Skip to content

Pigmentvlekken: verwijderen, gezicht en crème

Pigmentvlekken komen bijna op iedere huid voor. Alhoewel dit geen direct effect heeft op de gezondheid, kan het cosmetisch gezien als vervelend ervaren worden. Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg? Wat is de oorzaak van pigmentvlekken? Wat is het beste middel tegen pigmentvlekken? Kan je ineens pigmentvlekken krijgen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Pigmentvlekken – wat zijn het?

Pigmentvlekken, ook wel levervlekken of zonnevlekken genoemd, zijn delen van de huid die donkerder of lichter zijn geworden dan het omringende weefsel. Ze worden meestal veroorzaakt door blootstelling aan ultraviolet licht van de zon, maar ze kunnen ook worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen of ziekten. Pigmentvlekken kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor op het gezicht, de handen en de armen. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen pigmentvlekken een teken zijn van huidkanker. Als u zich zorgen maakt over een pigmentvlek, kunt u een dermatoloog raadplegen voor nader onderzoek. 

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken. De meest voorkomende worden besproken.

 

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een aandoening die lichte tot donkere pigmentvlekken in het gezicht veroorzaakt. De ontwikkeling van melasma treedt vaak op tijdens of na de zwangerschap, bij blootstelling aan zonlicht; het kan zich echter ook manifesteren zonder zwanger te zijn. Een combinatie van oestrogeen en progesteron stimuleert de productie van melanine, waardoor melasma ontstaat. Dit wordt ook aangeduid als ‘zwangerschapsmasker’.

 

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn lichte tot donkere pigmentvlekken die vaak voorkomen op aan de zon blootgestelde huid, zoals het gezicht, de onbehaarde hoofdhuid, de hals, het decolleté en de handen. Bovendien komen ze vaak voor bij veroudering van de huid.

 

Hyperpigmentatie

Onjuiste wondgenezing, acne of ontstekingen kunnen hyperpigmentatie veroorzaken. Pigmentcellen kunnen overprikkeld raken, waardoor het pigmentatieproces wordt verstoord.

 

Moedervlekken

Moedervlekken zijn lichte of donkere pigmentvlekken, die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Het zijn goedaardige ophopingen van pigmentvormende cellen in de huid. De pigmentvlekken zijn meestal niet aanwezig bij de geboorte maar ontwikkelen zich tussen het derde en twintigste levensjaar. Na het veertigste levensjaar kan het aantal moedervlekken weer afnemen.

 

Sproeten

Sproeten zijn goedaardige pigmentophopingen in de huid. Deze pigmentvlekken komen meestal voor op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de armen, benen en schouders. Sproeten verdwijnen uiteindelijk vanzelf als je ouder wordt of minder aan de zon wordt blootgesteld.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken. De huidverkleuring treedt op wanneer het lichaam te veel melanine produceert. Melanine is een pigment dat de huid helpt beschermen tegen de ultraviolette (UV) stralen van de zon. Wanneer melanocyten echter te veel melanine produceren, kunnen er donkere vlekken op de huid ontstaan. Er zijn een aantal factoren die de kans op pigmentvlekken vergroten.

 

Zonschade

Op het moment dat de huid herhaaldelijk aan UV-licht wordt blootgesteld, ontstaat zonneschade. De huid maakt dan te veel melanine aan om zich te beschermen, waardoor pigmentvlekken ontstaan wat hyperpigmentatie worden genoemd. Deze donkere vlekken en een oneffen tint is het gevolg van te veel melanine die tijdens dit beschermingsproces wordt aangemaakt.

 

Hormonale verandering

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een vorm van hyperpigmentatie (pigmentvlekken) veroorzaakt door een teveel aan hormonen tijdens de zwangerschap. Ook anticonceptiemiddelen, medicijnen of een reactie op cosmetica kunnen deze vorm van pigmentvlekken veroorzaken.

 

Huidbeschadiging

Als gevolg van huidbeschadiging in de vorm van een wond, ontsteking of ingreep, kan er een pigmentvlek ontstaan. Deze huidbeschadiging veroorzaak postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH), het donker worden van de huid als gevolg van huidletsel.

 

Luchtvervuiling

Tot slot kan luchtvervuiling de oorzaak zijn van pigmentvlekken. Doordat de licht verontreinigd is met gassen en deeltjes oxidatieve schaden, komt dit in de huid terecht. Zodra deze toxische stoffen in de diepere huid treden, kan dit donkere vlekken veroorzaken.

Pigmentvlekken verwijderen - Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg?

Er zijn een aantal behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken, een overschot aan pigment op de huid. De ene ingreep is effectiever dan de ander.

 

Laserbehandeling

Met behulp van een laserbehandeling kunnen pigmentvlekken verwijderd worden. Dit betreft de pigmentatievlekken dieper in de huid, meestal veroorzaakt door Uv-straling of ouderdom.

 

Chemische peeling

Daarnaast is een chemische peeling ook een effectieve manier om de vlekken te verwijderen. Deze behandeling heeft echter meer effect op het bovenste gedeelte van de huid.

 

Huidverzorging

Ook zijn er verschillende huidverzorgingsproducten voor de behandeling van overmatige pigmentatie. Zo zijn er crèmes en serums die hieraan bijdragen.

 

Inwendige huidverzorging

Tot slot is inwendige huidverzorging door middel van de juiste voedingsstoffen een natuurlijke manier om de pigmentvlekken te verwijderen.

Pigmentvlekken voorkomen

Het voorkomen van pigmentvlekken is beter dan het genezen ervan, ook al is het lastig. Toch zijn er een aantal manieren om het risico van overmatige pigmentatie op de huid te voorkomen:

  • Draag altijd zonbescherming op de huid, minimaal SPF factor 30. Ook als de zon niet schijnt en het bewolkt is
  • Gebruik geen hormoonrijke voorbehoedsmiddelen
  • Vermijd contact met de zon op een beschadigde en gevoelige huid
  • Reinig de huid goed door te scrubben en te exfoliëren
  • Wees voorzichtig met cosmetica die alcohol en parfum bevatten
  • Consumeer voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen

Shop gerelateerd aan pigmentvlekken

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Pigmentvlekken: verwijderen, gezicht en crème’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.