Skip to content

Omega 3 tekort

Een omega 3 tekort komt bij een groot gedeelte van de bevolking voor. Maar wat zijn de symptomen van omega 3 tekort? Waar zit de meeste omega 3 in? Is het nodig om omega 3 te slikken? Hoe krijg ik meer omega 3 binnen? In dit artikel worden verschillende vragen beantwoord en onderwerpen besproken die hierbij horen.

Omega 3 – wat is het?

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur. De vetzuren die hieronder vallen en de bekendste zijn: alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een vetzuur afkomstig uit plantaardige bronnen terwijl EPA en DHA afkomstig zijn uit dierlijke bronnen, voornamelijk vette vis.

Gezondheidsvoordelen omega 3

Waar is visolie goed voor? De vetzuren afkomstig van omega 3 zijn onmisbaar voor de gezondheid. Het heeft namelijk invloed op verschillende aspecten van de gezondheid:

 • Hart – Het heeft een gunstig effect op de werking van het hart
 • Cholesterol – Het helpt bij het handhaven van een gezond cholesterolgehalte en -niveaus, wat bijdraagt ​​aan een goede doorbloeding
 • Bloeddruk – Het heeft een gunstig effect op het behouden van een normale en gezonde bloeddruk
 • Ogen – Het ondersteunt de conditie van het oog en helpt om helder te zien
 • Hersenen – Het speelt een rol bij het functioneren van de hersenen
 • Vetgehalte – Voor het handhaven van een gezond bloedvetgehalte
 • Groei en ontwikkeling (Kind) – Het speelt een rol bij de normale groei en ontwikkeling van kinderen

Omega 3 tekort

Een omega 3 tekort komt voor bij een aanzienlijk deel van de bevolking. Dit tekort is te wijten aan een gestructureerde lage inname van omega 3. Volgens de Gezondheidsraad is een te lage inname minder dan 200 milligram omega 3 per dag. Toch bevelen verschillende gezondheidsdeskundigen en instanties meer dan deze hoeveelheid aan.

Omega 3 tekort symptomen

Wat zijn de symptomen van omega 3 tekort? Er zijn verschillende symptomen die horen bij een omega 3 tekort. Niet iedereen ervaart deze symptomen in dezelfde mate, aangezien elk lichaam anders kan reageren op een dergelijk tekort. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verminderd gezichtsvermogen
 • Minder energie
 • Droge huid
 • Voortdurend dorst
 • Minder sterke spieren
 • Concentratieproblemen
 • Minder goed geheugen
 • Oncontroleerbare emoties

Omega 3 tekort oorzaak

Een omega 3 tekort kan twee verschillende oorzaken hebben. Ten eerste heeft het te maken met een gebrek aan omega 3 in de geconsumeerde voeding. Het gaat dan vooral om te weinig vette vis, een rijke bron van omega 3. Daarnaast kan een teveel aan omega 6 in de voeding de absorptie van omega 3 afremmen. In de huidige voeding van de westerse wereld bevat de voeding vele malen meer omega 6 dan omega 3.

Heb ik een omega 3 tekort?

Om te bepalen of iemand een tekort heeft, is het belangrijk om na te gaan of er voldoende omega 3 via de voeding wordt geconsumeerd. Geadviseerd wordt om ten minste eenmaal per week vette vis (makreel, zalm, haring, sardines, forel) te consumeren om het nutriëntenniveau op peil te houden. Zo niet, dan wordt een supplement met omega 3 aangeraden om tekorten te voorkomen.

Omega 3 tekort aanvullen

Is het nodig om omega 3 te slikken? En hoe krijg ik meer omega 3 binnen? Als er sprake is van een omega 3 tekort, is het noodzakelijk om dit tekort aan te vullen. Dit kan met behulp van een omega 3 visolie supplement.Omega 3 Visolie van Vaud bevat een hoge dosering van de vetzuren Eicosapentaeenzuur (EPA) en Docosahexaeenzuur (DHA) die beide onmisbaar zijn voor de gezondheid. De werkzame voedingsstoffen in het supplement zijn 100% natuurlijk en in de puurste vorm. 

Shop gerelateerd aan omega 3 tekort

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Omega 3 tekort’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.