Vitamine B1: functie, tekort en waar zit het in

Vitamine B1, ook wel bekend als Thiamine, is een onmisbare vitamine voor de gezondheid. Wat is vitamine B1 tekort symptomen? Waar zit vitamine B1 in? Wat is de functie van vitamine B1? Kun je teveel vitamine B1 slikken? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die hierbij horen.

Wat is de functie van vitamine B1?

Vitamine B1 is een onmisbare vitamine B voor de gezondheid en draagt bij aan verschillende processen. Zo heeft de voedingsstof effect op het hart, energieniveau, psychologische functies en het zenuwstelsel.

 

Energie

Vitamine B1 activeert de natuurlijke energie in het lichaam, wat betekend dat het helpt om energie vrij te maken uit geconsumeerde voeding (koolhydraten, vetten, eiwitten). Dit wordt ook wel het metabolisme of de stofwisseling genoemd. Op het moment dat dit proces niet goed functioneert, is het niet mogelijk om brandstof te halen uit voeding en zal er minder energie vrijkomen.

 

Hart

Daarnaast heeft vitamine B1 een gunstige werking op het hart. Het heeft namelijk invloed op de werking van de spieren in het hart. Deze spieren zijn essentieel om de werking van het hart op een goede manier te laten verlopen.

 

Psychologische functies

Ook heeft de voedingsstof effect op de psychologische functies van het lichaam. Zo is het goed voor de gemoedstoestand, de leerprestaties, het concentratievermogen, het geheugen en is het gunstig voor een geestelijke balans. Al deze factoren zijn onwijs belangrijk voor de geestelijke gezondheid en veerkracht.

 

Zenuwstelsel

Tot slot heeft de vitamine een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het zorgt er namelijk voor dat het functioneren van de zenuwen in het lichaam zo optimaal mogelijk verloopt, waardoor de cellen in het lichaam de informatie goed kunnen verwerken.

Wat is vitamine B1 tekort symptomen?

Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot symptomen als vermoeidheid, zwakte, gewichtsverlies en hartproblemen. Een ernstig tekort kan beriberi veroorzaken, een ziekte die het zenuwstelsel aantast en dodelijk kan zijn. Hoewel een vitamine B1 tekort zeldzaam is in ontwikkelde landen, komen ze vaker voor in ontwikkelingslanden waar de voeding een tekort heeft aan essentiële voedingsstoffen. Iedereen die een vermoeden heeft dat hij of zij last heeft van een vitamine B1 tekort, moet met een arts of voedingsdeskundige spreken.

Waar zit vitamine B1 in?

Vitamine B1 is te vinden in brood en graanproducten, aardappelen, groenten, vlees, melk en melkproducten.

Vitamine B Complex: aanbevolen aanvulling

Een aanvulling van de voedingsstof kan in veel gevallen een ondersteuning bieden aan de gezondheid. Een aanbevolen aanvulling in de vorm van een Vitamine B-Complex dient als toevoeging op de dagelijkse voeding. Het is hierbij belangrijk dat het supplement natuurlijke voedingsstoffen bevat zodat het op de juiste manier kan worden opgenomen door het lichaam.

Shop gerelateerd aan vitamine B1

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine B1: functie, tekort en waar zit het in?’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *