Skip to content

Paracetamol en alcohol

Picture of Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

De combinatie van paracetamol en alcohol is een veel voorkomend onderwerp van discussie, aangezien deze beide stoffen veel gebruikt worden. Dit deskundige artikel gaat dieper in op de wisselwerking tussen paracetamol en alcohol, de risico’s en de te volgen veiligheidsvoorschriften. 

Hoe werkt paracetamol?

Paracetamol, ook bekend als acetaminophen, is een populaire pijnstiller en koorts verlager. Het werkt door de aanmaak in het lichaam van prostaglandines, stoffen die pijn en koorts veroorzaken, te verminderen. Paracetamol werkt centraal in het zenuwstelsel en verhoogt de pijngrens, waardoor men minder pijn voelt. Het wordt vaak gebruikt bij hoofdpijn, spierpijn, artritis en koorts. 

paracetamol en alcohol
paracetamol en alcohol

Alcohol en paracetamol combineren

Bij normaal gebruik van alcohol is het veilig om dit te combineren met paracetamol. De combinatie van paracetamol en overmatig alcohol kan echter wel schadelijk zijn voor de lever. Het verwerken van alcohol leidt tot de productie van acetaldehyde, een giftige stof die de lever kan beschadigen. Paracetamol wordt ook verwerkt in de lever en in hoge doses kan het een giftige stof produceren, NAPQI, die levercellen zonder voldoende glutathion kan beschadigen. Gelijktijdige consumptie van alcohol kan de beschikbaarheid van glutathion verminderen, waardoor het risico op leverschade toeneemt.

Bijwerkingen alcohol en paracetamol

Het combineren van paracetamol met alcohol kan leiden tot een verhoogde belasting van de lever en in ernstige gevallen tot acuut leverfalen. Symptomen van een mogelijke interactie zijn misselijkheid, braken, zweten, bleekheid en in ernstige gevallen geelzucht. Langdurig gebruik van beide stoffen verhoogt het risico op chronische leveraandoeningen. 

Welke dosering paracetamol aanhouden?

De aanbevolen maximale dagelijkse dosis paracetamol voor een gezonde volwassene is 3000 tot 4000 milligram, verdeeld over meerdere doses. Bij gelijktijdig gebruik van alcohol wordt echter aanbevolen om de dosis te verlagen om het risico op leverschade te minimaliseren. Personen die regelmatig grote hoeveelheden alcohol gebruiken, moeten paracetamol misschien vermijden of een lagere maximumdosis aanhouden, zoals 2000 milligram per dag. 

Word je sneller dronken?

Er is geen direct bewijs dat het innemen van paracetamol ervoor zorgt dat men sneller dronken wordt. De perceptie dat men sneller dronken wordt, kan meer te maken hebben met de algemene gezondheidstoestand van de lever en hoe efficiënt die alcohol kan verwerken. Het combineren van alcohol met paracetamol kan de lever echter zwaarder belasten, waardoor de afbraak van alcohol mogelijk wordt vertraagd en het gevoel van dronken zijn indirect wordt verlengd. 

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**

Veel gestelde vragen over alcohol en antibiotica

U mag in principe geen alcohol combineren met paracetamol.

Het wordt aanbevolen om minstens 24 uur te wachten voordat u alcohol consumeert na het innemen van een pijnstiller.

  1. Abraham-Inpijn, L. (2016). Patiëntgebonden eigenschappen bij infecties en het gebruik van antimicrobiële middelen. In: Antibiotica en infecties. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0542-1_4
  2. Graham, G.G., Scott, K.F. & Day, R.O. Tolerability of Paracetamol. Drug-Safety 28, 227–240 (2005). https://doi.org/10.2165/00002018-200528030-00004 
  3. Timmermans, L. Colonhydrotherapie: een oude vogel in een nieuw jasje. BIJB 26, 21–27 (2010). https://doi.org/10.1007/BF03088734
  4. Donker, A. (2013). Voeding bij lever- en galaandoeningen. In: Informatorium Voeding en Diëtetiek – Dieetleer. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-368-0508-7_6
  • Curcuma Longa ondersteunt de spijsvertering, stimuleert de eetlust en is goed voor de lever en galfunctie2
  • Silybum marianum is goed voor de spijsvertering
  • Silybum marianum draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie
  • Silybum marianum ondersteunt de reinigende werking van de lever
  • Silybum marianum goed voor de galfunctie
  • Silybum marianum heeft een positieve invloed op lever
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Picture of Joost
Joost

Productexpert

Picture of Robin
Robin

Productexpert

Picture of Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Helpt de reinigende werking van de lever**