Skip to content

Schildklier problemen: symptomen en stress

Schildklier problemen kunnen grote gevolgen hebben voor iemands leven. Daarom is het belangrijk de symptomen vroegtijdig te herkennen voor een passende behandeling. Hoe merk je dat je iets aan je schildklier hebt? Wat zijn de klachten bij een niet goed werkende schildklier? Kan ik zelf mijn schildklier testen? Wat zijn de symptomen van een Schildklierontsteking? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die horen bij schildklier problemen.

Schildklier problemen

Er kunnen zich verschillende schildklier problemen voordoen. Bij sommigen is het een gemakkelijk te behandelen probleem, terwijl het bij anderen waarschijnlijk blijvend is. De meest voorkomende schildklier problemen worden besproken.

 

Schildklier werkt te langzaam (trage schildklier)

Het meest voorkomende probleem met betrekking tot de schildklier is dat het te langzaam werkt (hypothyreoïdie). Hierbij worden hormonen te langzaam aan het lichaam afgegeven, waardoor zowel de lichamelijke als de geestelijke gesteldheid wordt beïnvloed. De stofwisseling en verschillende processen verlopen in dit geval te traag.

 

Schildklier werkt te snel

Het kan ook gebeuren dat de schildklier juist te snel werkt en er dus te snel hormonen worden afgegeven (hyperthyreoïdie). Daardoor vinden deze lichamelijke en geestelijke processen te snel plaats.

 

De ziekte van Graves

De ziekte van Graves is een ziekte die optreedt bij een te snel werkende schildklier. Bij deze auto-immuunziekte keert de afweer van cellen en weefsels zich als het ware tegen zichzelf. Daardoor krijgt de schildklier een signaal om extra hormonen te maken.

 

Struma

Het is ook mogelijk om last te krijgen van struma, waarbij de schildklier is vergroot. Dit schildklierprobleem kan voelbaar en zichtbaar zijn. Hierdoor kan de schildklier sneller, langzamer of normaal werken. Deze verandering hoeft dus niet direct invloed te hebben op lichamelijke of geestelijke processen.

 

Schildklierontsteking

Schildklierontsteking behoort ook tot de veel voorkomende schildklierproblemen. Er zijn dus verschillende mogelijkheden met betrekking tot schildklierontsteking, elk met een passende behandeling. De meest voorkomende is de auto-immuunziekte van Hashimoto. Met als gevolg dat de schildklier trager werkt.

 

Schildklierkanker

Ten slotte kan schildklierkanker optreden, waar een tumor zich bij de schildklier bevindt. De meeste vormen van schildklierkanker zijn vaak goed te behandelen.

Schildklier problemen symptomen

Schildklier problemen kunnen een hele reeks symptomen veroorzaken, waarvan sommige subtiel zijn en de levenskwaliteit van een persoon ongemerkt beïnvloeden. Veel voorkomende symptomen van een schildklierprobleem zijn gewichtstoename of -afname, vermoeidheid, haaruitval, het voortdurend koud hebben, verstoorde slaap of moeite met opstaan ‘s morgens, droge huid, nekpijn en concentratieproblemen. Als u regelmatig een combinatie van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om met uw arts te praten, die kan helpen vaststellen of u een schildklierprobleem heeft en advies geven over de beschikbare behandelingen.

Shop gerelateerd aan schildklier problemen

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Schildklier problemen: symptomen en stress’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.