Skip to content

Meervoudige onverzadigde vetzuren

Wat zijn meervoudige onverzadigde vetzuren?

Meervoudige onverzadigde vetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren bevatten meer dan één koolstofatoom in hun molecule. Ze worden ook wel poly-onverzadigde vetzuren genoemd. Meervoudige onverzadigde vetzuren zitten in veel voedingsmiddelen, zoals olijfolie, noten en vis.

 

Waar zijn meervoudige onverzadigde vetzuren goed voor?

Meervoudige onverzadigde vetzuren hebben veel voordelen voor de gezondheid. Ze helpen bijvoorbeeld om cholesterol te verlagen en de bloeddruk te reguleren. Daarnaast dragen ze bij aan een gezonde huid en haar. Ook helpen ze om ontstekingen te voorkomen.

 

Waar zitten meervoudige onverzadigde vetzuren in?

Meervoudige onverzadigde vetzuren zitten in verschillende soorten voedingsmiddelen. De belangrijkste bronnen van deze vetzuren zijn olijfolie, noten en vis. Maar ze zitten ook in producten als tarwekiemen, avocado’s en chocola.

 

Wat bij te veel meervoudige onverzadigde vetzuren?

Bij te veel meervoudige onverzadigde vetten kan er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten ontstaan. Daarnaast kunnen deze vetten de cholesterolwaarden verhogen en kan er overgewicht ontstaan.

 

Wat gebeurt erbij te weinig meervoudige onverzadigde vetten?

Bij te weinig meervoudige onverzadigd Vetten kan er een tekort aan essentiële voedingsstoffen ontstaan. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals een verminderd immuunsysteem of problemen met de hersenontwikkeling