Vitamine B6: tekort, teveel en voordelen

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een onmisbare voedingsstof voor het lichaam. Wat doet vitamine B6 voor het lichaam? Wat is vitamine B6 tekort symptomen? Is teveel vitamine B6 schadelijk? Hoeveel B6 mag je per dag? In dit artikel worden verschillende vragen beantwoord en onderwerpen besproken die hierbij horen.

Wat doet vitamine B6 voor het lichaam?

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een vitamine B die betrokken is bij talloze lichaamsprocessen. Zo heeft de voedingsstof effect op het bloed, eiwitstofwisseling, energie, homocysteïne, hormonen, immuunsysteem, metabolisme, psychologische functies, vermoeidheid en het zenuwstelsel.

 

Bloed

Als eerste is vitamine B6 erg belangrijk voor het bloed, het draagt namelijk bij aan de vorming van rode bloedcellen in het bloed. Deze rode bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof en koolstofmonoxide wordt getransporteerd in het lichaam tussen de longen en cellen.

 

Eiwitstofwisseling

Daarnaast is vitamine B6 goed voor de eiwitstofwisseling in het lichaam. Deze stofwisseling is belangrijk voor de vorming en afbraak van eiwitten en aminozuren die in ons lichaam komen.

 

Energie

Daarnaast heeft de voedingsstof invloed op het activeren van de natuurlijke energie in het lichaam. Hiermee wordt bedoeld dat het helpt om energie vrij te maken uit voeding. Zo zorgt het voor de opname en het omzetten van koolhydraten, vetten en eiwitten.

 

Homocysteïne

Ook is vitamine B6 goed voor het homocysteïnemetabolisme. Dit is een proces dat bijdraagt aan de stofwisseling in het lichaam.

 

Hormonen

Tevens draagt de vitamine bij aan het reguleren van hormonen in het lichaam. Het ondersteunt de hormonale balans en de activiteiten die bij de hormonen horen.

 

Immuunsysteem

Een ander onmisbaar gezondheidsvoordeel, is het feit dat B6 een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Hierdoor worden de cellen en weefsels in het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf, wat zorgt voor een goede weerstand.

 

Metabolisme

Daarnaast heeft vitamine B6 een gunstige invloed op het metabolisme, ook wel de stofwisseling van eiwitten genoemd. Het heeft namelijk een gunstige invloed op de verbranding van eiwitten en koolhydraten.

 

Psychologische functies

Ook heeft de voedingsstof effect op de psychologische functies van het lichaam. Zo is het goed voor de gemoedstoestand, leerprestaties, het concentratievermogen, geheugen en is het gunstig voor een geestelijke balans. Al deze factoren zijn onwijs belangrijk voor de geestelijke gezondheid en veerkracht.

 

Vermoeidheid

Tevens heeft vitamine B6 een gunstige invloed op het verminderen van vermoeidheid en moeheid, omdat het een gebrek aan energie helpt te verminderen.

 

Zenuwstelsel

Tot slot heeft de vitamine een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het zorgt er namelijk voor dat het functioneren van de zenuwen in het lichaam zo optimaal mogelijk verloopt, waardoor de cellen in het lichaam de informatie goed kunnen verwerken.

Vitamine B6 tekort: Wat is vitamine B6 tekort symptomen?

Vitamine B6 kan worden gevonden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vlees, volkorenproducten, bonen en aardappelen. Hoewel de meeste mensen genoeg vitamine B6 binnenkrijgen via hun dieet, kan een tekort optreden als gevolg van een verminderde inname of een verhoogde behoefte. De symptomen van een vitamine B6 tekort kunnen leiden tot anemie, depressie, vermoeidheid en zelfs nervositeit.

Vitamine B6 teveel: Is teveel vitamine B6 schadelijk?

Een teveel aan vitamine B6 kan schadelijk zijn. Vitamine B6 is oplosbaar in water, wat betekent dat het lichaam een teveel aan vitamine B6 via de urine weer uitscheidt. Echter, als iemand te veel vitamine B6 inneemt, kan het zich ophopen in het lichaam en zenuwschade veroorzaken. Symptomen van een teveel aan vitamine B6 zijn gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen, evenals verlies van evenwicht en coördinatie. Echter komt dit in ontwikkelde landen zelden tot nooit voor.

Hoeveel B6 mag je per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dit is de minimale hoeveelheid die u nodig heeft om gezond te blijven. De meeste supplementenbevatten een iets hogere dosering, omdat het lichaam nooit volledig in staat is om de dosis op te nemen.

Vitamine B Complex: aanbevolen aanvulling

Een aanvulling van de voedingsstof kan in veel gevallen een ondersteuning bieden aan de gezondheid. Een aanbevolen aanvulling in de vorm van een Vitamine B-Complex dient als toevoeging op de dagelijkse voeding. Het is hierbij belangrijk dat het supplement natuurlijke voedingsstoffen bevat zodat het op de juiste manier kan worden opgenomen door het lichaam.

Shop gerelateerd aan vitamine B6

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen over het onderwerp ‘Vitamine B6: tekort, teveel en voordelen’ of product? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Nog geen reacties, wees de eerste!


Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *