Skip to content

Vitamine E

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Vitamine E staat bekend om zijn krachtige antioxiderende eigenschappen en speelt een cruciale rol bij het behoud van een goede gezondheid. Deze in vet oplosbare vitamine, met varianten zoals alfa-tocoferol en gamma-tocoferol, beschermt cellen tegen schade door vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem en bevordert een gezonde huid. De vitamine komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen zoals noten, zaden en plantaardige oliën, maar ook in groene bladgroenten en sommige vissoorten. Voldoende inname van vitamine E is essentieel voor verschillende lichaamsprocessen, waarbij een tekort zeldzaam maar mogelijk is, vooral bij bepaalde gezondheidsproblemen. 

Wat is vitamine E?

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die bekend staat om zijn krachtige antioxidante eigenschappen. Het omvat verschillende verbindingen, waaronder alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol en delta-tocoferol. Deze vitamine speelt een essentiële rol in het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van oxidatieve stress in het lichaam. 

Soorten Vitamine E

  1. Alfa-tocoferol: De meest voorkomende en biologisch actieve vorm van vitamine E. Het staat bekend om zijn sterke antioxidante werking.

  2. Bèta-tocoferol: Een andere vorm van vitamine E die bijdraagt aan de totale vitamine E-inname, zij het in mindere mate dan alfa-tocoferol.

  3. Gamma-tocoferol: Deze vorm heeft unieke eigenschappen en wordt geassocieerd met ontstekingsremmende effecten.

  4. Delta-tocoferol: Hoewel minder bestudeerd dan andere vormen, heeft ook delta-tocoferol antioxidante eigenschappen. 

Vitamine E goed voor?

Vitamine E is goed voor verschillende processen in het lichaam. 

Antioxidante werking

Vitamine E beschermt cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, waardoor het een cruciale rol speelt bij het voorkomen van celveroudering en het verminderen van het risico op chronische ziekten. 

Celbescherming

Door het beschermen van celmembranen helpt vitamine E bij het behouden van de integriteit van cellen, wat bijdraagt aan een gezonde veroudering. 

Rol bij het immuunsysteem

Vitamine E ondersteunt het immuunsysteem door de functie van immuuncellen te verbeteren, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden. 

Vitamine E waar zit het in?

  1. Noten en Zaden: Amandelen, zonnebloempitten en hazelnoten zijn rijk aan vitamine E.

  2. Plantaardige Oliën: Zonnebloemolie, tarwekiemolie en olijfolie bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine E.

  3. Groene Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en broccoli zijn goede bronnen van deze vitamine.

  4. Vis en Schaaldieren: Zalm, forel en garnalen bevatten vitamine E.  

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) varieert per leeftijdsgroep en geslacht. Over het algemeen wordt een inname van ongeveer 15 milligram (mg) per dag aanbevolen. 

Specifieke behoeften

  • Zwangerschap: Zwangere vrouwen hebben mogelijk een verhoogde behoefte aan vitamine E voor de ontwikkeling van de foetus.
  • Ouderen: Oudere volwassenen kunnen baat hebben bij een iets hogere inname vanwege de antioxidante eigenschappen.  

Vitamine E tekort

Een vitamine E tekort is zeldzaam maar kan voorkomen bij bepaalde medische aandoeningen die de vetopname beïnvloeden. Symptomen kunnen variëren en omvatten spierzwakte, slechte coördinatie en gezichtsproblemen.

Te veel vitamine E

Het is mogelijk om te veel vitamine E binnen te krijgen, vooral via supplementen. Het innemen van hoeveelheden boven de aanbevolen dosering kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en verminderde bloedstolling. 

Vitamine E en huidgezondheid

Vitamine E staat bekend om zijn gunstige effecten op de huid. Het kan helpen bij het verminderen van littekenvorming, hydrateren van de huid en beschermen tegen schade door UV-stralen. 

Vitamine E supplementen

Vitamine E supplementen zijn beschikbaar in verschillende vormen, waaronder capsules en druppels. Bij het overwegen van supplementen is het raadzaam om te kiezen voor natuurlijke vormen van vitamine E voor optimale absorptie.

Capsules en tabletten

Handige vormen van supplementen die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in dagelijkse routines. 

Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert