Skip to content

Ginseng

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Ginseng is een oud kruid dat wereldwijd bekend staat om zijn gezondheid bevorderende eigenschappen. Van traditionele Chinese geneeskunde tot moderne voedingssupplementen, ginseng heeft bekendheid gekregen dankzij de veelzijdige effecten op het lichaam. Dit artikel onderzoekt de verschillende soorten ginseng, hun unieke eigenschappen en wetenschappelijk onderbouwde voordelen. Het bespreekt ook de veiligheid van het gebruik van ginseng en hoe u de beste supplementen kiest. Lees verder om alles te ontdekken over dit prachtige kruid en hoe het uw gezondheid kan ondersteunen. 

Wat is ginseng?

Ginseng is een plant die bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De wortels van de ginseng plant worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en zijn populair vanwege hun veronderstelde gezondheidsvoordelen. Ginseng komt voor in verschillende soorten, elk met unieke eigenschappen en voordelen. 

Soorten ginseng

Panax ginseng (Koreaanse ginseng)

Panax ginseng, ook wel Koreaanse ginseng genoemd, is een van de meest bekende en bestudeerde ginsengsoorten. Deze soort groeit voornamelijk in Korea, China en Rusland. Koreaanse ginseng staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam helpt zich aan te passen aan stress en balans te vinden. Het bevat actieve ingrediënten genaamd ginsenosides, die verantwoordelijk zijn voor veel van de gezondheidsvoordelen.

Panax quinquefolius (Amerikaanse ginseng)

Panax quinquefolius, of Amerikaanse ginseng, groeit voornamelijk in Noord-Amerika. In tegenstelling tot Koreaanse ginseng, die meer stimulerend werkt, staat Amerikaanse ginseng bekend om zijn kalmerende en verkoelende effecten. Deze soort wordt vaak gebruikt om het immuunsysteem te versterken en de gezondheid van de luchtwegen te verbeteren.

Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng)

Hoewel Siberische ginseng geen echte ginseng is, omdat het niet tot het geslacht Panax behoort, wordt het vaak op dezelfde manier gebruikt. Siberische ginseng komt oorspronkelijk uit Oost-Rusland en bevat eleutherosiden in plaats van ginsenosiden. Deze plant staat bekend om het verbeteren van het uithoudingsvermogen, het verminderen van vermoeidheid en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Andere variëteiten en hybride soorten

Naast de hierboven genoemde soorten zijn er ook andere variëteiten en hybride soorten ginseng verkrijgbaar, zoals Vietnamese en Japanse ginseng. Elk van deze soorten heeft unieke eigenschappen en samenstellingen, maar delen vaak vergelijkbare gezondheidsvoordelen. 

Ginseng
Ginseng

Wat doet ginseng in je lichaam?

Ginseng heeft een breed scala aan effecten op het lichaam, dankzij de verschillende bioactieve bestanddelen die het bevat.

Effecten op energie en vitaliteit

Ginseng staat bekend om zijn vermogen om het energieniveau te verhogen en vermoeidheid te verminderen. Het werkt als een natuurlijk adaptogeen, wat betekent dat het het lichaam helpt beschermen tegen de schadelijke effecten van stress. Dit kan leiden tot betere fysieke prestaties en een verhoogd gevoel van vitaliteit.

Invloed op het immuunsysteem

Ginseng kan het immuunsysteem stimuleren door de productie van witte bloedcellen te stimuleren, die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties.

Cognitieve voordelen

Er is onderzoek dat suggereert dat ginseng cognitieve functies zoals geheugen, concentratie en mentale helderheid kan verbeteren. Dit wordt toegeschreven aan de antioxiderende eigenschappen van ginsenosides, die beschermen tegen oxidatieve stress in de hersenen.

Andere gezondheidsvoordelen

Ginseng wordt ook in verband gebracht met een aantal andere gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de bloedsomloop, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van de seksuele gezondheid.

Is ginseng veilig?

Over het algemeen wordt ginseng als veilig beschouwd voor de meeste mensen wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt gebruikt. Bijwerkingen zoals slapeloosheid, hoofdpijn, maagklachten en allergische reacties kunnen echter voorkomen. Het is belangrijk om ginseng met voorzichtigheid te gebruiken, vooral voor mensen die medicijnen gebruiken of gezondheidsproblemen hebben.

Ginseng supplementen

Ginseng is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, poeders en thee. Bij het kiezen van een ginseng supplement is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en concentratie van de werkzame bestanddelen. Zoek naar supplementen die gestandaardiseerd zijn op het gehalte aan ginsenosiden of eleutherosiden, afhankelijk van het type ginseng dat u kiest.

Het is ook aan te raden om supplementen te kopen van gerenommeerde merken die kwaliteitscontroles uitvoeren en transparant zijn over hun productiemethoden. Zo bent u verzekerd van een veilig en effectief product.

4.8/5

Krachtig en zuiver ginseng supplement

Veel gestelde vragen over ginseng

Ginseng kan meestal veilig tot enkele maanden worden gebruikt, maar langdurig gebruik wordt soms afgeraden om bijwerkingen te vermijden.

Ja, ginseng heeft bloedverdunnende eigenschappen en kan de bloedstolling beïnvloeden.

  1. Adaptogen, A. P. P. (2001). Rhodiola rosea: a possible plant adaptogen. Altern Med Rev, 6(3), 293-302.
  2. Brown, R. P., Gerbarg, P. L., & Ramazanov, Z. (2002). Rhodiola rosea. A phytomedicinal overview. HerbalGram, 56, 40-52.
  3. Panossian, A., Wikman, G., & Sarris, J. (2010). Rosenroot (Rhodiola rosea): traditional use, chemical composition, pharmacology and clinical efficacy. Phytomedicine, 17(7), 481-493.
  • Ginseng ondersteunt het immuunsysteem
  • Het geeft meer energie en helpt bij vermoeidheid
  • Antioxidant, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels
  • Ginseng is goed voor het concentratievermogen en geheugen
  • Het is goed voor het uithoudingsvermogen bij sporters
  • Het is goed voor hart en bloedvaten en behoud van een normale bloedsuikerspiegel
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Krachtig en zuiver rhodiola rosea supplement