pigmentvlekken
Vaud_Logo_Digitaal

Redactie Vaud

1 min. leestijd

Pigmentvlekken komen bijna op iedere huid voor. Ondanks dat dit een natuurlijk proces is, valt die bij vele niet binnen het schoonheidsideaal. In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken die horen bij het hebben en voorkomen van pigmentvlekken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd, zijn een ophoping van pigmentatie op de huid. Deze vlekken kunnen overal op het lichaam voorkomen en kunnen verschillende vormen hebben. Afhankelijk van het type huidskleur, kunnen pigmentvlekken variëren in kleur. Bij mensen met een lichte huidkleur, zijn de ophopingen vaak donkerder dan de eigen huidskleur. Terwijl bij mensen met een donkere huidskleur dit omgedraaid is.

Oorzaak pigmentvlekken

Er zijn verschillende oorzaken hoe pigmentvlekken op de huid kunnen ontstaan. Een ophoping van deze pigmentatie ontstaan door een overmatige aanmaak van melanine. Dit is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat de pigmentcellen daadwerkelijk kleur krijgen. Dit heeft invloed op de huid, het haar en de ogen. Deze stof wat pigmentvlekken doet ontstaan, wordt over gestimuleerd door:

 • Blootstelling aan Uv-straling (zonlicht). Bij blootstelling aan zonlicht reageert het lichaam hierop door de huid te beschermen. Dit gebeurt door een verhoogde productie van pigment aan te maken, waardoor deze vlekken kunnen ontstaan.
 • Ouderdom. Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd en ontstaan vaak wanneer men ouder wordt. Dit komt omdat de huid al enige tijd aan zonlicht is blootgesteld waardoor de productie van pigment toeneemt, maar de hoeveelheid pigmentcellen afneemt.
 • Hormonale disbalans. Deze disbalans zorgt er voornamelijk bij vrouwen rond de zwangerschap of de overgang voor, dat zij last kunnen krijgen van pigmentophopingen. Dit komt omdat de hormonen ervoor zorgen dat er extra melanine wordt aangemaakt.
 • Medische aandoeningen. Pigmentvlekken kunnen ook ontstaan door het hebben van een medische aandoening, bijvoorbeeld een auto-immuunziekte, een metabolische afwijking of een vitamine afwijking.

Behandelen pigmentvlekken

Er zijn een aantal behandeling voor het verwijderen van een overschot aan pigment op de huid. De ene ingreep effectiever dan de ander:

 • Laser behandeling. Met behulp van een laserbehandeling kunnen vlekken verwijdert worden die dieper in de huid liggen en vaak ontstaan zijn door Uv-straling en ouderdom.
 • Chemische peeling. Een chemische peeling is ook een effectieve manier om vlekken te verwijderen. Deze heeft echter meer effect op het bovenste gedeelte van de huid.
 • Huidverzorging. Er zijn verschillende huidverzorgingsproducten voor het behandelen van overmatige pigmentatie. Zo zijn er crèmes en serums die hieraan bijdrage.
 • Inwendige huidverzorging. Tot slot is inwendige huidverzorging door middel van de juiste voedingsstoffen een natuurlijke manier om de desbetreffende vlekken te verwijderen.

Voorkomen

Het voorkomen van pigmentvlekken is beter dan genezen, ondanks dat dit lastig is. Toch zijn er aan aantal manieren om de kans op overmatige pigmentatie op de huid te voorkomen:

 • Draag altijd een zon bescherming op de huid, van een minimale SPF-factor van 30. Ook wanneer de zon niet schijnt of als het bewolkt is.
 • Gebruik geen anticonceptiemiddelen met veel hormonen.
 • Voorkom contact met de zon bij een beschadigde en gevoelige huid.
 • Reinig de huid goed door te scrubben en exfoliëren.
 • Wees voorzichtig met alcoholhoudende cosmetica en parfum.
 • Consumeer voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen.

Aanbevolen artikelen:

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Aanbevolen Berichten

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *