Skip to content

D Mannose

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

D Mannose, een natuurlijke suiker met een baanbrekende impact op de preventie en behandeling van urineweginfecties en blaasontstekingen. D Mannose wordt gewonnen uit bepaalde vruchten en biedt een veilige en effectieve aanpak voor mensen die op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele medicijnen. Dit deskundige artikel laat zien hoe D Mannose werkt, wat de voordelen ervan zijn en welke rol het kan spelen in een gezond leven. 

Wat is D Mannose?

D Mannose is een natuurlijke suiker die qua structuur lijkt op glucose, maar met een aantal belangrijke verschillen die het een interessant onderwerp maken binnen de medische en gezondheidsgemeenschappen. Deze suiker, die aanwezig is in bepaalde vruchten zoals cranberry’s, appels, sinaasappels en perziken, staat bekend om zijn unieke invloed op urineweginfecties (UTI’s) en blaasontstekingen. In tegenstelling tot glucose wordt D- mannose niet aanzienlijk door het lichaam omgezet, dus wordt het door de nieren gefilterd en komt het vrijwel onveranderd in de urine terecht. Dit maakt D Mannose bijzonder effectief voor de gezondheid, vooral voor de preventie en behandeling van UTI’s en blaasontstekingen, zonder de nadelige effecten die gepaard gaan met veel traditionele behandelingen zoals antibiotica. 

Hoe werkt D Mannose?

Het mechanisme waarmee D Mannose de hechting van E. coli-bacteriën aan de urinewegen voorkomt, is zowel eenvoudig als geniaal. Door zich aan de bacteriën te binden, voorkomt D Mannose dat deze bacteriën zich vasthechten aan de cellen in de urinewegen. Dit proces helpt om de bacteriën op natuurlijke wijze weg te spoelen, waardoor het risico op infectie en de bijbehorende symptomen aanzienlijk afnemen. Het is vooral effectief tegen E. coli, de primaire veroorzaker van UTI’s en blaasontsteking, en biedt een veilige, niet-antibiotica behandeling voor deze veel voorkomende aandoening. 

Voordelen van D Mannose

De voordelen van D Mannose gaan verder dan de behandeling en preventie van urineweginfecties. Door een natuurlijke en niet-antibiotische aanpak te leveren, helpt het de problemen van resistentie tegen antibiotica en de mogelijke bijwerkingen van medicatie te verminderen. Studies en klinisch onderzoek suggereren dat D Mannose vooral nuttig kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor terugkerende urineweginfecties door de frequentie van deze infecties te verminderen en daarmee de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Gebruik en dosering

De effectiviteit van D Mannose hangt grotendeels af van de juiste dosering en het juiste gebruik. Hoewel D Mannose beschikbaar is in zowel poeder- als capsulevorm, kan de optimale dosering variëren afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en de ernst van de symptomen. Voor preventieve doeleinden kan een dagelijkse onderhoudsdosis voldoende zijn, terwijl voor acute infecties hogere doses nodig kunnen zijn om de symptomen effectief onder controle te houden.

D Mannose bijwerkingen en veiligheid

Hoewel D Mannose over het algemeen veilig is en goed wordt getolereerd, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen, vooral voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals diabetes. Omdat het een suiker is, kan het de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het is ook belangrijk op te merken dat, hoewel zeldzaam, sommige mensen maag-darmklachten kunnen krijgen bij hoge doses.

D Mannose en cranberry

Het combineren van D Mannose met cranberrypillen is een populaire methode geworden om de gezondheid van de urinewegen te ondersteunen. Cranberry’s bevatten proanthocyanidinen, die net als D Mannose voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de urinewegen. Deze synergetische combinatie zorgt voor een dubbele barrière tegen infecties, waardoor het risico op blaasontstekingen en andere UTI’s verder afneemt. 

D Mannose bij blaasontsteking

Bij de behandeling van blaasontstekingen kan D Mannose een cruciale rol spelen. Door direct in te werken op de primaire oorzaak van deze infecties – de aanhechting van E. coli-bacteriën – kan D Mannose de duur en intensiteit van de symptomen helpen verminderen. Het gebruik van D Mannose, ondersteund door zowel wetenschappelijk als bewezen onderzoek, biedt een effectieve en natuurlijke aanpak voor de behandeling van blaasontstekingen, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het gezondheidsregime van veel mensen. 

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*

Veel gestelde vragen over D Mannose

D-mannose wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie voor het voorkomen en behandelen van urineweginfecties en blaasontstekingen.

D-mannose is een enkelvoudige suiker, terwijl cranberry een vrucht is die verschillende voedingsstoffen bevat, waaronder D-mannose, maar ook andere verbindingen zoals antioxidanten. 

  1. Potkamp, J. Blaasontsteking. TIJD. PRAKT.ONDERST. 6, 78 (2011). https://doi.org/10.1007/s12503-011-0049-7
  2. Hugenholtz, M. Cranberries ter voorkoming van blaasontstekingalternatieve geneeswijze Cochrane-review urineweginfecties . HUWE 45, 664 (2002). https://doi.org/10.1007/BF03083059
  3. Eekhof, J. Cranberry’s tegen blaasontsteking. HUISARTS WETENSCHAP 54, 635 (2011). https://doi.org/10.1007/s12445-011-0312-8
  4. Kranjčec, B., Papeš, D. & Altarac, S. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial. World J Urol 32, 79–84 (2014). https://doi.org/10.1007/s00345-013-1091-6
  • Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand
  • Vitamine C helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor cel bescherming van blaas en urinewegen*