Skip to content

Verbrande huid: hersteltijd en verzorging

Een verbrande huid door de zon kan het erg pijnlijk zijn en grote gevolgen hebben bij het niet goed verzorgen ervan. Hoe kom je het snelst van een verbrande huid af? Wat helpt tegen een verbrande huid? Hoe lang duurt herstel verbrande huid? Is Vaseline goed voor verbrande huid? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Verbrande huid verzorging – tips

Bij een verbrande huid is een goede verzorging van essentieel belang. Met deze tips komt u zo goed mogelijk van een verbrande huid af en is de hersteltijd minimaal.

 

1. Zorg voor koeling

Wanneer u last heeft van een verbrande huid, is het noodzakelijk om deze goed te koelen. Dat kan door koude doeken op de verbrande huid te leggen of door een koude/lauwe douche te nemen. Op dat moment gaan de poriën in de huid open, waardoor de warmte de huid kan verlaten. Dit verbetert het genezingsproces en vermindert de hersteltijd.

 

2. Gebruik Aloë Vera

Het slijm uit een Aloë Vera plant heeft een verkoelend effect op de huid en zorgt voor hydratatie. Beide ongelooflijk belangrijk om de huid te verzorging bij verbranding. Het is om deze reden dat Aloë Vera vaak wordt verwerkt in after-sun producten. Het wordt dan ook aangeraden om deze producten niet alleen te gebruiken als de huid verbrand is, maar ook na een dag in de zon.

 

3. Drink veel water

Op het moment dat de huid verbrand is, kan uitdroging optreden. Het is daarom erg belangrijk om de huid van binnenuit te hydrateren door veel water te drinken. Op deze manier zal de huid het beste en snelst genezen. Hierbij is het belangrijk om alcohol te vermijden, omdat dit juist uitdroging veroorzaakt.

 

4. Eventuele pijnstilling

Als de huid erg verbrand is, kan een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen ondersteuning bieden. Hier is paracetamol alleen voor het verlichten van de pijn door de verbrande huid en ibuprofen zowel voor het verlichten van de pijn als het onderdrukken van de ontsteking.

 

5. Deppen met kamillethee

Kamillethee heeft een verzachtende werking op de verbrande huid. Om de huid te kalmeren wordt geadviseerd om drie zakjes kamillethee in kokendheet water te laten weken en vervolgens af te laten koelen. Met de afgekoelde thee kunnen wattenschijfjes of flanellen worden bevochtigd en vervolgens op de verbrande huid worden gedept.

 

6. Luchtige kleding

Het is belangrijk om de verbrande huid goed te laten luchten en herstellen. Door luchtige (katoenen) kleding te dragen kan de huid warmte afgeven.

 

7. Vermijd oliën

Oliën en vetrijke producten worden afgeraden om op de huid te smeren. Deze producten verhinderen namelijk dat de huid goed hydrateert, omdat de vettige laag op de huid de warmte tegenhoudt. Dit heeft een negatieve invloed op het genezingsproces.

 

8. Gebruik yoghurt

Door de huid in te smeren met yoghurt herstelt de huid na verbranding. Dit komt doordat yoghurt een verkoelend en hydraterend effect heeft op de huid, wat essentieel is voor de genezing.

 

9. Slaap op maïzena

Het kan erg moeilijk en vervelend zijn om te gaan slapen als de huid is verbrand. Door maïzena over het matras te strooien ontstaat er een laagje tussen de huid en het beddengoed. Dit zorgt ervoor dat er minder pijn wordt ervaren tijdens het slapen. Het is niet nodig om veel maïzena op het bed te strooien.

 

10. Bescherm de huid van binnenuit

Bij verbranding van de huid worden de cellen in de huid aangetast en beschadigd. Het is daarom belangrijk om deze huidcellen en weefsels van binnenuit te beschermen. Er zijn verschillende supplementen om de inwendige huid te ondersteunen na het hebben van een verbrande huid.

Shop gerelateerd aan verbrande huid

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Verbrande huid: hersteltijd en verzorging’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.