Overgang en de pil

Overgang en de pil, wat wordt er eigenlijk geadviseerd? Het is belangrijk om van tevoren te weten hoe de vruchtbaarheid zich tijdens de menopauze ontwikkelt. Daarnaast zijn de hormonale veranderingen en de soorten anticonceptie van grote invloed. In dit artikel wordt het onderwerp overgang en de pil toegelicht.

Vruchtbaarheid tijdens de overgang

Tijdens de overgang neemt de vruchtbaarheid af, met als gevolg dat de vrouw aan het einde van de overgang niet meer vruchtbaar is. Dit proces waarin de vruchtbaarheid verandert, kan meerdere jaren duren en kent verschillende fases. In het begin (pre-menopauze) van de overgang kan een vrouw nog menstrueren. Dit betekent dat de vrouw vruchtbaar is en in feite zwanger kan raken, de kans hierop is echter klein. In de periode daarna neemt de menstruatie af en daarmee ook de vruchtbaarheid tijdens de overgang.

Hormonale verandering

Bovendien heeft de hormonale verandering een grote invloed op de overgang en dus op de vruchtbaarheid. Wanneer de hoeveelheid eicellen in de eierstokken van de vrouw afneemt, daalt ook de hoeveelheid hormonen oestrogeen en progesteron. Als gevolg van deze hormonale verandering kunnen symptomen optreden die verband houden met de overgang.

Overgang en de pil (anticonceptie)

Omdat de vruchtbaarheid tijdens de overgang afneemt, vragen veel vrouwen zich af hoe en tot wanneer zij de pil of andere anticonceptiemiddelen moeten gebruiken. In dit verband is het belangrijk te weten of de anticonceptiemiddelen hormonen bevatten, zo ja welke hormonen. Oestrogeen is namelijk een hormoon dat de regelmatige menstruatiecyclus voorspelt. Daarnaast is progestageen een hormoon dat zwangerschap onderdrukt en dus beschermt tegen zwangerschap.  De combinatie van beide hormonen zorgt ervoor dat de natuurlijke menstruatiecyclus wordt onderdrukt, waardoor zwangerschap kan worden voorkomen. De pil is een voorbehoedsmiddel dat beide hormonen bevat. 

Advies overgang en de pil (anticonceptie)

Tijdens de overgang is het mogelijk de pil of andere anticonceptiemiddelen die zowel de hormonen oestrogeen als progestageen bevatten, te blijven gebruiken. Een anticonceptiemiddel dat beide hormonen bevat, zoals de pil, wordt echter afgeraden vanaf de leeftijd van 50 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat op die leeftijd het risico op hart- en vaatziekten groter is. Als vrouwen na hun vijftigste door willen gaan met anticonceptie, worden anticonceptiemiddelen aanbevolen die alleen progestagenen bevatten. Voorbeelden hiervan zijn een hormonaal spiraaltje, een anticonceptiestaafje, een condoom, een koperspiraaltje en een pessarium.

Wilt u tijdens de menopauze stoppen met de pil of andere anticonceptie? Wij raden altijd aan om dit met uw (huis)arts te overleggen voor het beste advies.

Shop gerelateerd aan overgang en de pil

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Overgang en de pil’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *