Skip to content

Matcha

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Matcha, een fijn poeder gemaakt van speciaal gekweekte groene theebladeren, heeft de wereld veroverd met zijn unieke smaak en talloze gezondheidsvoordelen. Matcha komt oorspronkelijk uit China en is geperfectioneerd in Japan. Het heeft een rijke culturele geschiedenis en een breed scala aan culinaire toepassingen. Dit artikel verkent de fascinerende wereld van matcha, van de teelt en productie tot de verschillende variëteiten en bereidingswijzen. Bovendien bespreken we waar u op moet letten als u matcha van hoge kwaliteit koopt en hoe u kunt profiteren van de vele voordelen. Ontdek waarom matcha een populaire keuze is voor theeliefhebbers en gezondheidsbewuste consumenten.

Wat is matcha?

Matcha is een fijn poeder gemaakt van speciaal gekweekte en bewerkte groene theebladeren. Het wordt voornamelijk in Japan geproduceerd en staat bekend om zijn levendige groene kleur, unieke smaak en hoge concentratie voedingsstoffen. Matcha wordt traditioneel gebruikt in de Japanse theeceremonie, maar heeft onlangs wereldwijd aan populariteit gewonnen als superfood.

De unieke eigenschappen van Matcha komen voort uit de specifieke manier waarop de theebladeren worden verbouwd en verwerkt. Enkele kenmerken zijn:

 • Teelt in de schaduw: Ongeveer drie weken voor de oogst worden de theeplanten afgedekt om ze tegen direct zonlicht te beschermen. Dit proces verhoogt de chlorofylproductie en de hoeveelheid aminozuren in de bladeren, wat bijdraagt aan de intense groene kleur en umami-smaak van matcha.
 • Handmatige oogst: Alleen de jongste en meest tere blaadjes worden met de hand geplukt, wat zorgt voor een eindproduct van hoge kwaliteit.
 • Stomen: Onmiddellijk na de oogst worden de bladeren gestoomd om oxidatie te voorkomen en de versheid te behouden.
 • Drogen en malen: Na het stomen worden de bladeren gedroogd en vervolgens vermalen tot een fijn poeder met behulp van traditionele granieten molenstenen.

Waarin verschilt matcha van gewone groene thee?

Hoewel zowel matcha als gewone groene thee afkomstig zijn van dezelfde plant, de Camellia sinensis, zijn er enkele belangrijke verschillen in zowel productie als consumptie:

Teelt en verwerking

 • Matcha: Zoals eerder vermeld, wordt matcha in de schaduw geteeld en ondergaat het een speciaal stoomproces, waarna het tot poeder wordt vermalen.
 • Groene thee: Groene thee wordt meestal in direct zonlicht verbouwd en de bladeren worden na de oogst meestal gerold en gedroogd zonder de lange schaduwperiode. 

Consumptie

 • Matcha: Wanneer u matcha drinkt, consumeert u het hele theeblad in poedervorm. Dit betekent dat u een hogere concentratie voedingsstoffen krijgt in vergelijking met gewone groene thee, waarbij u alleen een extract drinkt.
 • Groene thee: Bij gewone groene thee worden de bladeren in heet water getrokken en vervolgens verwijderd. Dit betekent dat u minder van de volledige voedingsstoffen uit de bladeren krijgt. 

Smaak en textuur

 • Matcha: heeft een rijke, umami smaak met een lichte bitterheid en een romige textuur. De smaak kan variëren van grasachtig tot zoet, afhankelijk van de kwaliteit.
 • Groene thee: Heeft meestal een lichtere, frissere smaak met minder umami en een heldere, lichtgroene kleur.

Voordelen voor de gezondheid

 • Matcha: Bevat een hogere concentratie antioxidanten, catechines en aminozuren zoals L-theanine, dankzij de consumptie van het hele blad.
 • Groene thee: Hoewel ook gezond, bevat lagere concentraties van deze voedingsstoffen in vergelijking met matcha.

Matcha biedt dus een unieke combinatie van smaak, textuur en gezondheidsvoordelen die het onderscheidt van gewone groene thee. Door matcha in uw dieet op te nemen, kunt u uw inname van antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen verhogen.

matcha thee
matcha thee

Geschiedenis van matcha

De geschiedenis van matcha begint in China, waar het verbouwen en consumeren van thee al eeuwenlang een integraal onderdeel van de cultuur is. Tijdens de Tang-dynastie (618-907 na Christus) werd thee vaak geconsumeerd in de vorm van gestoomde en gedroogde theekoekjes. Deze cakes werden gemalen en het poeder werd opgeklopt in heet water, een methode die de voorloper was van de huidige bereiding van matcha.

Het was echter tijdens de Song dynastie (960-1279 AD) dat de techniek van het vermalen van gestoomde theebladeren tot poeder verder werd verfijnd. Deze gepoederde thee werd populair aan het keizerlijke hof en in boeddhistische kloosters, waar monniken het dronken om hun concentratie tijdens meditatiesessies te verbeteren.

Verspreiding naar Japan en de ontwikkeling van de Japanse theeceremonie

De introductie van matcha in Japan wordt toegeschreven aan de boeddhistische monnik Eisai, die aan het eind van de 12e eeuw naar China reisde om de zenboeddhistische praktijken te bestuderen. Bij zijn terugkeer in Japan bracht Eisai theezaden en de kennis van de poedertheemethode mee. Hij plantte deze zaadjes in kloosters en introduceerde matcha als middel om meditatie en gezondheid te bevorderen.

In Japan werd het gebruik van matcha sterk geassocieerd met zenboeddhistische rituelen en nam het een belangrijke plaats in binnen de kloostercultuur. In de 15e en 16e eeuw ontwikkelde zich onder leiding van theemeesters als Murata Jukō en Sen no Rikyū een formele theeceremonie die bekend staat als chanoyu of sado (de weg van de thee). Deze ceremonie combineerde esthetiek, filosofie en spiritualiteit en legde de nadruk op de principes van wabi-sabi, een concept dat schoonheid waardeert in eenvoud en imperfectie.

De Japanse theeceremonie is een zorgvuldig gestructureerd ritueel waarbij elke beweging en elk element van de setting – van de theekommen tot de bloemstukken – een symbolische betekenis heeft. Het drinken van matcha is een kunstvorm en een spirituele praktijk geworden, diep geworteld in de Japanse cultuur.

Moderne populariteit wereldwijd

In de moderne tijd heeft matcha een wereldwijde renaissance doorgemaakt, mede dankzij de groeiende belangstelling voor gezonde voeding en welzijn. Vanaf het begin van de 21e eeuw werd matcha steeds populairder buiten Japan, vooral in westerse landen, waar het werd geprezen om zijn gezondheidsvoordelen en veelzijdigheid in culinaire toepassingen.

Matcha wordt nu niet alleen gedronken als thee, maar ook gebruikt in een breed scala aan producten zoals smoothies, lattes, desserts en zelfs hartige gerechten. De antioxidanten, vooral catechines zoals EGCG, en aminozuren zoals L-theanine, hebben matcha het label “superfood” opgeleverd.

Daarnaast hebben sociale media en foodbloggers een grote rol gespeeld in de popularisering van matcha door creatieve recepten en aantrekkelijke foto’s te delen. De opvallende groene kleur van matcha maakt het een visueel aantrekkelijke toevoeging aan allerlei gerechten en drankjes, wat bijdraagt aan de virale aantrekkingskracht. 

Tegenwoordig wordt matcha wereldwijd geproduceerd, hoewel authentieke Japanse matcha nog steeds als de gouden standaard wordt beschouwd. Veel merken en theewinkels bieden nu verschillende kwaliteiten matcha aan, variërend van ceremoniële tot culinaire kwaliteit, waardoor consumenten over de hele wereld kunnen genieten van deze eeuwenoude maar moderne drank.

Productie van matcha

Het kweken en oogsten van theeplanten

De productie van matcha begint met de teelt van de theeplant, Camellia sinensis. De kwaliteit van matcha wordt sterk beïnvloed door de manier waarop de theeplanten worden gekweekt en verzorgd. Er zijn enkele specifieke stappen en technieken die worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de bladeren de unieke eigenschappen van matcha ontwikkelen: 

Teelt in de schaduw

 • Ongeveer drie tot vier weken voor de oogst worden de theeplanten bedekt met schaduwnetten of traditionele rietmatten. Dit proces, bekend als “tana” of “kabuse”, vermindert de blootstelling aan direct zonlicht met ongeveer 90%.
 • De schaduw dwingt de bladeren om meer chlorofyl en aminozuren zoals L-theanine te produceren, wat resulteert in de diepgroene kleur en rijke umami-smaak van matcha. 

Selectief oogsten

 • Alleen de jongste en meest tere blaadjes, die zich bovenaan de plant bevinden, worden met de hand geplukt. Deze blaadjes, bekend als “tencha”, zijn dun en zacht, wat essentieel is voor het produceren van matcha van hoge kwaliteit.
 • Handmatig oogsten zorgt ervoor dat alleen de bladeren van de beste kwaliteit worden geselecteerd, wat bijdraagt aan de uiteindelijke smaak en textuur van de matcha.

Stomen en drogen

Na het oogsten ondergaan de geplukte theebladeren een aantal stappen om hun kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden:

Stomen

 • De vers geplukte blaadjes worden snel naar de productiefaciliteit gebracht waar ze onmiddellijk ongeveer 15-20 seconden worden gestoomd. Dit stoomproces stopt de oxidatie van de bladeren, waardoor ze hun levendige groene kleur behouden en de ontwikkeling van bittere smaken wordt voorkomen.
 • Stomen helpt ook om de delicate aroma’s en voedingsstoffen in de bladeren te behouden.

Koelen en drogen

 • Na het stomen worden de bladeren gekoeld en gelijkmatig uitgespreid om te drogen. Drogen gebeurt meestal bij lage temperaturen om de kwaliteit van de bladeren te behouden.
 • Tijdens dit proces worden de bladeren voorzichtig opgerold en vervolgens gedroogd totdat ze volledig zijn opgedroogd. Dit zorgt ervoor dat de bladeren klaar zijn voor de volgende stap in het productieproces.

Vermalen tot fijn poeder

De laatste stap in de matchaproductie is het vermalen van de gedroogde tenchabladeren tot een fijn, heldergroen poeder. Dit is een cruciaal proces dat nauwkeurig en zorgvuldig moet gebeuren: 

Verwijderen van stengels en nerven

 • Voordat de bladeren gemalen worden, worden de stengels en nerven verwijderd om een glad en homogeen poeder te verkrijgen. Dit wordt gedaan om de textuur te verbeteren en ervoor te zorgen dat de matcha fijn en consistent is.

Traditioneel malen

 • De gedroogde en gezuiverde bladeren worden gemalen met granieten molenstenen. Dit traditionele proces is langzaam en arbeidsintensief, omdat elke steen slechts een kleine hoeveelheid poeder per uur kan produceren (ongeveer 30 gram per uur).
 • Het malen gebeurt in een koele omgeving om te voorkomen dat hitte de delicate smaak en voedingsstoffen van de matcha aantast. 

Moderne technieken

 • Hoewel veel matcha van hoge kwaliteit nog steeds wordt gemalen met granieten molenstenen, gebruiken sommige producenten moderne machines om grotere hoeveelheden te verwerken. Deze methoden moeten echter zorgvuldig worden gecontroleerd om oververhitting en kwaliteitsverlies te voorkomen.
 • Het resultaat van deze zorgvuldige processen is een fijn, heldergroen poeder dat bekend staat als matcha. De zorgvuldige teelt, oogst, stoombehandeling, droging en vermaling dragen allemaal bij aan de unieke smaak, textuur en gezondheidsvoordelen van deze speciale thee.
4.8/5

Krachtig en zuiver premium matcha thee

Soorten matcha

Matcha kan grofweg worden ingedeeld in twee hoofdtypen: ceremoniële kwaliteit en culinaire kwaliteit. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, die voornamelijk afhangen van de kwaliteit van de gebruikte theebladeren en het productieproces.

Ceremoniële kwaliteit

Ceremoniële matcha is de hoogste kwaliteit matcha, bedoeld om puur als thee geconsumeerd te worden. Deze kwaliteit wordt traditioneel gebruikt bij Japanse theeceremonies.

 • Kenmerken: De blaadjes die gebruikt worden voor ceremoniële matcha zijn de jongste en meest delicate, van de eerste oogst. De smaak is zoet, mild en umami-achtig, met een rijke, romige textuur. De kleur is levendig, heldergroen.
 • Toepassing: Deze matcha is bedoeld om gedronken te worden zonder toevoegingen, bereid met heet water om een schuimige, romige drank te vormen. Het is minder bitter en heeft een subtiele, complexe smaak.

Culinaire kwaliteit

Culinaire matcha is geschikt voor gebruik in verschillende recepten en gerechten, zoals lattes, smoothies, taarten en ijs. Hoewel de kwaliteit lager is dan die van ceremoniële matcha, is het nog steeds rijk aan voedingsstoffen.

 • Kenmerken: Culinaire matcha kan een licht bittere smaak hebben en een minder heldere groene kleur. Het wordt vaak gemaakt van bladeren van de tweede of derde oogst, die iets ouder zijn.
 • Toepassing: Deze matcha wordt vaak gebruikt bij koken en bakken, waarbij complexiteit van smaak minder belangrijk is dan kleur en gezondheidsvoordelen. Het kan goed gemengd worden met andere ingrediënten zonder zijn karakteristieke smaak te verliezen.

Verschillende gradaties (premium, eerste oogst, etc.)

Binnen zowel ceremoniële als culinaire matcha zijn er verschillende gradaties die de kwaliteit en specifieke toepassingen verder specificeren. Deze gradaties kunnen variëren tussen producenten, maar enkele algemene categorieën zijn: 

Premium

 • Ceremonial Premium Matcha: Dit is de hoogste graad binnen de ceremoniële kwaliteit. Het wordt uitsluitend gemaakt van de jongste blaadjes van de eerste oogst, wat resulteert in een extreem fijne textuur en een zoete, umamirijke smaak. Deze matcha is perfect voor de meest verfijnde theeceremonies en biedt een superieure drinkervaring.
 • Culinaire Premium Matcha: dit is de beste kwaliteit binnen de culinaire categorie, gemaakt van de eerste of tweede oogst. Het heeft een fijne textuur en een heldergroene kleur en wordt gebruikt in luxe culinaire creaties waarbij zowel kleur als smaak van groot belang zijn.

Eerste oogst (Ichibancha)

Deze matcha wordt gemaakt van de eerste oogst van het seizoen, meestal in de lente. De bladeren van de eerste oogst zijn zacht, rijk aan aminozuren en intens groen van kleur.

 • Kenmerken: De smaak is delicaat en zoet, met een lage bitterheid. De textuur is heel fijn en de kleur is diepgroen, wat wijst op een hoog chlorofylgehalte.
 • Toepassing: Vaak gebruikt voor zowel ceremoniële als hoogwaardige culinaire toepassingen, zoals luxe desserts en drankjes.

Tweede oogst (Nibancha)

Deze matcha is afkomstig van de tweede oogst van het jaar, meestal in de vroege zomer.

 • Kenmerken: De smaak is iets sterker en iets bitterder dan die van de eerste oogst. De kleur is nog steeds groen, maar iets minder intens.
 • Toepassing: Veel gebruikt in culinaire toepassingen, zoals bakken, koken en in smoothies, waar de lichte bitterheid en sterkere smaak een gewenste bijdrage kunnen leveren.

Derde oogst (Sanbancha)

Deze matcha wordt geoogst in de late zomer tot vroege herfst.

 • Kenmerken: De bladeren zijn meestal groter en harder, wat resulteert in een sterkere, meer bittere smaak en een doffere kleur.
 • Toepassing: Deze matcha is geschikt voor alledaagse culinaire toepassingen waarbij de nadruk meer ligt op de gezondheidsvoordelen dan op de delicate smaak of kleur, zoals in hartige gerechten of groentesmoothies.

Vierde oogst (Yonbancha)

Dit is de matcha van de laagste kwaliteit, afkomstig van de laatste oogst van het jaar.

 • Kenmerken: De smaak is vrij bitter en de kleur is vaak geelgroen. De textuur is minder fijn.
 • Toepassing: Geschikt voor in massa geproduceerde voedingsmiddelen waar matcha voornamelijk wordt gebruikt als kleur- of marketingingrediënt, zoals in snoep of industriële bakproducten.

Door deze gradaties en kwaliteitsverschillen te begrijpen, kunnen consumenten beter geïnformeerde keuzes maken en de juiste matcha selecteren voor hun specifieke behoeften en toepassingen.

Gezondheidsvoordelen van matcha

Is matcha gezond? Ja, matcha kent veel verschillende gezondheidsvoordelen. 

Antioxidanten en catechines

Matcha staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, vooral catechines. Een van de belangrijkste catechines in matcha is epigallocatechin gallate (EGCG).

 • Antioxidanten: Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam helpen beschermen tegen oxidatieve stress, een proces waarbij vrije radicalen schade aan cellen kunnen veroorzaken. Matcha bevat meer antioxidanten dan veel andere theesoorten.
 • Catechinen: De catechines in matcha, zoals EGCG, worden onderzocht op hun mogelijke effecten op de ondersteuning van de algehele gezondheid. 

Effect op stofwisseling

Matcha kan een rol spelen bij de ondersteuning van de stofwisseling.

 • Verhoogde vetverbranding: De combinatie van catechines en cafeïne in matcha kan helpen de thermogenese te verhogen, wat verwijst naar het proces waarbij het lichaam calorieën verbrandt om warmte te produceren.
 • Gewichtsbeheersing (afvallen): Vanwege de potentiële effecten op de stofwisseling kan matcha een nuttige aanvulling zijn op een evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl.

Kalmerend effect dankzij L-theanine

Matcha bevat L-theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn unieke effecten.

 • Vermindering van stress: L-theanine wordt geassocieerd met het bevorderen van ontspanning zonder slaperigheid te veroorzaken. Het helpt bij het stimuleren van alfagolven in de hersenen, die worden geassocieerd met een staat van ontspannen alertheid.
 • Verbeterde concentratie: De combinatie van L-theanine en cafeïne in matcha kan helpen de focus en concentratie te verbeteren. L-theanine kan de effecten van cafeïne, zoals nervositeit, helpen verminderen.

Voordelen voor de huid

Matcha biedt ook potentiële voordelen voor de huid, dankzij de samenstelling van antioxidanten, vitaminen en mineralen.

 • Bescherming tegen schade door vrije radicalen: De antioxidanten in matcha kunnen helpen de huid te beschermen tegen oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan een gezond uitziende huid.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen: De catechines in matcha hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de huid te kalmeren.
 • Ontgifting: Chlorofyl, het pigment dat matcha zijn groene kleur geeft, wordt vaak geassocieerd met ontgiftende eigenschappen.
 • Hydratatie en voeding: Matcha is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C, E, K en B-complex, evenals kalium, calcium en ijzer. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gehydrateerde en gevoede huid.

De combinatie van deze potentiële voordelen maakt matcha een interessante aanvulling op een gezonde levensstijl. Regelmatige consumptie van matcha, als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, kan bijdragen aan het algehele welzijn. 

4.8/5

Krachtig en zuiver premium matcha thee

Matcha bereidingen

Matcha latte

Een matcha latte is een populaire en heerlijke manier om van matcha te genieten. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

 • 1 theelepel ceremoniële of culinaire matcha poeder
 • 2 theelepels heet water (80°C – 85°C)
 • 1 kop (240 ml) melk of plantaardige melk (zoals amandel-, soya-, of havermelk)
 • Zoetstof naar smaak (honing, agave, suiker of een suikervervanger)

Bereidingswijze:

 1. Zeef de matcha poeder in een kom om klontjes te verwijderen.
 2. Voeg het hete water toe en klop het met een bamboe matcha klopper (chasen) of een melkopschuimer tot het schuimig is.
 3. Verwarm de melk tot het warm is, maar niet kookt. Gebruik een melkopschuimer om het schuimig te maken.
 4. Giet de opgeschuimde melk in een mok en voeg het matcha mengsel toe.
 5. Roer voorzichtig om te mengen en voeg zoetstof naar smaak toe.

Variaties:

 • Plantaardige melk: Gebruik amandelmelk, havermelk, kokosmelk of sojamelk in plaats van koemelk voor een lactosevrije of veganistische optie.
 • Zoetstoffen: Pas de zoetstof aan naar persoonlijke voorkeur. Honing, agave, ahornsiroop of stevia kunnen goede alternatieven zijn.
 • Iced Matcha Latte: Gebruik koude melk en voeg ijsblokjes toe voor een verfrissende koude versie.

Matcha thee

Er zijn twee traditionele manieren om matcha thee te bereiden: Usucha en Koicha.

Usucha (dunne thee):

 • Ingrediënten: 1 theelepel matcha poeder, 60-70 ml heet water (80°C – 85°C)
 • Bereidingswijze: Zeef de matcha in een kom. Voeg het hete water toe en klop met een chasen in een W- of M-beweging tot het schuimig is. Usucha heeft een lichtere, mildere smaak en wordt vaker dagelijks gedronken. 

Koicha (dikke thee):

 • Ingrediënten: 2 theelepels matcha poeder, 30 ml heet water (80°C – 85°C)
 • Bereidingswijze: Zeef de matcha in een kom. Voeg langzaam het hete water toe en roer met de chasen tot het een dikke, gladde pasta vormt. Koicha is rijker en intenser van smaak en wordt vaak gebruikt in formele theeceremonies.

Matcha koffie

Matcha koffie combineert de smaak en voordelen van matcha met de rijke smaak van espresso. Hier is een eenvoudig recept voor een matcha espresso latte:

Ingrediënten:

 • 1 theelepel matcha poeder
 • 2 theelepels heet water (80°C – 85°C)
 • 1 shot espresso
 • 1 kop (240 ml) melk of plantaardige melk
 • Zoetstof naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Zeef de matcha poeder in een kom en voeg het hete water toe. Klop tot het schuimig is.
 2. Zet een shot espresso.
 3. Verwarm en schuim de melk op.
 4. Giet de matcha in een mok, voeg de espresso toe en giet de opgeschuimde melk erover.
 5. Roer zachtjes en voeg zoetstof naar smaak toe.

Matcha poeder kopen

Als u matcha koopt, is het belangrijk om op een aantal factoren te letten om er zeker van te zijn dat u een product van hoge kwaliteit krijgt. Hier zijn enkele tips om u te helpen de beste matcha te kiezen:

 • Kleur: Matcha van hoge kwaliteit heeft een levendige, heldergroene kleur. Een doffe of gelige kleur kan duiden op een mindere kwaliteit of verouderd poeder.
 • Geur: Vers matcha poeder heeft een zoete, grasachtige geur. Een muffe of bittere geur kan duiden op een product van mindere kwaliteit of dat het poeder niet goed bewaard is.
 • Herkomst: Japan staat bekend om de beste kwaliteit matcha. Vooral regio’s als Uji, Nishio en Shizuoka staan bekend. Controleer de herkomst van het product om zeker te zijn van de authenticiteit.
 • Certificeringen: Zoek naar biologische certificeringen en andere keurmerken. Deze kunnen duiden op zorgvuldige productie en zuiverheid van het product.
4.8/5

Krachtig en zuiver premium matcha thee

Veel gestelde vragen over matcha

Matcha is een fijngemalen, geconcentreerde groene thee uit Japan die bekend staat om zijn rijke antioxidanten en wordt geconsumeerd voor zowel gezondheidsvoordelen als zijn stimulerende effecten.

Matcha is over het algemeen gezond omdat het rijk is aan antioxidanten, vitaminen en vezels, maar het bevat ook cafeïne, wat voor sommige mensen minder geschikt kan zijn.

Matcha heeft een frisse, licht grasachtige smaak met een zoete ondertoon en een licht bittere afdronk.

 1. Matten, G., & Goggins, A. (2017). Het sirtfood dieet: Het revolutionaire plan voor gezondheid en gewichtsverlies. Spectrum.
 2. Wyckmans, J. (2010). Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi: hoe gezonde voeding je leven positief verandert. Standaard Uitgeverij-Algemeen.
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Krachtig en zuiver premium matcha thee