Skip to content

Linolzuur

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Linolzuur, een essentieel omega-6-vetzuur, speelt een cruciale rol in ons lichaam en biedt tal van gezondheidsvoordelen. Van cardiovasculaire ondersteuning tot een gezonde huid: dit vetzuur is een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. In dit artikel duiken we diep in de wereld van linolzuur en onderzoeken we de bronnen, voordelen en mogelijke bijwerkingen ervan. We bespreken ook het verschil tussen linolzuur en geconjugeerd linolzuur (CLA) en hoe linolzuursupplementen kunnen bijdragen aan uw gezondheid. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over dit essentiële voedingsingrediënt. 

Wat is linolzuur?

Linolzuur is een essentieel vetzuur dat behoort tot de groep omega-6 vetzuren. Het wordt als essentieel beschouwd omdat het lichaam het niet zelf kan aanmaken; we moeten het via onze voeding binnenkrijgen. Linolzuur speelt een cruciale rol in verschillende fysiologische processen en is een belangrijke bouwsteen voor celmembranen en de productie van signaalmoleculen.

Essentiële vetzuren zoals linolzuur zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid omdat ze betrokken zijn bij de regulatie van ontstekingsreacties, de bloedstolling en het behoud van een gezonde huid en gezond haar. Linolzuur wordt in het lichaam omgezet in gamma-linoleenzuur (GLA), een ander belangrijk vetzuur dat verdere stofwisselingsprocessen ondersteunt. 

Geconjugeerd linolzuur

Geconjugeerd linolzuur (CLA) is een variant van linolzuur met een iets andere chemische structuur. CLA wordt gevonden in vlees en zuivelproducten van herkauwers zoals koeien en schapen. CLA is vooral bekend om zijn potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder gewichtsverlies en verbetering van de lichaamssamenstelling door vetverlies en toename van spiermassa.

linolzuur
linolzuur

Gezondheidsvoordelen van linolzuur

Linolzuur biedt verschillende voordelen voor de gezondheid die bijdragen aan het algehele welzijn. Hier volgen enkele belangrijke voordelen van linolzuur, waarbij de nadruk ligt op de ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid, het effect op het cholesterolgehalte en de rol van linolzuur bij de gezondheid van de huid.

Ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid

Linolzuur speelt een cruciale rol bij de ondersteuning van hart- en bloedvaten. Omega-6 vetzuren, waaronder linolzuur, zijn essentieel voor een normale cardiovasculaire functie. Linolzuur helpt de integriteit en flexibiliteit van celmembranen in het cardiovasculaire systeem te behouden, wat essentieel is voor een goede bloedcirculatie.

Effect op cholesterolniveaus

Een van de meest onderzochte gezondheidsvoordelen van linolzuur is het effect op het cholesterol gehalte in het bloed. Linolzuur kan het totale cholesterolgehalte helpen verlagen, waaronder het “slechte” LDL-cholesterol.

Linolzuur wordt in het lichaam omgezet in andere belangrijke vetzuren, zoals arachidonzuur, die betrokken zijn bij de regulatie van lipiden (vetten) in het bloed. Door deze processen kan linolzuur helpen het cholesterolgehalte gezond te houden en de balans tussen het “goede” HDL-cholesterol en het “slechte” LDL-cholesterol te verbeteren. Dit is essentieel voor het behoud van een gezond cardiovasculair systeem.

Rol in de huidgezondheid

Linolzuur is ook erg belangrijk voor de gezondheid van de huid. Het is een essentieel bestanddeel van de lipidenlaag van de huid, die helpt de barrièrefunctie in stand te houden en vochtverlies te voorkomen. Een gezonde huidbarrière beschermt tegen externe irriterende stoffen, allergenen en ziekteverwekkers en speelt een cruciale rol bij het behouden van een gehydrateerde en soepele huid.

Linolzuur in voeding

Linolzuur is een veelvoorkomend bestanddeel van verschillende voedingsmiddelen, vooral in plantaardige oliën en noten. Hier zijn enkele voedselbronnen die rijk zijn aan linolzuur:

 • Plantaardige oliën: Zonnebloemolie, saffloerolie, maïsolie, sojaolie en arachideolie zijn uitstekende bronnen van linolzuur. Deze oliën bevatten hoge concentraties van dit essentiële vetzuur en worden vaak gebruikt bij het koken en bakken.
 • Noten en zaden: Walnoten, zonnebloempitten, sesamzaad en chiazaad bevatten aanzienlijke hoeveelheden linolzuur. Deze zaden en noten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan salades, yoghurt of als tussendoortje worden gegeten.
 • Groenten en bladgroenten: Hoewel in kleinere hoeveelheden, bevatten sommige groenten zoals broccoli en spinazie ook linolzuur. Het toevoegen van een verscheidenheid aan groenten aan uw dieet kan helpen uw linolzuurinname te verhogen.
 • Vis en zeevruchten: Sommige vissen, zoals zalm en makreel, bevatten zowel omega-3 als omega-6 vetzuren, waaronder linolzuur. Deze bronnen zijn nuttig voor een evenwichtige inname van vetzuren.

Mogelijke bijwerkingen en overwegingen

Hoewel linolzuur veel voordelen voor de gezondheid biedt, is het belangrijk om rekening te houden met de balans en de hoeveelheid die u consumeert. Hier volgen enkele overwegingen en mogelijke bijwerkingen:

 • Balans tussen omega-6 en omega-3: Overmatige inname van omega-6 vetzuren, waaronder linolzuur, kan de balans tussen omega-6 en omega-3 verstoren. Dit kan leiden tot ontstekingen en een verhoogd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het is belangrijk om een evenwichtige inname van beide soorten vetzuren te handhaven.
 • Calorie-inname: Plantaardige oliën en noten bevatten veel calorieën. Overmatige consumptie van linolzuurrijke voedingsmiddelen kan bijdragen aan gewichtstoename als het niet in balans is met uw totale calorie-inname en lichamelijke activiteit.
 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor noten, zaden of specifieke oliën die rijk zijn aan linolzuur. Het is belangrijk om alert te zijn op allergische reacties en deze voedingsmiddelen te vermijden als je bekend staat om allergieën.
 • Oliekwaliteit: Gebruik waar mogelijk koudgeperste en ongeraffineerde oliën, omdat geraffineerde oliën vaak voedingsstoffen verliezen tijdens het productieproces en schadelijke stoffen kunnen bevatten. 

Linolzuur supplementen

Voor mensen die moeite hebben om voldoende linolzuur uit hun voeding te halen, zijn linolzuur supplementen een optie. Deze supplementen kunnen helpen om de inname van dit essentiële vetzuur te verhogen, vooral voor mensen met specifieke gezondheidsbehoeften.

 • Voordelen van supplementen: Linolzuur supplementen kunnen nuttig zijn voor mensen met een verhoogde behoefte aan omega-6 vetzuren, zoals atleten of mensen met specifieke huidaandoeningen. Ze bieden een gecontroleerde dosering en kunnen helpen een optimale inname te bereiken.
 • Kwaliteit van supplementen: Kies supplementen van hoge kwaliteit van gerenommeerde merken. Controleer etiketten op extra ingrediënten en vermijd producten met onnodige toevoegingen of vulstoffen.
4.8/5

Om het jojo effect te voorkomen

Veel gestelde vragen over linolzuur

Linolzuur is goed voor het bevorderen van een gezonde huid, het ondersteunen van de celstructuur en het reguleren van ontstekingsprocessen in het lichaam.

Linolzuur zit vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, sojaolie en maïsolie.

Ja, linolzuur is goed voor de huid omdat het helpt om de vochtbarrière te versterken en ontstekingen te verminderen.

 1. Hoor, F. T. (1981). Rol van vetten in de voeding, 3: nieuwe inzichten in de werking van linolzuur op risicofactoren voor hart-en vaatziekten. Voeding, 42.
 2. van Gunst, S. (2013). Nieuw licht op omega 6-vetzuur.
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Om het jojo effect te voorkomen