Skip to content

Te snel klaarkomen

Claire
Claire

Gezondheidsdeskundige Vaud

Te snel klaarkomen kan een uitdaging vormen binnen een (seksuele) relatie. Dit artikel behandelt wanneer klaarkomen als ‘te snel’ wordt beschouwd, verkent de mogelijke oorzaken ervan en biedt inzichten in hoe het te beheersen of voorkomen. Door diverse thema’s te bespreken en relevante vragen te beantwoorden, biedt het artikel waardevolle informatie voor wie te maken heeft met deze situatie. 

Inleiding tot klaarkomen

Wat is klaarkomen?

Klaarkomen, of het bereiken van een orgasme, is een fysieke en emotionele ervaring die optreedt aan het hoogtepunt van seksuele opwinding, gekenmerkt door intense seksuele genot en een reeks onvrijwillige spiercontracties in de genitale gebieden. Het is een complexe reactie van het lichaam op seksuele stimulatie, waarbij neurologische, vasculaire, en endocriene systemen betrokken zijn. 

Hoe voelt een orgasme?

Een orgasme voelt voor iedereen anders, maar het wordt vaak beschreven als een zeer plezierige ontlading van seksuele spanning, vergezeld van pulsatie en een gevoel van intense, plezierige sensaties door het hele lichaam. Deze ervaring kan gepaard gaan met een gevoel van welzijn, euforie, en volledige ontspanning. 

Orgasme vrouw

Het vrouwelijke orgasme

Het vrouwelijke orgasme kan variëren in intensiteit en duur en kan worden bereikt door stimulatie van verschillende erogene zones, waaronder de clitoris, vagina, G-spot, en zelfs niet-genitale gebieden zoals tepels. De ervaring en het vermogen om een orgasme te bereiken kunnen sterk variëren van vrouw tot vrouw. 

Orgasme man

Het mannelijke orgasme

Het mannelijke orgasme wordt meestal gevolgd door ejaculatie, hoewel de twee niet altijd synchroon gebeuren. Het wordt gekenmerkt door contracties van de spieren rond de penis en het ejaculatoire kanaal, waardoor sperma wordt uitgestoten. 

Fases tijdens het klaarkomen

Tijdens het klaarkomen doorloopt het lichaam verschillende fases: de opwindingsfase, het plateau, het orgasme zelf, en de resolutiefase. Elke fase heeft unieke kenmerken en fysiologische reacties, van het opbouwen van seksuele spanning tot de uiteindelijke ontlading en ontspanning. 

Opwindingsfase

Deze fase wordt gekenmerkt door een toename van hartslag, bloeddruk, en bloedtoevoer naar de genitale gebieden, resulterend in fysieke opwinding. Tips voor het verhogen van de opwinding kunnen zijn:

 • Focus op voorspel en sensuele aanraking.
 • Communiceer met uw partner over wat u plezierig vindt.
 • Gebruik fantasieën om de mentale opwinding te stimuleren. 

Plateaufase

In deze fase bereikt de seksuele opwinding een stabiel hoogtepunt, klaar voor het orgasme. Om deze fase te verlengen en te genieten van de opwinding:

 • Experimenteer met veranderende ritmes of posities.
 • Neem pauzes wanneer u voelt dat u te snel richting een orgasme gaat. 

Orgasme

Het daadwerkelijke orgasme is een intense ontlading van seksuele spanning, met onvrijwillige spiercontracties en een piek in plezier. Om de kwaliteit van het orgasme te verbeteren:

 • Adem diep en focus op de sensaties.
 • Laat los van prestatiedruk en wees in het moment.

Resolutiefase

Na het orgasme volgt een gevoel van ontspanning en welzijn, terwijl het lichaam terugkeert naar zijn rusttoestand. Om deze fase te optimaliseren:

 • Zorg voor voldoende hydratatie.
 • Deel affectie en nabijheid met uw partner om de emotionele verbondenheid te versterken.

Te snel klaarkomen

Oorzaken te snel klaarkomen

Oorzaken van te snel klaarkomen kunnen zowel psychologisch (zoals prestatieangst, stress) als biologisch (zoals hormonale disbalansen, erfelijke factoren) zijn. Het herkennen van de onderliggende oorzaak is cruciaal voor het vinden van een effectieve oplossing. 

Klaarkomen uitstellen

Te snel klaarkomen, een veelvoorkomend fenomeen, kent diverse oorzaken maar gelukkig ook meerdere strategieën om het te beheersen.

Communicatie met uw partner

Open communicatie over vroegtijdige ejaculatie met uw partner kan helpen om stress en prestatiedruk te verminderen, wat een positief effect kan hebben op het uitstellen van het hoogtepunt. 

Start-Stop techniek

Deze methode houdt in dat seksuele activiteit wordt gestopt net voordat het punt van ejaculatie bereikt wordt. Door deze onderbrekingen leert men de controle over de ejaculatie te vergroten. 

Gebruik van condooms

Het dragen van een condoom kan de gevoeligheid van de penis verminderen, waardoor de seksuele stimulatie minder intens wordt en het moment van ejaculatie uitgesteld kan worden. 

Zelfvertrouwen versterken

Een positief zelfbeeld en toegenomen zelfvertrouwen kunnen de seksuele ervaring verbeteren door de angst en spanning die gepaard gaan met seksuele activiteit te verminderen. 

Penisknijptechniek

Vlak voor de ejaculatie kan het knijpen net onder de eikel helpen om de ejaculatie tijdelijk uit te stellen door de bloedstroom te verminderen en de seksuele prikkels af te laten nemen.

Afleidingstechnieken

Door tijdens seks aan iets anders te denken, kan men de focus verleggen en zo het moment van ejaculatie uitstellen.

Perineumdruk

Het toepassen van druk op het perineum (het gebied tussen de anus en de testikels) kan helpen om het gevoel van naderende ejaculatie te verminderen. 

Preventieve masturbatie

Masturberen voor de seks kan de gevoeligheid tijdelijk verlagen en de tijd tot ejaculatie verlengen tijdens latere seksuele activiteit. 

Medicatie

Sommige medicijnen, vooral die welke gebruikt worden bij de behandeling van depressie, kunnen als bijwerking het uitstellen van de ejaculatie hebben. Raadpleeg altijd een arts om de voordelen en mogelijke bijwerkingen te bespreken. 

Gebruik van supplementen

Natuurlijke supplementen kunnen ondersteuning bieden bij het verbeteren van seksuele prestaties door het uitstellen van ejaculatie, zonder de negatieve bijwerkingen van medicijnen. 

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen

 1. van Duijn, N. Snel klaarkomen en Candy Crush. HUISARTS WETENSCHAP 58, 44 (2015). https://doi.org/10.1007/s12445-015-0020-x
 2. van Lankveld, J. (2006). Welke seksuele problemen zijn er bij mannen?. In: Omgaan met een seksueel probleem. Omgaan met een seksueel probleem. Bohn Stafleu van Loghum, Houten. https://doi.org/10.1007/978-90-313-6414-5_3
 3. Slief, B., & Spiering, M. (2019). Het belang van het orgasme voor mannen en vrouwen. Tijdschrift voor Seksuologie, 43(4), 226-232. Beschikbaar op: https://hdl.handle.net/11245.1/103312db-0334-4e95-99e2-8562e0f3465b
Gratis advies op maat

We geven u graag gratis uitgebreid advies van onze gezondheidsdeskundigen.

Joost
Joost

Productexpert

Robin
Robin

Productexpert

Claire
Claire

Productexpert

4.8/5

Voor uw seksuele prestaties en verlangen