Skip to content

Reuma symptomen: rug, hand en voeten

Reuma symptomen komen bij ruim 2 miljoen mensen van de Nederlandse bevolking voor, bijvoorbeeld aan de rug, hand en voeten. Deze symptomen kunnen van grote invloed zijn op het dagelijkse leven. Maar wat zijn symptomen van reuma? Wat zijn de eerste tekenen van reuma? Hoe kan je testen of je reuma hebt? Kun je zomaar reuma krijgen? Hoe voelt reuma pijn aan? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Reuma symptomen

De symptomen van reuma kunnen zich op verschillende manieren in verschillende gradaties uiten. De een heeft nauwelijks last, terwijl de ander zijn of haar dagelijkse taken moeizaam kan uitvoeren. De meest voorkomende symptomen van reuma worden besproken.

 

Pijn, stijfheid, dikke of warme gewrichten

Een van de meest voorkomende symptomen van reuma zijn pijnlijke gewrichten. Dit kan vaak gepaard gaan met stijfheid, zwellingen, dikte of warmte van de gewrichten. Dit symptoom komt voornamelijk voor bij de handen, polsen, voeten en enkels.

 

Minder bewegelijke gewrichten

Daarnaast gaat het bewegen van de gewrichten vaak moeizaam. Het gaat hierbij om de bewegingen die te maken hebben met het buigen of strekken van het gewricht.

 

Pijn zonder beweging

Naast dat bewegingen lastig zijn, kan de pijn ook ervaren worden wanneer er geen beweging plaatsvindt of zonder dat er kracht op de gewrichten komt.

 

Symmetrische klachten

De symptomen die bij Reuma horen komen meestal symmetrisch voor. Dit houdt in dat klachten die u aan de linker kant ervaart, ervaart u ook rechts.

 

Periode zonder beweging is pijnlijk

De pijn is het ergst wanneer er een langere periode niet bewogen is. Voornamelijk in de ochtend na het slapen of bij langdurig zitten is het pijnlijker en lastiger om te bewegen.

 

Vermoeidheid

Andere symptomen die bij reuma horen is vermoeidheid. Dit heeft te maken met het feit dat bewegingen pijnlijk zijn en het hierdoor niet gemakkelijk is om te bewegen wat vermoeidheid veroorzaakt.

 

Geen continue klachten

De ernst van de symptomen en klachten van reuma kunnen per periode verschillen. Zo kunnen er periodes zijn waar geen klachten ervaren worden, maar ook periodes waarbij de klachten ondragelijk zijn.

 

Gevoel van ziek zijn

Doordat de symptomen zo hevig kunnen zijn, kan het gevoel van ziek zijn ontstaan. Hierbij kan in sommige gevallen koorts optreden.

 

Bloedarmoede

Ook bloedarmoede is een symptoom dat kan optreden bij de aandoening van Reuma.

 

Gewichtsverlies

Tot slot kan er gewichtsverlies optreden.

Shop gerelateerd aan reuma symptomen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Reuma symptomen: rug, hand en voeten’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.