overgang en de pil
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Overgang en de pil, wat wordt er eigenlijk geadviseerd? Het is op voorhand belangrijk om te weten hoe de vruchtbaarheid zich ontwikkeld tijdens de overgang. Daarnaast zijn de hormonale veranderingen en soorten anticonceptiemiddelen van grote invloed. In dit artikel wordt uitleg gegeven rondom het onderwerp: overgang en de pil.

Vruchtbaarheid tijdens de overgang

Tijdens de overgang neemt de vruchtbaarheid af, met als gevolg dat aan het einde van de overgang de vrouw niet meer vruchtbaar is. Dit proces waarbij de vruchtbaarheid verandert kan een aantal jaar duren en gaat aan de hand van verschillende fases. In het begin (pre-menopauze) van de overgang kan een vrouw nog steeds menstrueren. Dit betekend dat de vrouw vruchtbaar is en dus in feite zwanger kan worden. De kans hierop is echter klein. Gedurende de periode daarna nemen de menstruaties af en hiermee dus ook de vruchtbaarheid tijdens de overgang.

Hormonale veranderingen

Daarnaast heeft de hormonale verandering een grote invloed op de overgang en hiermee de vruchtbaarheid. Wanneer de hoeveelheid eicellen in de eierstokken van de vrouw afnemen, daalt de hoeveelheid van de hormonen oestrogeen en progesteron. Door deze hormonale verandering kunnen symptomen die bij de overgang horen voorkomen.

Overgang en de pil (anticonceptie)

Doordat de vruchtbaarheid tijdens de overgang afneemt, vragen veel vrouwen zich af hoe en tot wanneer ze de pil of andere anticonceptiemethoden moeten gebruiken. Het is hierbij belangrijk om te weten of de anticonceptie middelen hormonen bevatten, of niet en zo ja welke hormonen. Oestrogeen is namelijk een hormoon dat de regelmatige menstruatiecyclus voorspeld. Daarnaast is progestageen een hormoon dat de zwangerschap onderdrukt en dus beschermt tegen zwangerschap.  De combinatie van beiden hormonen zorgen ervoor dat de natuurlijke menstruatiecyclus onderdrukt wordt, waardoor men niet zwanger raakt. De pil is een anticonceptiemiddel dat beiden hormonen bevat.

Advies overgang en de pil (anticonceptie)

Tijdens de overgang is het mogelijk om door te gaan met het gebruik van de pil of andere anticonceptiemiddelen, die zowel de hormonen oestrogeen en progestageen bevatten. Echter wordt een anticonceptiemethode wat beide hormonen bevat, zoals de pil, afgeraden vanaf een leeftijd van 50 jaar. Dit heeft er mee te maken dat het risico op hart- en vaatziekte wordt verhoogd op dat moment. Op het moment dat vrouwen toch anticonceptie willen blijven gebruiken na hun 50ste levensjaar, worden anticonceptiemiddelen geadviseerd die alleen progestageen bevatten. Voorbeelden hiervan zijn een hormoonspiraal, anticonceptiestaafje, condoom, koperspiraal en pessarium.

Wilt u stoppen met de pil of andere anticonceptie tijdens de overgang? Wij raden altijd aan om te overleggen met uw (huis)arts voor het beste advies.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *