

Ashwagandha

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een traditioneel kruid dat al duizenden jaren gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen om te gaan met stress. In dit artikel gaan we dieper in op wat ashwagandha is, de effecten, mogelijke bijwerkingen en of het gevaarlijk kan zijn. We bespreken ook de verschillende vormen van ashwagandha supplementen die verkrijgbaar zijn. 

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een kruid dat oorspronkelijk uit India en Noord-Afrika komt en vaak gebruikt wordt in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda. De naam “ashwagandha” betekent letterlijk “geur van het paard”, verwijzend naar de karakteristieke geur van de wortel en de kracht die het zou geven. De plant behoort tot de nachtschadefamilie en staat bekend om zijn opwekkende, stimulerende en adaptogene eigenschappen. Traditioneel werd ashwagandha gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder vermoeidheid, zwakte en veroudering. 

Werking ashwagandha

Ashwagandha bevat actieve ingrediënten zoals withanolides, die verantwoordelijk zijn voor de vele positieve gezondheidseffecten. Hier zijn enkele belangrijke manieren waarop ashwagandha uw gezondheid kan ondersteunen: 

Bescherming van gezonde cellen en weefsels

Ashwagandha heeft sterke antioxiderende eigenschappen die gezonde cellen en weefsels helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit kan helpen het risico op chronische ziekten te verminderen en een algehele goede gezondheid te bevorderen. 

Gunstige invloed op hart en bloedvaten

Onderzoek suggereert dat ashwagandha een positieve invloed heeft op het cardiovasculaire systeem. Het kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en cholesterol niveaus, wat bijdraagt aan een gezond cardiovasculair systeem.

Ondersteuning bij zwakte, uitputting en vermoeidheid

Ashwagandha helpt fysieke en mentale capaciteiten te behouden, vooral in gevallen van zwakte, uitputting en vermoeidheid. Het ondersteunt het energieniveau en helpt u beter te presteren, zowel fysiek als mentaal. 

Verbetering van mentale prestaties en slaap

Ashwagandha is goed voor leerprestaties en het geheugen, en het helpt ook de slaapbereidheid te bevorderen. Het ondersteunt normale mentale prestaties en draagt bij aan een goede mentale balans, wat essentieel is voor een gezond en productief leven.

Ondersteuning van spieropbouw en potentie

Ashwagandha draagt bij aan de groei van spiermassa en ondersteunt het energieniveau, wat erg belangrijk is voor atleten en mensen die fysiek actief zijn. Het ondersteunt ook de potentie van mannen en de gezondheid van vrouwen, wat bijdraagt aan een verbeterde algehele vitaliteit.

Gezonde huid en luchtwegen

Ashwagandha helpt bij het behouden van een normale huid en gezonde luchtwegen. Dit maakt het een waardevol supplement voor mensen die de gezondheid van hun huid en luchtwegen willen ondersteunen. 

ashwagandha

Ashwagandha bijwerkingen

Hoewel ashwagandha veel voordelen voor de gezondheid biedt, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen. Over het algemeen worden er geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd, maar in sommige gevallen kunnen de volgende symptomen optreden: 

Maagklachten

Sommige gebruikers kunnen lichte maagklachten ervaren, zoals misselijkheid of diarree, vooral als ashwagandha in hoge doses wordt ingenomen.

Slaperigheid

Vanwege de kalmerende effecten kan ashwagandha bij sommige mensen slaperigheid veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden bij activiteiten die alertheid vereisen, zoals autorijden.

Interacties met medicijnen

Ashwagandha kan de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden, zoals immunosuppressiva en kalmerende middelen.

4.8/5

Beste ashwagandha met KSM-66

Is ashwagandha gevaarlijk?

Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer het ingenomen wordt volgens de aanbevolen doseringen. Er zijn echter enkele groepen die voorzichtig moeten zijn:

Zwangerschap en borstvoeding

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd om ashwagandha te vermijden vanwege het gebrek aan voldoende gegevens over de veiligheid bij deze groepen.

Auto-immuunziekten

Personen met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis of lupus moeten voorzichtig zijn met het innemen van ashwagandha omdat het de immuunrespons kan beïnvloeden.

Schildklieraandoeningen

Mensen met schildklieraandoeningen moeten ashwagandha met voorzichtigheid gebruiken omdat het de niveaus van schildklierhormonen kan beïnvloeden.

Ashwagandha supplement

Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, poeder en vloeibaar extract. Hier zijn enkele richtlijnen om te helpen bij het kiezen van het juiste supplement:

Kwaliteit en zuiverheid

Controleer of het product gecertificeerd is door betrouwbare organisaties zoals EFSA en NVWA. 

Dosering

De aanbevolen dosering varieert meestal van 300 tot 500 mg per dag, afhankelijk van uw behoefte. Volg altijd de doseringsinstructies van de producent.

Vorm

Capsules en tabletten zijn handig voor dagelijks gebruik, terwijl poeder flexibiliteit biedt om toe te voegen aan dranken of maaltijden. Vloeibare extracten kunnen sneller worden opgenomen en zijn handig voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van pillen.

Merkreputatie

Kies supplementen van gerenommeerde merken met positieve beoordelingen en een bewezen staat van dienst op het gebied van kwaliteit en effectiviteit. 

4.8/5

Beste ashwagandha met KSM-66

Veel gestelde vragen over ashwagandha

Bij het gebruik van ashwagandha moet je opletten op mogelijke interacties met andere medicijnen, dosering, en individuele gezondheidsomstandigheden zoals zwangerschap of bepaalde medische aandoeningen. 

Ashwagandha kan helpen bij het vergroten van spiermassa en kracht.

KSM-66 is een krachtig extract van ashwagandha dat vooral wordt gebruikt om stress te verminderen, de cognitieve functie te verbeteren en de algehele vitaliteit te ondersteunen.

 • Ashwagandha is een anti-oxidant ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
 • Ashwagandha heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten
 • Ashwagandha helpt bij het handhaven van fysieke en mentale capaciteiten in geval van zwakte, uitputting, vermoeidheid en concentratieverlies
 • Ashwagandha ondersteunt het energieniveau en heeft een rol in de opbouw van spieren
 • Ashwagandha draagt bij aan de groei van spiermassa
 • Ashwagandha helpt bij geestelijke druk, stress, is gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt bij tot normale mentale prestaties
 • Ashwagandha is goed voor de leerprestatie en het geheugen en helpt bij het bevorderen van de slaapbereidheid
 • Ashwagandha ondersteunt de mannelijke potentie en de vrouwelijke gezondheid
 • Ashwagandha draagt bij tot de instandhouding van de normale huid en het behoud van gezonde luchtwegen
 1. Herpes, V. H. D. E., AZ, H. G., De Hpv-Expert, V. H., & Oxalaat, E. Ondersteunt Ashwagandha de schildklierhormoonspiegels?.
 2. Mulder, S. M., Jipping, A. M., Silvester, N., van Hunsel, F. P., Kroes, B. H., & Woerdenbag, H. J. (2020). Gelijktijdig gebruik van zuclopentixol en ayurvedische producten: veilig of niet?. Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek, (5), a1732.
 3. Butter, S., Fit, L., & week Ibiza, R. Ashwaganda KSM-66.
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Beste ashwagandha met KSM-66