Vitamine B3: functie, tekort en teveel

Vitamine B3, ook wel bekend als niacine, is een belangrijke voedingsstof voor het lichaam. Wat doet vitamine B3 in je lichaam? Wat is vitamine B3 tekort symptomen? Waar zit veel vitamine B3 in? Kun je teveel vitamine B3 slikken? In dit artikel worden verschillende onderwerpen besproken en vragen beantwoord die bij vitamine B3 horen.

Wat doet vitamine B3 in je lichaam?

Vitamine B3 is een onmisbare soort vitamine B voor de gezondheid en draagt bij aan verschillende processen. Zo heeft de voedingsstof effect op het energieniveau, de huid, psychologische functies, slijmvliezen, vermoeidheid en het zenuwstelsel.

Energie

Vitamine B3 helpt de natuurlijke energie vrij te maken uit voeding, ook wel het metabolisme genoemd. Deze ondersteuning van de energiestofwisseling (koolhydraten, vetten, eiwitten) zorgt ervoor dat men voldoende energie haalt uit voeding wat gedurende de dag gebruikt wordt. Als dit niet het geval zou zijn, dan zou men zich continu futloos en vermoeid voelen.

Huid

Daarnaast heeft vitamine B3 invloed op de gezondheid van de huid. Het zorgt er namelijk voor dat de huid van binnenuit ondersteunt en verzorgd wordt. Zo heeft het effect op de structuur, het herstellend vermogen en de slijmvliezen van de huid.

Psychologische functies

Ook heeft de voedingsstof effect op de psychologische functies van het lichaam. Zo is het goed voor de gemoedstoestand, de leerprestaties, het concentratievermogen, het geheugen en is het gunstig voor de geestelijke balans. Al deze factoren zijn onwijs belangrijk voor de geestelijke gezondheid en veerkracht.

Slijmvliezen

Tevens is vitamine B3 goed voor de slijmvliezen, doordat het de structuur en werking ervan ondersteunt. De slijmvliezenzijn essentieel voor de bescherming van de organen, omdat het een dunne cellaag vormt wat de organen aan de buitenkant bekleed.

Vermoeidheid

Daarnaast heeft de vitamine een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid. De voedingsstof geeft namelijk extra energie op momenten dat dat nodig is voor het lichaam. Het helpt men opnieuw fit te voelen.

Zenuwstelsel

Tot slot heeft vitamine B3 een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het zorgt er namelijk voor dat het functioneren van de zenuwen in het lichaam zo optimaal mogelijk verloopt, waardoor de cellen in het lichaam de informatie goed kunnen verwerken.

Wat is vitamine B3 tekort symptomen?

De symptomen van een vitamine B3 tekort kunnen van grote invloed zijn op de gezondheid. De meest voorkomende symptomen zijn; vermoeidheid, huidproblemen en spijsverteringsproblemen. Een vitamine B3 tekort is relatief zeldzaam in ontwikkelde landen, maar ze kunnen voorkomen bij mensen die bepaalde medische aandoeningen hebben of die niet genoeg voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan vitamine B3. De behandeling van een tekort bestaat meestal uit het nemen van supplementen of het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3.

Waar zit veel vitamine B3 in?

Vitamine B3 is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, groenten, peulvruchten en geroosterde noten. Er zitten ook kleine hoeveelheden vitamine B3 in volkorenproducten en melk. Wanneer het niet mogelijk is om voldoende vitamine B3 binnen te krijgen uit voeding, kan een supplement zorgen voor de innamen van een juiste hoeveelheid vitamine B3.

Vitamine B Complex: aanbevolen aanvulling

Een aanvulling van de voedingsstof kan in veel gevallen een ondersteuning bieden aan de gezondheid. Een aanbevolen aanvulling in de vorm van een Vitamine B-Complex dient als toevoeging op de dagelijkse voeding. Het is hierbij belangrijk dat het supplement natuurlijke voedingsstoffen bevat zodat het op de juiste manier kan worden opgenomen door het lichaam.

Shop gerelateerd aan vitamine B3

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine B3: functie, tekort en teveel’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vitamine B3

Wat is vitamine B3?

Vitamine B3 ook wel Niacine genoemd is een wateroplosbare vitamine. Het kan aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide en is onderdeel van het vitamine B complex. Voorheen dacht men dat er maar één vitamine B was, zoals dat het geval is bij vitamine C. Achteraf werd duidelijk dat vitamine B uit verschillende vitamines bestond. Er is daarom gekozen voor het vitamine B-complex dat bestaat uit verschillende vitamines met een eigen getal. Vitamine B3 is belangrijk voor energievoorziening in het lichaam en het aanmaken van vetzuren.

 

Waar is vitamine B3 goed voor?

Vitamine B3 heeft verschillende functies in het lichaam:

 • Ondersteunt de energiestofwisseling
 • Voedt de huid (van binnenuit)
 • Draagt bij aan een heldere geest
 • Draagt bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen
 • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

 

Waar zit vitamine B3 in?

Vitamine B3 zit voornamelijk in de volgende producten:

 • Vis
 • Vlees
 • Graanproducten
 • Groenten
 • Aardappelen

Daarnaast kan het lichaam zelf ook vitamine B3 aanmaken uit het aminozuur tryptofaan. Dit aminozuur is een onderdeel van de eiwitten in onze voeding.

 

Vitamine B3 tekort

Een tekort aan vitamine B3 kan gezondheidsklachten veroorzaken, echter komt een tekort hiervan over het algemeen niet voor. Een tekort kan de volgende klachten geven:

 • Vermoeidheidsklachten
 • Ontstekingen en uitslag van de huid
 • Lat van slijmvliezen (pellagra)

 

Te veel vitamine B3

Te veel aan nicotinezuur is mogelijk wanneer een te hoog gedoseerde vitamine B supplement voor een langdurige periode wordt gebruikt. Hierdoor kunnen bloedvaten verwijden en kunnen opvliegers opspelen. Echter zijn deze bijwerkingen niet toepasbaar bij nicotinamide. Een overschot hiervan kan zorgen voor schade aan de lever en ogen.