Kurkuma: alles wat u moet weten

kurkuma

Kurkuma is een steeds populairder kruid dat verwerkt wordt als supplement en wordt geconsumeerd als superfood. Maar wat kurkuma precies is, wat de gezondheidsvoordelen en bijwerkingen zijn, is voor vele onduidelijk. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die hierbij horen.

In dit artikel

Kurkuma – wat is het precies?

Kurkuma (curcuma) is een specerij die afkomstig is uit de kurkuma-plant (Curcuma Longa). Deze specerij wordt veelal gebruikt in de Aziatische keuken. Men herkent kurkuma voornamelijk als kruid in curry’s. De smaak wordt getypeerd als een warme en bittere smaak.

Naast het gebruik in de keuken, wordt kurkuma vaak gebruikt als ingrediënt voor de gezondheid. Het bevat namelijk de stof curcumine, dit is een stof die verschillende positieve effecten heeft op de gezondheid. Het is daarom dat de specerij steeds populairder wordt in de westerse wereld als supplement en superfood.

Kurkuma voor het lichaam

In Azië wordt kurkuma al eeuwen gebruikt als middel voor de gezondheid. Hierdoor zijn in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan naar de werking voor het lichaam. Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit deze onderzoeken:

 

1. Functies zenuwstelsel

Het specerij heeft de eigenschap om de functies van het zenuwstelsel te ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat de informatie die opgenomen wordt, op de juiste manier door het lichaam verwerkt wordt.

 

2. Sterke botten

Kurkuma heeft de eigenschap om botten sterk te houden. Deze sterkte is belangrijk om hedendaagse handelingen op de juiste en gewenste manier uit te voeren.

 

3. Soepele gewrichten

Zo heeft het ook effect op het soepel houden van gewrichten. Het soepel houden van de gewrichten is tevens belangrijk voor het gemakkelijk kunnen bewegen.

 

4. Ondersteunt het immuunsysteem

Kurkuma heeft de eigenschap om het immuunsysteem te ondersteunen. Dit afweersysteem is belangrijk om het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

5. Cellen en weefsels

Het specerij helpt cellen en weefsels te beschermen en gezond te houden. Het beschermt ze namelijk tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes met een negatieve invloed die in het lichaam ontstaan of terecht komen.

 

6. Gezonde huid

Doordat kurkuma de cellen en weefsels beschermt, heeft dit een positieve invloed op de gezondheid van de huid. Hierdoor helpt het de huid zijn veerkracht te behouden.

 

7. Gezond hart

Kurkuma heeft een ondersteunende werking op de gezondheid van het hart, zo tonen verschillende onderzoeken aan.

 

8. Longen en luchtwegen

Het specerij helpt de longen en bovenste luchtwegen gezond te houden. Dit is belangrijk om de ademhaling zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen.

 

9. Vorming van bloed

Kurkuma heeft invloed op de vorming van het bloed. Bloed bestaat uit witte bloedplaatjes, rode bloedplaatjes en bloedplasma.

 

10. Bloedcirculatie 

Naast dat het invloed heeft op de vorming van het bloed, biedt het ook ondersteuning aan de bloedcirculatie. Dit is belangrijk om het bloed door het lichaam te laten stromen.

Bijwerkingen

Kurkuma kent geen bijwerkingen bij een normaal gebruik van maximaal 2500 mg per dag. Het gaat hierbij om de maximale hoeveelheid in de vorm van een poeder en/of een supplement.

Bij langdurig en te hoog gedoseerd gebruik van meer dan 2500 mg per dag, kan kurkuma wel negatieve bijwerkingen hebben:

 • Maag- en darmklachten
 • Problemen met de spijsvertering (bij 6000 mg per dag, gedurende zeven weken)
 • Een droge mond
 • Allergische reacties
 • Problemen met de werking van de lever (bij 6000 mg per dag, gedurende zeven weken)

Aanbevolen dosering

Alhoewel er volgens de EFSA nog geen officiële aanbevolen doseringen zijn opgesteld, toont onderzoek aan dat het het beste is om de hoeveelheid van 2500 mg per dag niet te overschrijden. Hierbij gaat het om een dosering van zowel de specerij die verwerkt wordt in gerechten, als om de inname van een supplement.

Curcuma Forte

 • Ondersteunt de gezondheid
 • Curcuma Longa en Orthosiphon
 • Exclusieve dosering
 • 100% natuurlijk
 • Zwitserse kwaliteit
 • Volgens Europese (EFSA) wetgeving
Heeft u een vraag?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Kurkuma’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.