Skip to content

Psyllium vezels

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Psyllium vezels, afkomstig van de zaden van de Plantago ovata plant, is een krachtige bron van oplosbare vezels die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Dit natuurlijke supplement staat bekend om zijn veelzijdigheid en een scala aan gezondheidsvoordelen, van het verbeteren van de spijsvertering tot het ondersteunen van de gezondheid van het hart. In dit deskundige artikel duiken we dieper in wat psyllium vezels precies zijn, verkennen we de voordelen, toepassingen, mogelijke bijwerkingen en hoe het kan worden opgenomen in voedingsmiddelen en supplementen. 

Wat zijn psyllium vezels?

Psyllium vezels worden gewonnen uit de schil van de zaden van Plantago ovata, een plant die voornamelijk in India groeit. Deze vezels zijn uniek omdat ze oplosbaar zijn en een gel vormen wanneer ze in contact komen met water. Deze eigenschap maakt ze tot een essentieel bestanddeel voor de spijsvertering en de algemene gezondheid. 

Psyllium vezels
Psyllium vezels

Voordelen van psyllium vezels

De gezondheidsvoordelen van psyllium vezels zijn breed en wetenschappelijk onderbouwd:

 • Verbetering van de spijsvertering: Psyllium ondersteunt een gezonde spijsvertering en kan obstipatie helpen voorkomen door water in de darmen te absorberen, waardoor de stoelgang zachter wordt en gemakkelijker verloopt.
 • Gezondheid van het hart: Regelmatige inname van psyllium kan helpen het cholesterol gehalte te verlagen, een risicofactor voor hartaandoeningen.
 • Regulering van de bloedsuikerspiegel: Door de oplosbare vezels kan psyllium helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, vooral na de maaltijd.
 • Gewichtsbeheersing: Psyllium geeft een vol gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing door minder te eten en betere portie controle. 

Hoe psyllium vezels te gebruiken

Psyllium vezels kunnen op verschillende manieren geconsumeerd worden, meestal in de vorm van poeder of capsules. Het is belangrijk om veel water te drinken als psyllium wordt ingenomen, om verstikking te voorkomen en de vezels goed door het spijsverteringsstelsel te laten bewegen.

Mogelijke bijwerkingen en waarschuwingen

Hoewel psyllium vezels veilig is voor de meeste mensen, kunnen sommigen bijwerkingen ervaren zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of allergische reacties. Het is aan te raden om met een lage dosis te beginnen en deze geleidelijk te verhogen. Mensen die medicijnen gebruiken moeten met een arts overleggen voordat ze psyllium gebruiken, omdat het de absorptie van sommige medicijnen kan beïnvloeden. 

Pysllium vezels in voedingssmiddelen

Psyllium wordt vaak toegevoegd aan bakproducten, ontbijtgranen en snacks om het vezelgehalte te verhogen. Het kan ook thuis aan recepten worden toegevoegd, zoals in smoothies, yoghurt of als verdikkingsmiddel in soepen. 

Pysllium vezel suppelmenten

Als vezel supplement is psyllium verkrijgbaar in poedervorm, capsules en zelfs in vloeibare vorm. Het kiezen van de juiste vorm hangt af van persoonlijke voorkeur en het gemak van inname.

4.8/5

Stimuleert de natuurlijke stoelgang**

Veelgestelde vragen over psyllium vezels

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid psyllium vezels varieert, maar typisch wordt geadviseerd om niet meer dan 30 gram per dag in te nemen. 

Het hangt af van de individuele behoeften, maar over het algemeen worden psyllium vezels vaak als effectiever beschouwd vanwege hun hogere vezelgehalte en minder risico op oxidatie dan lijnzaad.

 1. de Wit, N.J. (2017). Maag-darmklachten en SOLK. In: van der Horst, H., de Wit, N. (eds) Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Praktische huisartsgeneeskunde. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0639-8_10

 2. Fukkink, R. Darmflora. manag kinderopvang 26, 45 (2020). https://doi.org/10.1007/s41190-020-0873-5

 3. Veerman, E., van ’t Hof, W. (2014). Speeksel en spijsvertering. In: Veerman, E., Vissink, A. (eds) Speeksel en speekselklieren. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0387-8_12

 4. Bouterse, M., Hooiveld, M. & Berger, M. Obstipatie. HUWE 53, 463 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03089250

 5. Kist-van Holthe, J., Bulk-Bunschoten, A., Wensing-Souren, C. et al. JGZ-richtlijn Voedselovergevoeligheid. JEUGDGEZONDSZORG-TIJDSCHR. 46, 36–42 (2014). https://doi.org/10.1007/s12452-014-0012-4

 6. Henskens, L., Broen, T. & Theunissen, R. Pepermuntolie bij het prikkelbaredarmsyndroom. HUISARTS WETENSCHAP 56, 48 (2013). https://doi.org/10.1007/s12445-013-0023-4
 • Psylliumvezels (Plantago Ovata) zijn goed voor de darmwerking en bevorderen een normale stoelgang
 • Psylliumvezels (Plantago Ovata) ondersteunen een gezonde spijsvertering
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Stimuleert de natuurlijke stoelgang**