lactosevrij
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Een lactosevrij voedingspatroon? Het is voor een bepaalde groep van de wereldbevolking geadviseerd om een voedingspatroon te volgen waarbij geen lactose geconsumeerd wordt. Maar hoe ziet dit eruit? Welke producten kun je eten en welke niet? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en antwoorden gegeven die hierbij horen.

Wat is lactosevrij?

Lactosevrij betekent dat er geen lactose aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen. Deze uitsluiting van lactose kan erg belangrijk zijn voor mensen die last hebben van een lactose intolerantie of een lactose allergie. Hierbij is er te weinig lactase in de spijsvertering aanwezig wat het moeilijk maakt om lactose houdende voeding (zuivel) te verwerken.

Lactosevrije producten

Op het moment dat er een lactose intolerantie of allergie geconstateerd is, is het belangrijk om het voedingspatroon aan te passen aan de spijsvertering. Het beste voor het lichaam is om alleen nog producten te consumeren die lactosevrij zijn of een minimale hoeveelheid lactose bevatten:

  • Lactosevrije melk
  • Plantaardige melk (sojamelk, havermelk, amandelmelk)
  • Chocoladeemelk (lactosevrij)
  • Lactosevrije boter/margarine
  • Lactosevrij beleg
  • Lactosevrije kaas (smeerkaas, jonge kaas, mozzarella)

Recepten 

Er zijn verschillende recepten die een lactosevrij voedingspatroon hanteren. Zo biedt de Albert Heijn 2197 verschillende recepten waarbij geen gebruik wordt gemaakt van lactose. Ook Leukerecepten.nl heeft een groot aanbod aan recepten die vrij zijn van lactose.

Lactase supplement

Toch is het voor vele erg lastig om voedingspatroon aan te houden dat volledig lactosevrij of dat een minimale hoeveelheid lactose bevat. Hiervoor kunnen lactase supplementen een uitkomst bieden wanneer het niet haalbaar is om lactosevrije voeding te consumeren. Dit lactase supplement helpt om de lactose in voeding te verwerken in de spijsvertering.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *