Skip to content

Rimpels onder ogen

Rimpels onder ogen: het past bij vele niet in het schoonheidsideaal en wordt geassocieerd met ouderdom. Toch krijgt iedereen hier mee te maken en hoort het bij het natuurlijke proces. Wat te doen met rimpels onder de ogen? Wat te doen aan slappe huid onder ogen? Kunnen bestaande rimpels verdwijnen? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen. 

Rimpels onder ogen – wat zijn het?

Rimpels onder de ogen zijn een soort rimpels die ontstaan op de huid onder de ogen. Ze worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder schade door de zon, uitdroging en het natuurlijke verouderingsproces. Rimpels onder de ogen ontstaan sneller doordat de huid daar dunner en kwetsbaarder is. Daarnaast lopen mensen die roken of die in het verleden veel aan de zon zijn blootgesteld ook meer kans op rimpels onder de ogen.

Soorten rimpels onder ogen

Er zijn verschillende soorten rimpels onder de ogen. Iedere soort heeft een eigen oorzaak. De meest voorkomende soorten worden besproken.

 

Dynamische rimpels

Dynamische rimpels zijn rimpels die worden veroorzaakt door het veelvuldig samentrekken van de spieren in de huid. Dit samentrekken van de spieren gebeurt vooral wanneer iemand lacht. De plaats waar deze rimpels voorkomen is tussen de wenkbrauwen, op het voorhoofd en bij de buitenste ooghoeken.

 

Statische rimpels

Statische rimpels zijn rimpels onder de ogen die ontstaan door beschadiging van de huid. Deze rimpels zijn dan ook zichtbaar wanneer de spieren zich ontspannen. Meestal worden dynamische rimpels na verloop van tijd statische rimpels. Dat soort rimpels wordt veroorzaakt door huidschade van de zon, roken en ongezonde voeding en voedingsstoffen.

 

Rimpelplooien

Deze soorten rimpels worden geassocieerd met leeftijd en worden veroorzaakt door verslapping en afname van de collageenvorming in de huid. Deze rimpelplooien komen voor bij de neus- en mondplooi, maar kunnen ook onder de ogen voorkomen.

Rimpels onder ogen voorkomen

Ondanks het feit dat het krijgen van rimpels onvermijdelijk is, zijn er verschillende manieren om het zo lang mogelijk uit te stellen. Dit kan met behulp van:

 • Het dragen van zonbescherming op het gezicht met minimaal factor 30
 • Het goed reinigen van de huid, vooral rondom de ogen
 • Stoppen met roken
 • De huid goed hydrateren
 • Het gebruik van serums speciaal voor onder de ogen
 • Voldoende voedingsstoffen innemen

Rimpels onder ogen verwijderen en behandelen

Er zijn een aantal manieren om rimpels onder de ogen te verwijderen en/of verminderen, waaronder crèmes en serums, laserbehandelingen en injecteerbare fillers.

 

Verzorgingsproducten

Er zijn verschillende verzorgingsproducten die het proces van huidveroudering onder de ogen vertragen of gedeeltelijk verhelpen. Sommige doeltreffender dan andere:

 • Hydraterende crèmes om het vochtgehalte te verhogen en fijne lijntjes te verminderen
 • Breed spectrum zonnefilters
 • Producten met retinol, antioxidanten, alfahydroxyzuren of arganolie
 • Voedingsstoffen voor inwendige verzorging (vitaminen en mineralen)

 

Medische en cosmetische behandelingen

Er bestaan talrijke cosmetische en medische behandelingen tegen rimpels. Deze zijn meestal doeltreffender dan huismiddeltjes en schoonheidsproducten, maar hebben ook meer potentiële bijwerkingen.

 • Fillers voor het opvullen van verzwakte huid onder de ogen met collageen of hyaluronzuur
 • Gezichtsverjonging met botox, een stof die de spieren tijdelijk verslapt

Shop gerelateerd aan rimpels onder ogen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Rimpels onder ogen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.