Skip to content

Mariadistel (Silybum Marianum)

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Mariadistel, bekend onder de wetenschappelijke naam Silybum marianum, is een plant die al eeuwenlang gewaardeerd wordt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Herkenbaar aan zijn paarse bloemen en witte aderen, speelt deze plant een prominente rol in de kruidengeneeskunde, vooral vanwege zijn potentie om de lever te beschermen en te ondersteunen. In dit uitgebreide artikel onderzoeken we wat mariadistel precies is, hoe het werkt en wat de effecten op het lichaam zijn. We behandelen ook de mogelijke bijwerkingen en hoe mariadistel als supplement gebruikt kan worden. Door de wetenschappelijk onderbouwde voordelen en toepassingen van mariadistel te onderzoeken, krijgt u een diepgaand inzicht in deze opmerkelijke plant. 

Wat is mariadistel?

Mariadistel (Silybum marianum) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). Het is een opvallende verschijning met zijn paarse bloemen en witte nerven op de bladeren, die volgens de legende de melk van de Maagd Maria voorstellen, vandaar de naam ‘mariadistel’. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, Azië en Noord-Afrika en wordt al eeuwenlang gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het actieve bestanddeel van mariadistel is silymarine, een complex van flavonolignanen waarvan silybine het belangrijkste bestanddeel is.

Werking mariadistel

Mariadistel is vooral bekend om zijn beschermende en herstellende effecten op de lever. Het actieve ingrediënt, silymarine, heeft verschillende farmacologische eigenschappen die bijdragen aan de gezondheid van de lever en andere organen. 

Mariadistel
Mariadistel

Wat doet mariadistel met je lichaam?

Mariadistel kent verschillend eigenschappen die invloed hebben op het lichaam.

Bescherming van de lever

De lever beschermende effecten van Mariadistel zijn het meest gedocumenteerd. Silymarine stabiliseert de celmembranen van levercellen, waardoor giftige stoffen moeilijker kunnen binnendringen. Daarnaast bevordert het de regeneratie van beschadigde levercellen en stimuleert het de aanmaak van nieuwe levercellen. 

Ontgifting en antioxidant effecten

Mariadistel heeft sterke antioxiderende eigenschappen die helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen kunnen celschade veroorzaken, wat leidt tot ontstekingen en chronische ziekten. Door de antioxiderende werking ondersteunt Mariadistel het ontgiftingsproces van de lever, waardoor schadelijke stoffen effectiever worden afgebroken en uitgescheiden. 

Ondersteuning van de galblaasfunctie

Mariadistel kan ook de galblaasfunctie ondersteunen door de productie en afgifte van gal te stimuleren. Gal is essentieel voor de vetvertering en opname van vetoplosbare vitamines. 

Mogelijke voordelen voor de huid

De antioxidanten in mariadistel kunnen ook gunstig zijn voor de gezondheid van de huid. Door oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen, kan mariadistel bijdragen aan een gezondere huid en mogelijk helpen bij huidproblematiek.

Effecten op cholesterol en bloedsuiker

Er zijn aanwijzingen dat mariadistel kan helpen bij het verlagen van cholesterol en bloedsuikerspiegel. Silymarine kan de lever helpen de vetstofwisseling te reguleren en de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat nuttig kan zijn voor mensen met diabetes type 2 en een hoog cholesterolgehalte. 

Mariadistel bijwerkingen

Hoewel mariadistel over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale symptomen zoals diarree, misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Allergische reacties zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor planten uit de Asteraceae familie.

Mariadistel supplementen

Mariadistel is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten, tincturen en thee. Bij het kiezen van een supplement is het belangrijk om te letten op de concentratie silymarine, aangezien dit het actieve bestanddeel is. De dosering kan variëren afhankelijk van het product en de specifieke gezondheidsdoelen. Voor ondersteuning van de lever wordt vaak een dosering van 200-400 mg silymarine per dag aanbevolen, verdeeld over meerdere doses.

Zorg ervoor dat u supplementen van hoge kwaliteit kiest, bij voorkeur van merken die hun producten laten testen door onafhankelijke laboratoria om zuiverheid en werkzaamheid te garanderen.

4.8/5

Krachtig en zuiver mariadistel supplement

Veel gestelde vragen over mariadistel

Mensen met een allergie voor de Asteraceae/Compositae plantenfamilie, zoals madeliefjes of chrysanten, dienen mariadistel te vermijden.

Mariadistel complex wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de leverfunctie en ter bevordering van de spijsvertering.

De beste mariadistel is degene die gestandaardiseerd is op silymarine, de actieve stof die bekend staat om haar leverbeschermende eigenschappen.

  1. Maris, H. Mariadistel veelbelovend voor de behandeling van diabetes.
  2. Laekeman, G., De Coster, S., Demeyer, K., & Van De Casteele, M. (2004). Mariadistel: op weg naar evidentie voor een hepatotrofe werking. Tijdschrift voor Geneeskunde, 60.
  • Silybum marianum is goed voor de spijsvertering
  • Silybum marianum draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie
  • Silybum marianum ondersteunt de reinigende werking van de lever
  • Silybum marianum goed voor de galfunctie
  • Silybum marianum heeft een positieve invloed op lever
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Krachtig en zuiver mariadistel supplement