Skip to content

Vitamines

Foto van Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Vitamines vormen de fundamentele bouwstenen van het menselijk leven. Zonder deze essentiële stoffen zou het menselijk bestaan onmogelijk zijn, en een tekort aan deze micronutriënten kan snel leiden tot gevoelens van futloosheid en ziekte. Aangezien de inname van vitamines via voeding niet altijd toereikend is, zijn vitaminesupplementen ontwikkeld. Uw individuele vitamine behoefte kan variëren, maar bij Vaud vindt u de benodigde supplementen om uw gezondheid te optimaliseren en een vitaal leven te leiden.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn organische verbindingen die cruciaal zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Ze spelen een onmisbare rol bij verschillende biochemische processen, waaronder de stofwisseling, immuunrespons en energieproductie. 

Welke vitamines zijn er?

Er bestaan diverse vitamines, elk met unieke functies die essentieel zijn voor het behoud van een optimale gezondheid. Waaronder vitamine C en verschillende B-vitaminen zoals B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12, zijn betrokken bij diverse metabolische processen, waaronder energieproductie en de gezondheid van huid en haar. Aan de andere kant zijn er vitamines, zoals vitamine A, D, E en K, die een cruciale rol spelen bij het behoud van gezonde botten, immuunsysteemfuncties en de regulatie van stolling. Een uitgebalanceerde inname van deze vitamines is van vitaal belang voor het handhaven van een goed functionerend lichaam. Deze micronutriënten kunnen grofweg worden ingedeeld in twee categorieën: wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines. 

Wateroplosbare vitamines

Wateroplosbare vitamines zijn een groep van essentiële voedingsstoffen die gemakkelijk oplossen in water en goed door het lichaam worden opgenomen. Ze worden niet in grote hoeveelheden opgeslagen in het lichaam en moeten regelmatig via voeding of supplementen worden ingenomen. De belangrijkste wateroplosbare vitamines zijn vitamine C en de B-vitamines.

Vetoplosbare vitamines

Vetoplosbare vitamines zijn een groep vitamines die oplost in vetten en kunnen worden opgeslagen in het vetweefsel van het lichaam. In tegenstelling tot wateroplosbare vitamines worden vetoplosbare vitamines niet snel uitgescheiden, wat betekent dat ze in grotere hoeveelheden kunnen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Deze vitamines spelen een essentiële rol bij verschillende lichaamsfuncties. De belangrijkste vetoplosbare vitamines zijn vitamine A, D, E en K.

Wat zijn de belangrijkste vitamines?

De belangrijkste vitamines voor het menselijk lichaam zijn essentieel voor het behoud van een optimale gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele van de meest cruciale vitamines en hun functies:

Vitamine A (retinol): Belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Het speelt ook een rol bij de groei en ontwikkeling van cellen.

Vitamine B-complex:

 • B1 (thiamine): Noodzakelijk voor de energieproductie en de werking van zenuwcellen.
 • B2 (riboflavine): Belangrijk voor de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten.
 • B3 (niacine): Essentieel voor de energieproductie en een gezonde huid.
 • B5 (pantotheenzuur): Speelt een rol bij de synthese van vetzuren en de energieproductie.
 • B6 (pyridoxine): Belangrijk voor de stofwisseling van aminozuren en de vorming van neurotransmitters.
 • B8 (biotine): Speelt een rol bij de stofwisseling en gezonde huid, haar en nagels.
 • B11 (foliumzuur): Noodzakelijk voor de vorming van DNA en rode bloedcellen.
 • B12 (cobalamine): Essentieel voor de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel.

Vitamine C (ascorbinezuur): Een krachtige antioxidant die nodig is voor de vorming van bindweefsel, wondgenezing en het immuunsysteem.

Vitamine D (calciferol): Belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, cruciaal voor sterke botten en tanden.

Vitamine E (tocoferol): Een antioxidant die cel beschadiging helpt voorkomen en essentieel is voor de gezondheid van de huid.

Vitamine K (fyllochinon): Noodzakelijk voor bloedstolling en botmetabolisme.

Een uitgebalanceerd dieet met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, volle granen, mager vlees en zuivelproducten, kan bijdragen aan het verkrijgen van voldoende hoeveelheden van deze belangrijke vitamines.

Welke vitamines heb ik nodig?

De benodigde vitamines variëren sterk afhankelijk van uw levensfase, levensstijl en algehele gezondheid. Voor volwassen mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 69 jaar worden onderstaande dagelijkse doseringen gehanteerd:

 • Vitamine A: 800 μg
 • Vitamine B1: 1,1 mg
 • Vitamine B2: 1,4 mg
 • Vitamine B3: 16 mg
 • Vitamine B5: 6 mg
 • Vitamine B6: 1,4 mg
 • Vitamine B8: 50 μg
 • Vitamine B9: 200 μg
 • Vitamine B12: 2,5 μg
 • Vitamine C: 80 mg
 • Vitamine D3: 5 μg
 • Vitamine E: 15 mg
 • Vitamine K1: 70 μg 

Vitamines zwangerschap

Voorafgaand aan en gedurende de zwangerschap is het van essentieel belang om adequaat te voorzien in alle benodigde vitamines. Tijdens deze periode verdienen foliumzuur en vitamine D echter bijzondere aandacht. Het innemen van foliumzuur bevordert de normale ontwikkeling van de baby en draagt bij aan het voorkomen van aandoeningen zoals een open ruggetje. Het nemen van vitamine D is cruciaal om ervoor te zorgen dat uw kindje sterke botten en tanden ontwikkelt. Het is raadzaam dit aspect van voeding zorgvuldig te overwegen en zo nodig te bespreken met uw arts om te waarborgen dat u en uw baby tijdens deze belangrijke periode de juiste voedingsondersteuning krijgen. 

Vitamine bij borstvoeding

Tijdens de periode van borstvoeding spelen vitamines een cruciale rol bij het bevorderen van de gezondheid van zowel de moeder als de baby. Het is van groot belang dat moeders die borstvoeding geven voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat hun melk alle essentiële elementen bevat voor de groei en ontwikkeling van de zuigeling. Enkele vitamines verdienen bijzondere aandacht tijdens deze periode zijn vitamine D, vitamine B12, vitamine A en foliumzuur.

Vitamine voor nagels

Vitamines spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van de gezondheid van nagels. In het bijzonder zijn bepaalde vitamines van vitaal belang voor het behoud van sterke, gezonde nagels.

 • Biotine (vitamine B8): Deze vitamine staat bekend om zijn positieve invloed op de nagelgroei en -sterkte. Biotine speelt een rol bij de productie van keratine, een eiwit dat essentieel is voor gezonde nagels.
 • Vitamine E: Als een krachtige antioxidant draagt vitamine E bij aan het voorkomen van beschadiging van de nagelcellen door vrije radicalen. Dit kan bijdragen aan het behoud van gladde en gezonde nagels.
 • Vitamine C: Naast zijn bekende rol in het ondersteunen van het immuunsysteem, bevordert vitamine C ook de collageenproductie, wat de nagelstructuur kan versterken en beschermen.
 • IJzer: Een adequaat ijzergehalte is essentieel voor de zuurstoftoevoer naar de nagelmatrix, wat de groei en gezondheid van nagels positief beïnvloedt.
 • Zink: Zink draagt bij aan de opbouw van keratine, wat een belangrijk onderdeel is van nagels. Een tekort aan zink kan leiden tot broze nagels.

Vitamines spelen een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde en stralende huid. Verschillende vitamines dragen bij aan specifieke aspecten van de huidgezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van huidproblemen. Vitamine A, bijvoorbeeld, staat bekend om zijn regeneratieve eigenschappen en helpt bij de vernieuwing van de huidcellen, wat kan bijdragen aan een gladdere en jeugdiger uitziende huid. Vitamine C is een krachtige antioxidant die de collageenproductie stimuleert, waardoor de huid steviger en elastischer wordt, terwijl het ook helpt bij het verminderen van schade door vrije radicalen. Vitamine E staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen en helpt de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling. Bovendien bevordert vitamine D de huidgezondheid door bij te dragen aan de celgroei en het herstel. Een uitgebalanceerde inname van deze vitamines via voeding of supplementen, in combinatie met een goede huidverzorgingsroutine, kan bijdragen aan het behoud van een stralende en gezonde huid.

Haaruitval kan een zorgwekkende aangelegenheid zijn, en hoewel het door diverse factoren kan worden beïnvloed, kunnen bepaalde vitamines een rol spelen bij het bevorderen van gezond haar en het verminderen van haaruitval. Essentiële vitamines die bijzondere aandacht verdienen in relatie tot haaruitval zijn onder andere:

 • Vitamine A: Speelt een rol bij de productie van talg, een natuurlijke conditioner voor de hoofdhuid. Een gebalanceerde inname is belangrijk, omdat overmatige hoeveelheden vitamine A haarverlies kunnen veroorzaken.
 • Vitamine E: Een krachtige antioxidant die de haarzakjes beschermt tegen schade. Het bevordert tevens een gezonde bloedcirculatie, wat essentieel is voor de haargroei.
 • Vitamine D: Belangrijk voor de productie van nieuwe haarfollikels en het behoud van gezonde haarzakjes. Een tekort aan vitamine D wordt geassocieerd met haaruitval.
 • Vitamine B-complex: Verschillende B-vitaminen, zoals biotine (B8) en niacine (B3), spelen een rol bij het behoud van gezond haar. Biotine staat bekend om het verbeteren van de keratine-infrastructuur van het haar.
 • Vitamine C: Een antioxidant die de productie van collageen ondersteunt, wat belangrijk is voor de haargroei en het behoud van gezond haar.

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines en mineralen, samen met een gezonde levensstijl, kan een positieve invloed hebben op de gezondheid van het haar.

Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Foto van Joost
Joost

Productexpert

Foto van Robin
Robin

Productexpert

Foto van Claire
Claire

Productexpert