Skip to content

Resveratrol

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Resveratrol is een voedingsstof die steeds populairder wordt vanwege zijn positieve effecten op de gezondheid. Zo zijn er veel wetenschappelijke studies over de effecten ervan op het lichaam. Wat doet resveratrol in je lichaam? Hoe gezond is resveratrol? Hoeveel resveratrol moet je innemen? Welk tijdstip resveratrol innemen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenol, een natuurlijke stof die vooral voorkomt in de schil van druiven, bessen, pinda’s en sommige andere planten. Polyfenolen staan bekend om hun antioxiderende eigenschappen, die helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Deze vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten.

Resveratrol is algemeen erkend vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid, vooral na onderzoek naar de zogenaamde ‘Franse paradox’. Dit fenomeen verwijst naar de relatief lage incidentie van hartziekten in Frankrijk ondanks een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten. De wetenschappers vermoedden dat de consumptie van rode wijn, die rijk is aan resveratrol, hierin een rol zou kunnen spelen. 

Resveratrol werking

De werking van resveratrol is zeer uniek en daarom wordt de voedingsstof veel gebruikt in supplementen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat resveratrol de volgende gezondheidsaspecten beïnvloedt.

Antioxidanten eigenschappen

Resveratrol staat bekend om zijn krachtige antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten zijn moleculen die vrije radicalen neutraliseren, onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen en kunnen bijdragen aan veroudering en verschillende ziekten. Resveratrol werkt door de activiteit van antioxidantenzymen te verhogen en oxidatieve stress te verminderen, wat essentieel is voor het behoud van de gezondheid van cellen en weefsels. 

Hart en bloedvaten

Resveratrol heeft gunstige effecten op de gezondheid van hart en bloedvaten. Het kan de vorming van plaque in de slagaders verminderen door de oxidatie van LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol) te remmen en HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) te verhogen. 

Bloeddruk en bloedcirculatie

Onderzoek suggereert dat resveratrol kan helpen de bloeddruk te verlagen. Het bevordert de productie van stikstofmonoxide, een molecuul dat bloedvaten helpt ontspannen en verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. Daarnaast verbetert resveratrol de bloedsomloop door de bloedstroom te bevorderen en de vorming van bloedstolsels te verminderen. Een betere bloedcirculatie helpt om zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen te brengen, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. 

Resveratrol en afvallen

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat resveratrol kan bijdragen aan afvallen en de stofwisseling kan verbeteren. Resveratrol activeert de zogenaamde SIRT1 eiwitten, die een rol spelen bij het reguleren van de vetopslag en het energieverbruik in het lichaam. Daarnaast beïnvloedt resveratrol de adiponectinespiegel, een hormoon dat betrokken is bij de regulering van de afbraak van glucose en vetzuren. Studies hebben aangetoond dat resveratrol kan helpen de vetmassa te verminderen, vooral in de buikstreek en de insulinegevoeligheid kan verbeteren, wat belangrijk is voor mensen met overgewicht of obesitas. 

resveratrol
resveratrol

Resevatrol in voeding

Resveratrol komt voor in verschillende voedingsmiddelen, maar vooral in de schil van druiven. Hieronder volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste voedingsbronnen van resveratrol:

Rode wijn

Rode wijn is misschien wel de bekendste bron van resveratrol. De concentratie resveratrol in rode wijn varieert echter sterk, afhankelijk van de druivensoort, geografische locatie en het productieproces. Gemiddeld bevat een glas rode wijn ongeveer 0,2 tot 5,8 milligram resveratrol.

Druiven en druivensap

Naast rode wijn zijn verse druiven, vooral de schil, een goede bron van resveratrol. Druivensap bevat ook resveratrol, hoewel de concentratie vaak lager is dan in wijn vanwege verschillen in het verwerkingsproces.

Bessen

Bosbessen, blauwe bessen en veenbessen bevatten ook resveratrol. Deze vruchten zijn niet alleen een bron van resveratrol, maar ook van andere heilzame polyfenolen en antioxidanten.

Pinda's en pindakaas

Pinda’s en pindakaas bevatten ook resveratrol, zij het in lagere concentraties dan druiven of bessen. Toch kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan de inname van resveratrol via de voeding.

Andere bronnen

Andere bronnen van resveratrol zijn cacao en pure chocolade, zij het in kleinere hoeveelheden. Hoewel de concentraties in deze producten lager zijn, kunnen ze nog steeds bijdragen aan de totale inname van resveratrol. 

Resveratrol bijwerkingen

Er zijn momenteel geen bijwerkingen bekend over het gebruik van resveratrol in de vorm van een supplement. Dit betekent dat het gebruik van resveratrol houdende supplementen veilig te gebruiken is, mits de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet wordt overschreden. Echter is het wel mogelijk dat bestaande allergieën (schaaldieren, noten, vis, rund, etc.) voor bijwerkingen kunnen zorgen. Deze bijwerkingen zij niet te herleiden naar resveratrol, maar naar de toegevoegde stoffen in het product.

Resveratrol supplement

Resveratrol supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, tabletten en vloeibare extracten. Ze zijn vaak afgeleid van natuurlijke bronnen zoals druivenschillen of Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum), een plant die bijzonder rijk is aan resveratrol.

Dosering en inname

De optimale dosering van resveratrol is nog onderwerp van onderzoek en kan variëren afhankelijk van specifieke gezondheidsdoelen. Veel onderzoeken gebruiken doses variërend van 250 milligram tot 2 gram per dag. In Europa zijn de resveratrol supplementen getoetst aan de strenge regelgeveing van de EFSA.

Kwaliteit en zuiverheid

Bij het kiezen van resveratrol supplementen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en zuiverheid van het product. Zoek naar supplementen die vrij zijn van toevoegingen en verontreinigingen en die zijn getest door een onafhankelijk laboratorium. Dit zorgt ervoor dat u een product van hoge kwaliteit krijgt dat daadwerkelijk de aangegeven hoeveelheid resveratrol bevat.

Synergie met andere stoffen

Sommige resveratrol supplementen bevatten extra ingrediënten zoals quercetine of vitamine C, die de werking van resveratrol kunnen versterken door synergetische effecten. Deze combinaties kunnen gunstig zijn, maar het is belangrijk om de totale inname van deze stoffen in de gaten te houden om bijwerkingen te voorkomen. 

4.8/5

Krachtig en zuiver resveratrol supplement

Veel gestelde vragen over resveratrol

Resveratrol is een antioxidant die celbeschadiging kan voorkomen, ontstekingen kan verminderen en de gezondheid van het hart kan bevorderen.

Resveratrol kan bijwerkingen veroorzaken zoals maagklachten, misselijkheid, en diarree.

De meeste resveratrol is te vinden in de schil van rode druiven.

  1. UITGELICHT, I. D. E. De polyfenol resveratrol beschermt moge lijk tegen erosie.
  2. Timmers, S., de Ligt, M., Phielix, E., van de Weijer, T., Hansen, J., Moonen-Kornips, E., … & Schrauwen-Hinderling, V. B. Resveratrol as Add-on Therapy in Subjects With Well-Controlled Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial., 2016, 39. DOI: https://doi. org/10.2337/dc16-0499. PMID: https://www. ncbi. nlm. nih. gov/pubmed/27852684, 2211-2217.
  • Resveratrol is een antioxidant en ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten
  • Resveratrol is goed voor de bloedcirculatie en de bloeddruk
  • Resveratrol draagt bij tot de instandhouding van een normale huid en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Krachtig en zuiver resveratrol supplement